BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Την παραγωγή σιτηρών αναβαθμίζει η Syngenta με το νέο Elatus - Era

Ένα νέο «όπλο» για την αντιμετώπιση της σεπτόριας και της σκωρίασης, που μπορούν να προκαλέσουν μείωση της παραγωγής έως και 50%, σε περίπτωση εκτεταμένης προσβολής, θα έχουν στη διάθεσή τους εφεξής οι Έλληνες σιτοπαραγωγοί, στη μάχη που δίνουν για την καταπολέμηση των μυκητολογικών ασθενειών στις καλλιέργειές τους.

elatus

Λεωνίδας Λιάμης

147
0

Πρόκειται για το «Elatus – Era», ένα νέο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα της Syngenta που εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και θα μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμη και από το Μάρτιο του 2019 στις καλλιέργειες σιτηρών, εφόσον παραστεί ανάγκη, όπως τονίστηκε κατά το επίσημο εμπορικό «λανσάρισμα» του στην ελληνική αγορά, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου σε μια μεγάλη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή πάνω από 200 εμπορικών συνεργατών της.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διαδραστικής εκδήλωσης, ο επικεφαλής της Syngenta Hellas, Γιώργος Ποντίκας μίλησε για «ένα προϊόν που, μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο, έρχεται να αναβαθμίσει την παραγωγή σιτηρών και στη χώρα μας, επιλύοντας προβλήματα μυκητολογικών ασθενειών».

Όπως σημείωσε, ωστόσο, στην Ελλάδα, δυστυχώς, ακόμη τα σιτηρά και ιδιαίτερα το σκληρό στάρι, στο οποίο ως χώρα κατέχουμε σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη της καλλιέργειας, παραμένει, όπως είπε χαρακτηριστικά ένα «low budget story».

«Ο πιστοποιημένος σπόρος από τους 45.000 τόνους υποχώρησε πλέον στους 15.000 τόνους, ενώ οι ψεκασμοί τρομάζουν κοστολογικά τους αγρότες και μειώνονται», ανέφερε ο κ. Ποντίκας, προσθέτοντας πως «ως κλάδος πρέπει να τραβήξουμε προς τα πάνω τους παραγωγούς και όχι να μας τραβούν εκείνοι προς τα κάτω. Να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και να καταλάβουν πως αν θέλουν να διεκδικήσουν σταθερή θέσεις στις αγορές πρέπει να ξοδέψουν. Το προϊόν πρέπει να είναι σταθερής ποιότητας, αλλά και ποσότητας, για να έχει σταθερές αγορές. Αυτό όμως δεν γίνεται με το να αλλάζουν κάθε χρόνο καλλιέργεια, ούτε με το να ξοδεύουν ανάλογα με την τιμή που έπιασε το προϊόν τους την προηγούμενη χρονιά».

Νέα… εποχή με το Elatus Era

Παρουσιάζοντας το νέο προϊόν, αμέσως μετά, ο Κώστας Οικονομίδης, εμπορικός διευθυντής της Syngenta Hellas, τόνισε πως «πιστεύουμε ότι ανοίγει μια νέα εποχή στην αντιμετώπισης μυκητολογικών ασθενειών σε όλη τη γκάμα των σιτηρών», για να προσθέσει πως «για την Ελλάδα το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στη σεπτόρια και στη σκωρίαση σε όλη τη γκάμα των σιτηρών».

Δεν παρέλειψε πάντως κι αυτός να υπογραμμίσει ότι οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι στην Ελλάδα έχουν υποτιμήσει αρκετά τους κινδύνους, από τις μυκητολογικές ασθένειες στα σιτηρά, παρότι είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από το τραυματικό 2014.

«Τότε, οι ζημίες στη Θεσσαλία από τη σεπτόρια, η οποία μας έπιασε απροετοίμαστους, ήταν μεγάλες και μας θύμισε εμφατικά ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η αντίληψή μας πως η Ελλάδα, λόγω του ξηροθερμικού της κλίματος δεν έχει πρόβλημα από μυκητολογικές ασθένειες στα σιτηρά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονομίδης.

Λίγο αργότερα ο Βάιος Βαϊόπουλος, επίσης στέλεχος της Syngenta στη διεύθυνση πωλήσεων, εξηγούσε στους παριστάμενους γεωπόνους και συνεργάτες ότι σε μια μέτρια προσβολή από Σεπτόρια ή Σκωρίαση, η απώλεια παραγωγικότητας κυμαίνεται στο 20%-25%, ενώ σε βαριά προσβολή μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% της προσδοκώμενης σοδειάς.

«Δεν είναι μόνο ότι χάνεις ένα σημαντικό μέρος της σοδειάς, έχεις να αντιμετωπίσεις και την ποιοτική υποβάθμιση στην υπόλοιπη παραγωγή, καθώς ο σπόρος είναι μικρός, το ειδικό βάρος χαμηλό όπως επίσης και οι πρωτεΐνες, με συνέπεια η βιομηχανία να μην τους προτιμά», τόνισε, προσθέτοντας πως αν αντιθέτως υπάρξει έγκαιρη εφαρμογή, το ειδικό βάρος αυξάνει ενώ οι πρωτεΐνες παραμένουν σταθερές.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία