
Σε αναζήτηση τυροκοµείου προς εξαγορά βρίσκεται αυτή την περίοδο και σύµφωνα µε πληροφορίες, η νέα εταιρεία που σύστησε πρόσφατα ο όµιλος AVE, ο οποίος ελέγχεται από τον Νίκο Βαρδινογιάννη.
Σε αναζήτηση τυροκοµείου προς εξαγορά βρίσκεται αυτή την περίοδο και σύµφωνα µε πληροφορίες, η νέα εταιρεία που σύστησε πρόσφατα ο όµιλος AVE, ο οποίος ελέγχεται από τον Νίκο Βαρδινογιάννη.
Προτιµητέος επενδυτής για την απόκτηση της συνεταιριστικής κονσερβοποιίας, ΑΛ.Μ.ΜΕ αναδείχθηκε η Agrifreda, στην οποία θα θυµίσουµε ότι έχει επενδύσει το fund, EOS Capital Partners, του οποίου ηγείται ο πρώην τραπεζίτης, Απόστολος Ταµβακάκης.
Στους περίπου 62.000 τόνους αναμένεται να φτάσει φέτος η παραγωγή βυνοποιήσιμου κριθαριού, μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας, που εφαρμόζει για 15η χρονιά η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», έχοντας συνάψει συμβάσεις με 2.500 παραγωγούς με εγγυημένη τιμή στα 24 λεπτά το κιλό.
Σε αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας προχωράει η Μέλισσα Κίκιζας, κάτι που θα ενισχύσει τις ποσότητες που παραλαµβάνει σε ετήσια η ελληνική βιοµηχανία ζυµαρικών από τους παραγωγούς σίτου ανά την Ελλάδα.
Στη σύµπραξη µε αγροτικούς συνεταιρισµούς στη Βόρεια Ελλάδα και στο Μεσολόγγι, δηµιουργώντας καινοτόµα τρόφιµα υψηλής θρεπτικής αξίας, τα οποία θα παράγονται µε πρώτη ύλη βιολογικά εσπεριδοειδή, ελιά και άλλα φρούτα προχωράει ο Συνεταιρισµός Bio Net West Hellas, µε έδρα τη Γαστούνη Ηλείας.
Στην πλήρη εξαγορά της ζυθοποιίας Έλιξη με έδρα τη Χαλκίδα προχώρησαν οι αδελφοί Σοφοκλής και Γιώργος Παναγιώτου, ιδρυτές και ιδιοκτήτες της Ζυθοποιίας Septem, που βρίσκεται στην περιοχή του Αυλωναρίου δήμου Κύμης στην Εύβοια
Σκοπός της επένδυσης, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, είναι η επέκταση δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής ζυμαρικών.
Στην υλοποίηση επένδυσης συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου ζωοτροφών προχωράει ο Αγροτικός Γαλακτοκοµικός Συνεταιρισµός Καλαβρύτων.
Μία εξόχως ενδιαφέρουσα περίοδος µέχρι το 2040 βρίσκεται προ των πυλών για την βιοµηχανία τροφίµων µε τους ειδικούς να µιλούν για καινοτοµίες που θα εστιάζουν στη βιωσιµότητα του πλανήτη, καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες µε λιγότερους πόρους.
Mία νέα επιχειρηµατική προσπάθεια µε έδρα τη Σπάρτη αποτελεί η Sparta Gourmet, η οποία - κατά 80% εξαγωγική - παράγει και συσκευάζει επιτραπέζια ελιά Καλαµών καθώς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από κορωνέικη ποικιλία.
Στη σύσταση μαστιχώνα στη Νότια Χίο όπου με το νεοσυσταθέν Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, θα πραγματοποιηθούν δοκιμές και εφαρμογές για την καλλιέργεια της μαστίχας, προχώρησε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Η PanProd Παντελόπουλος ΑΕ αξιοποιεί υφιστάµενες εγκαταστάσεις παραγωγών σε όλη την ελληνική επικράτεια, παραχωρώντας µηχανολογικό εξοπλισµό και υλικά συσκευασίας, προκειµένου, υπό την επίβλεψη των δικών της γεωπόνων, να καλλιεργούν συγκεκριµένες ποσότητες υπό συγκεκριµένες ποιοτικές προδιαγραφές.
Με «υποσχέσεις» για νέες δουλειές και σε καινούριες αγορές, για τη µεγάλη πλειονότητα των εκθετών, «έριξε αυλαία» η φετινή 7η διεθνής έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών «Freskon».
Σε νέες ποικιλίες ακτινιδίου προσανατολίζεται το τελευταίο διάστηµα ο Αγροτικός Συνεταιρισµός «Νέστος», καθώς εκτός από το πράσινο ακτινίδιο, αναµένεται ότι σταδιακά θα εισέλθει και στην καλλιέργεια κίτρινου και κόκκινου ακτινιδίου, εναρµονιζόµενος µε τις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς.
Το ηλεκτρονικό εµπόριο και η συµβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία είναι δύο τα κυρίαρχα επιχειρηµατικά µοντέλα που θα αναδειχθούν περαιτέρω τα επόµενα χρόνια στην ελληνική αγορά, µέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που καλείται να απαντήσει σε προκλήσεις όπως οι µεταβαλλόµενες καταναλωτικές συνθήκες και η κλιµατική αλλαγή. Οι παρεχόµενες on-line δυνατότητες, ειδικά µετά την covid -19, έχουν αυξηθεί σηµαντικά, ενώ και η δηµοτικότητα των υπηρεσιών απευθείας διάθεσης γεωργικών προϊόντων θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος στη χώρα µας.
Τα καλοκαιρινά φρούτα µε υψηλή προστιθέµενη αξία, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια και σταφύλια, είναι το επόµενο project στο πλάνο, που έχει εκπονήσει και εφαρµόζει η εταιρεία τυποποίησης και εµπορίας εσπεριδοειδών, ακτινιδίων και καρπουζιών, «Krop», για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.
Κίνηση προκειµένου να δηµιουργήσει ιδιόκτητο συσκευαστήριο και ψυγεία για τα παραγόµενα φρούτα, ετοιµάζει κατά το προσεχές διάστηµα η Γαία Φρουΐτ, ήτοι η οργάνωση παραγωγών Αγροτικού Συνεταιρισµού ∆ένδρων Τυρνάβου.
Έχοντας εξαγοράσει την τυροκοµική µονάδα «Οικοφάρµα» στη Σκοπή Αρκαδίας, η οποία κατά το παρελθόν ανήκε στην οικογένεια Σπυρόπουλου, ο όµιλος Ηπειρώτικες Πρωτεΐνες κάνει ένα ακόµα βήµα, µε σκοπό να αυξήσει την παραγωγικότητα των συνεργαζόµενων παραγωγών.