BACK TO
TOP

Food insider

iStock-154228292

Τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να έχουν ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος των προϊόντων, ώστε να βοηθούν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο δεν συνιστά αυστηρότερες προειδοποιητικές ετικέτες.

greek-strawberries

Οι προσδοκίες για πλούσιες σοδειές φράουλας στην Ελλάδα παραμένουν θετικές στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν, με τις ποικιλίες να αναμένονται να ξεπεράσουν τις περσινές αποδόσεις, εφόσον οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές.

Celeriac-plants-growing-underneath-the-agrivoltaic-AV-facility-in-2017-The-reference

Η δημιουργία του πρώτου αγροβολταϊκού πάρκου αφιερωμένου στην καλλιέργεια τομάτας βρίσκεται στα σκαριά, καθώς η πρώτη ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού της Ιταλίας για βιομηχανικές ντομάτες, Casalasco S.p.A., έχει ξεκινήσει ένα καινοτόμο έργο σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Università Cattolica del Sacro Cuore στην Πιατσέντσα.

MSC18015238__1_

Μια νέα μελέτη εντοπίζει 324 ιδιοκτήτες φορτηγών πλοίων-ψυγείων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και ανοίγοντας το δρόμο για βελτιωμένη βιωσιμότητα στη βιομηχανία θαλασσινών. Τα «ταξί ψαριών» φορτηγά πλοία-ψυγεία ή ψυγεία που λειτουργούν ως κινητά λιμάνια για αλιευτικά σκάφη περιγράφονται συχνά ως αδύναμοι κρίκοι στην ιχνηλασιμότητα της αλυσίδας αξίας των θαλασσινών.

mila-araiosi

Ανάλυση της αμοιβής των παραγωγικών συντελεστών ώστε να φτάνει το ελληνικό μήλο Starking στο ράφι κατ’ ελάχιστο στο 1,70 ευρώ το κιλό, έκανε ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ).

beekeeper-working-collect-honey-2023-11-27-05-04-24-utc-scaled

Χωρίς επείγουσα υποστήριξη, οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι δεν θα επιβιώσουν σε αυτήν την ολοένα και πιο εχθρική αγορά. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, η μελισσοκομία θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο από ένα χόμπι και η Ευρώπη να χάσει τον ρόλο της ως βασικός παραγωγός μελιού, και να γίνει απλώς ένας κόμβος για την επεξεργασία εισαγόμενου. Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο του ο μελισσοκόμος Yvan Hennion, πρόεδρος της ομάδας εργασίας του τομέα μελιού στην Copa-Cogeca.

dgquirinale

Σε ένα ιστορικό ακροατήριο στο Quirinale Palace, ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu, μαζί με τον Ιταλό Πρόεδρο Sergio Mattarella, ανακοίνωσαν τη δημιουργία του Μουσείου και του Δικτύου Τροφίμων και Γεωργίας του FAO στη Ρώμη. Μαζί, αποκάλυψαν το επίσημο λογότυπο του μουσείου, το οποίο θα εγκαινιαστεί το επόμενο έτος για να σηματοδοτήσει την 80ή επέτειο του FAO, συμβολίζοντας ένα νέο κεφάλαιο στη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ του FAO και της Ιταλίας.

pothoulakis_1

Τις κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ στην Ελλάδα για την περίοδο 2019-2023, όπως καταγράφονται σε σχετική μελέτη που εκπονήθηκε με την επιστημονική επίβλεψη του Εργαστήριου Έρευνας για την Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα (ReSEEs) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε η Εταιρεία σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση.

kreatagores_meletis_meat_lamp

Αποκαθίσταται η εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων σφαγείων στην περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανώλης μικρών μηρυκαστικών, με την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής να διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι μπορούν να προμηθεύονται άφοβα σφάγια αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων από εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος.

Team-Lewis-Chiquita-116-1-scaled

Η Chiquita, παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία φρούτων, ξοδεύει ετησίως περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ για την πρόληψη ασθενειών στις καλλιέργειες μπανάνας. Ωστόσο, με τη νέα υβριδική μπανάνα Yelloway One, ανθεκτική στις καταστροφικές ασθένειες TR4 (Φουζάριο) και Μαύρη Σιγκατόκα, η εταιρεία στοχεύει να μειώσει το κόστος πρόληψης και να ενισχύσει τη βιώσιμη παραγωγή μπανάνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

2024_07_29_velvita_gold_02__3_

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Βελβεντού εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση, προειδοποιώντας για την παράνομη παραγωγή και εμπορία ποικιλιών ροδάκινων και νεκταρινιών που φέρουν την ονομασία "Velvita". Ο συνεταιρισμός επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ποικιλίες δενδρυλλίων είναι αποκλειστικά παραγόμενες από τους παραγωγούς του και απαγορεύει τη διακίνηση τους χωρίς τη σχετική άδεια.

karamouzis_3

Άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στην ORGANIC 3S με στόχο την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου που α συμβάλει στην περαιτέρω δυναμική ανάπτυξης της στην εγχώρια και διεθνή αγορά, θα παρέχει το επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (SMERC), το οποίο απέκτησε στρατηγικό ποσοστό στην εταιρεία.

heat-damaged-tomato-plant-1024x683

Από την Ισπανία ως τη σήραγγα της Μάγχης, οι ντομάτες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας άνευ προηγουμένου μετανάστευσης λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μάλιστα οι υπαίθριες ντομάτες, που προορίζονται κυρίως για μεταποίηση, είναι οι πιο εκτεθειμένες σε κλιματικούς κινδύνους. Όμως, μεσοπρόθεσμα, όλες οι καλλιέργειες, είτε ντομάτες είτε άλλα λαχανικά, θα πρέπει να προσαρμοστούν ή ακόμη και να μετακινηθούν σε άλλες παραγωγικές ζώνες.

depositphot-transformed__2_

Παρά το γεγονός ότι στην Ισπανία η ζήτηση για λαχανικά και φρούτα είχε μειωθεί τα τελευταία έτη και κυρίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αρκετά προϊόντα τα οποία καλλιεργούνται στην Ελλάδα μπορούν να εισέλθουν στην αγορά της και να προτιμηθούν από τους καταναλωτές εκεί, λόγω της υψηλής τους ποιότητας.

τοματα-950x533

Κατακόρυφα αυξήθηκαν οι εισαγωγές ντομάτας τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εξαγωγές σταφυλιών παρουσίασαν άνοδο κατά 5,8%. Παράλληλα, τα ακτινίδια σημείωσαν επίσης αύξηση στις εξαγωγές, ενώ εγείρονται ανησυχίες για διακίνηση ατυποποίητων ποικιλιών όπως φανερώνουν τα προσωρινά στοιχεία, τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και λαχανικών Incofruit Hellas.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ