BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Τετραετές σχέδιο ανάπτυξης μεθόδων ενυδρειοπονίας από την E.E

Ο συνεχώς αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός σημαίνει πως η ζήτηση για τα πάντα, από το νερό, στη γη, στην ενέργεια και στη τροφή αυξάνεται με ταχύτατα βήματα. Ωστόσο, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, από τις μη βιώσιμες αγροτικές πρακτικές έως την κλιματική αλλαγή, η δυνατότητες ικανοποίησης των αναγκών αυτών είναι περιορισμένες.

Τετραετές σχέδιο ανάπτυξης μεθόδων ενυδρειοπονίας από την E.E

6
0

Ένα σχέδιο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε σκοπεύει εν μέρει να δώσει λύσεις στα παρούσες πιεστικές προκλήσεις, δείχνοντας πως η βιωσιμότητα ενός καινοτόμου συστήματος ενυδρειοπονίας επιτρέπει την θεωρητικά άνευ ρύπων βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Το τετραετές σχέδιο INAPRO (Καινοτόμο μοντέλο με βάση τη διαχείριση των υδάτων για την αποδοτικότητα των πόρων σε ολοκληρωμένα συστήματα πολυτροφικής γεωργίας και σε συστήματα υδατοκαλλιέργειας) θα κοστίσει περίπου 6 εκατ. ευρώ υπό το Έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν ολοκληρωθεί θα υπάρξουν τελικά τέσσερεις μονάδες περίπου 500ων τμ σε Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία και Κίνα και θα «πατήσει» πάνω στο παλαιότερο γερμανικό πρότζεκτ ASTF-PRO (Ενυδρειοπονικά συστήματα για την άνευ ρύπων παραγωγή τομάτας και ψαριών σε θερμοκήπια).

Το σχέδιο υψηλής τεχνολογίας INAPRO φέρνει μαζί 18 συνεργάτες από 8 χώρες και έχει έδρα το Ινστιτούτο Καθαρού νερού και Οικολογίας (IGB) της Λειψίας, και την Αλιευτική Inland στο Βερολίνο, όπου οι επιστήμονες έχουν ήδη αναπτύξει τη τεχνολογία ASTF-PRO.

Η ενυδρειοπονία, δηλαδή ο συνδυασμός της υδροπονίας με την υδατοκαλλιέργεια, αφορά την εκτροφή ψαριών και καλλιεργειών σε ένα ολοκληρωμένο και παραγωγικό σύστημα. Οι εφαρμογές της σύμφωνα με το σχέδιο είναι ατελείωτες καθώς δεν απαιτείται εδαφικό λίπασμα ή μεγάλες εισροές νερού, οπότε μπορεί να εφαρμοσθεί οπουδήποτε. Οι επιστήμονες στο IGB πιστεύουν πως η πράσινη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο μέλλον της παγκόσμιας ασφάλειας τροφίμων.

Το INAPRO σκοπεύει επίσης στην βιωσιμότητα της εμπορευματοποίηση της ενυδρειοπονίας σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και δοκιμάζοντας ένα σχέδιο, το οποίο οι επιστήμονες ελπίζουν, να είναι υδατικά και ενεργειακά αποδοτικό, ενώ θα μπορεί να διατηρεί βέλτιστες συνθήκες παραγωγής για τις καλλιέργειες και τα ψάρια.

Η ευρωπαϊκή προσέγγιση θεωρείται ζωτική για το παγκοσμίως ανερχόμενο ενυδρειοπονικό πεδίο έρευνας, φιλοδοξώντας να καταστήσει την Ευρώπη παγκόσμια δύναμη καινοτομίας επί αυτού του τομέα.

Ο καθηγητής Werner Kloas, ένας από τους συντελεστές του έργου, πιστεύει πως το ASTAF-PRO προσφέρει ένα ‘’σημαντικά μειωμένο’’ αποτύπωμα νερού και άνθρακα σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα συστήματα, προσθέτοντας πως ‘’Θέλουμε να αποδείξουμε την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος αυτού. To INAPRO θα ανοίξει νέες προοπτικές στις αγορές για καινοτόμα ενυδρειοπονία, μέσα και έξω από την Ευρώπη, για παραγωγούς, προμηθευτές και κατασκευαστικές εταιρείας όπως και για τους τελικούς καταναλωτές

‘’Μαζί με τη διεθνή, υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας ομάδας από την επιστημονική και την επιχειρηματική κοινότητα σκοπεύουμε να καλύψουμε όλη τη παραγωγική αλυσίδα, από την έρευνα έως την αγορά.’’ πρόσθεσε ο Δρ. Georg Staaks, συντονιστής έργου.

Τέλος, και οι δύο επιστήμονες συμφώνησαν πως το αυτό το έργο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο τρόπο καλλιέργειας τροφίμων, που χρησιμοποιεί ελάχιστες εισροές ώστε να παράγει ένα ευρύ φάσμα υγιεινών και υψηλής αξίας τροφίμων όλο το χρόνο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία