![pagkosmio-xoirino-kreatos](https://agro.atcomcdn.com/images/339x200/files/pagkosmio-xoirino-kreatos.jpg)
Ένα καλύτερο περιβάλλον κόστους και η ανθεκτική ζήτηση υποστηρίζουν τις προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές χοιρινού κρέατος, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, προειδοποιεί μια νέα έκθεση της Rabobank.
Ένα καλύτερο περιβάλλον κόστους και η ανθεκτική ζήτηση υποστηρίζουν τις προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές χοιρινού κρέατος, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, προειδοποιεί μια νέα έκθεση της Rabobank.
Μπορεί οι εταιρείες της βιομηχανίας τροφίμων στην Ευρώπη να διστάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις μέχρι στιγμής, ωστόσο η ρομποτική και η αυτοματοποίηση ανοίγουν νέες προοπτικές και αποτελούν κεντρικό σημείο των τεχνολογικών φιλοδοξιών και ανησυχιών του κλάδου. Αυτό διαπιστώνει η πρόσφατη έρευνα της Rabobank που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 20 μεσαίου μεγέθους Ολλανδούς παραγωγούς τροφίμων.
Μειωμένα κονδύλια κατά 281,7 εκατ. ευρώ κατά τα επόμενα τρία χρόνια ήταν η πρόταση της Κομισίον για τη χρηματοδότητη δραστηριότητων προώθησης βιώσιμων και υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, γεγονός που ενδέχεται να βλάψει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα και την κατανάλωσή τους, όπως διαπιστώνει σε σχετική έκθεσή της η Freshfel Europe.
Την ραγδαία άνοδο της μπύρας χωρίς αλκοόλ μέσα στην επόμενη δεκαετία προβλέπει έρευνα αγοράς, σύμφωνα με την οποία βασικό «στοίχημα» για τους παίκτες του κλάδου αποτελεί η βελτίωση της γεύσης.
Ευχάριστα νέα για τους περισσότερους από 70 μικροπαραγωγούς του φάβα της Αμοργού, μιας και το ιδιαίτερο τοπικό προϊόν πήρε την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κατοχυρωθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Η αρχή έγινε προ τριμήνου με την έγκριση του φακέλου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την αποστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει την τελική απόφαση.
Ακολουθώντας την τάση της αγοράς για αρωματικά ποτά, οι ζυθοποιοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την παραγωγή μπυρών με αρώματα, όπως προέκυψε από το συνέδριο International Beer Strategies Conference στην Πορτογαλία.
Νέα λύση για την μείωση των λιπαρών της σκόνης γάλακτος κατά τουλάχιστον 60%, χωρίς να αλλοιώνει την ποιότητα, την γεύση και την υφή της, προτείνει η Nestle.
Η Fruit Logistica, η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο της βιομηχανίας φρούτων και λαχανικών, επιστρέφει στη γερμανική πρωτεύουσα από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2025 σπάει νέα ρεκόρ καθώς, το έντονο ενδιαφέρον μεταξύ των εκθετών, ιδίως από την Ασία, ώθησε τους διοργανωτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης.
Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.
H Pernod Ricard ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συμφώνησε στην πώληση του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου κρασιών της στην αυστραλιανή Accolade Wines, αποσύροντας έτσι ένα εταιρικό τμήμα της το οποίο δεν είχε ικανοποιητικές αποδόσεις, με στόχο να επικεντρωθεί στην κύρια δραστηριότητά της, τα οινοπνευματώδη ποτά.
Έως και 165.000 τόνους λιπασμάτων ετησίως έως το 2030 προβλέπεται να προμηθεύει η Yara στην PepsiCo Europe, όπως προϋποθέτει η μακροπρόθεσμη συνεργασία που ανακοίνωσαν στις 16 Ιουλίου. Κοινός στόχος των δύο εταιρειών να παράσχουν στους ευρωπαίους αγρότες βιώσιμα προγράμματα θρέψης καλλιεργειών προκειμένου, να επιτύχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, σε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα απαρτίζουν την αγροδιατροφική αλυσίδα. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν αρχικά στις πατάτες και φυσικά, θα ακολουθήσουν κιάλλες καλλιέργειες.
Σεμινάριο με επίκεντρο τις γλυκές πιπεριές, δεδομένης της ανάπτυξης που γνωρίζουν στην ασιατική αγορά, διοργανώνει στις 3 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από την Asia Fruit Logistica στο Χονκ Κονγκ, η πολυεθνική εταιρεία ανάπτυξης ποικιλών οπωρολαχανικών, Rijk Zwaan.
Kατά πόσον τα έντομα, τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης ή το κρέας που παράγεται με εργαστηριακές τεχνικές θα μπορούσαν να «θέσουν σε κίνδυνο» τις ενδοκοινοτικές γαστρονομικές παραδόσεις, συζητούν οι υπουργοί Γεωργίας τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, με πρωτοβουλία της ουγγρικής προεδρίας.
Την μεγαλύτερη παγκοσμίως εγκατάσταση εμπορίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Ντουμπάι. Το έργο αναμένεται να διπλασιάσει το τρέχον μέγεθος της αγοράς οπωροκηπευτικών της χώρας και θα περιλαμβάνει συνδέσμους με παγκόσμιες αγορές.
Τη θετική επίδραση που ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών διατηρεί σε κρίσιμους δείκτες ανάπτυξης, αλλά και σημαντικά ευρήματα που διευκρινίζουν τον ρόλο του κλάδου στα τυποποιημένα (επεξεργασμένα) τρόφιμα, ειδικά την τελευταία τετραετία, σε σχέση με τις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις ανέδειξαν δύο μελέτες που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Σε λειτουργία έθεσε ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα το πληροφοριακό σύστημα «i-AGRO» για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.
Έναν νέο κωδικό, φιλοδοξεί να δηµιουργήσει η Ένωση Αγροτικών Ενώσεων Ηρακλείου, που χρησιµοποιεί το οξοποιείο της για να λανσάρει για πρώτη φορά ξύδι από ντοµάτες. Το υπό δοκιµή προϊόν, αναµένεται να κυκλοφορήσει το επόµενο τρίµηνο, και αρχικά θα είναι διαθέσιµο δωρεάν στην εστίαση της Κρήτης και στη συνέχεια, εφόσον το εγχείρηµα στεφθεί µε επιτυχία, θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά.
Η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη προχωρά στην κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής αλκοολούχων ποτών στην έδρα της, στο Πλωμάρι της Λέσβου, μετά την ένταξη του επενδυτικού της προγράμματος στον Αναπτυξιακό Νόμο.