BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην γεωργία και την κτηνοτροφία

«Βιώσιμη αγροτική παραγωγή με την αξιοποίηση καινοτόμων Γεωθερμικών Θερμοκηπίων και εγκαταστάσεων - Η περίπτωση του έργου “MED Greenhouses”» στην «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Γεωργία και την Κτηνοτροφία», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας (νυν Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής την Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου 2019, στο Διεθνές Συνέδριο AgroCIRCLE στην Θεσσαλονίκη,που έλαβε χώρα, σαν παράλληλη εκδήλωση, στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia 2019 –Helexpo, εντός της ΔΕΘ, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

perotis_1

Βασίλης Σοφός

30
0

Ο Καθηγητής, Δρ. Παπαχατζής συμμετείχε ως ομιλητής στην θεματική ενότητα του Συνεδρίου με Αντικείμενο την «Γεωργία και Υδάτινοι Πόροι. Γεωργία και Απόβλητα. Αειφόρος γεωργία: ζητήματα βιοκαλλιέργειας, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, νιτρικά» που αναπτύχθηκε την Παρασκευή, 1η  Φεβρουαρίου 2019, στο Διεθνές Συνέδριο AgroCIRCLE στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia 2019 –Helexpo, εντός της ΔΕΘ.

 Επισήμανε την ανάγκη για την αξιοποίηση καινοτόμων γεωθερμικών θερμοκηπίων και εγκαταστάσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα πολλαπλά οφέλη που δημιουργούνται σχετικά με την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας και την περιορισμένη χρήση λιπασμάτων και αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια βιώσιμη αγροτική παραγωγή η οποία θα διέπεται από τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Τέλος, ο Δρ. Παπαχατζής αναφέρθηκε, ως Συντονιστής, στην περίπτωση του έργου «MED Greenhouses» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg MED 2014-2020.

Το έργο, στο οποίο συμμετέχει το ΤΕΙ Θεσσαλίας ως Επικεφαλής Εταίρος, θα κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα του προηγούμενου έργου LIFE+, με ακρωνύμιο "Adapt2change", προωθώντας και διαδίδοντας τα καινοτόμα Γεωθερμικά Θερμοκήπια, που έχουν κατασκευαστεί στο ΤΕΙ/Θ, περαιτέρω στη περιοχή της Μεσογείου συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στην βιώσιμη αγροτική παραγωγή και την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, τα MED Greenhouses θερμοκήπια αποτελούνται από συστήματα Γεωθερμικής αντλίας θερμότητας που εκμεταλλεύονται αβαθή γεωθερμία (εκμετάλλευση αποθηκευμένης ενέργειας χαμηλού βάθους από πετρώματα και επιφανειακά /υπόγεια ύδατα με θερμοκρασίες <25oC).

Ο Καθηγητής Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, επί του βήματος του Διεθνούς Συνεδρίου «ΑgroCIRLCE» για την «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Γεωργία και την Κτηνοτροφία».


Σε σύγκριση με τα συμβατικά θερμοκήπια, τα θερμοκήπια MED Greenhouses μπορούν να επιτύχουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Μέχρι 67% εξοικονόμηση ενέργειας,
- 45-75% εξοικονόμηση νερού,
- Έως 46% λιγότερες εκπομπές CO2,
- Έως 30% λιγότερα λιπάσματα.

Η κεφαλαιοποίηση και η διάδοση των «MED Greenhouses» θερμοκηπίων και των οφελών τους, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τόσο από τους αγροτικούς Δήμους και τις Περιφέρειες προς όφελος των αγροτών, όσο και από τους κατασκευαστές και ιδιοκτήτες θερμοκηπίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα προταθούν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του έργου στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των σχετικών οικο-καινοτόμων επενδύσεων, συμβάλλοντας στην αναδιαμόρφωση του αγροτικού τομέα με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Φωτογραφία ανοίγματος:

Από αριστερά, ο Συντονιστής του Συνεδρίου, Γεώργιος Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ. Δεξιά ο Καθηγητής Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής. Μαζί τους, συνεργάτιδα του έργου Interreg MED Greenhouses.

Ρεπορτάζ

Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου

 



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία