BACK TO
TOP

Food insider

pagkosmio-xoirino-kreatos

Ένα καλύτερο περιβάλλον κόστους και η ανθεκτική ζήτηση υποστηρίζουν τις προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές χοιρινού κρέατος, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, προειδοποιεί μια νέα έκθεση της Rabobank.

UK-food-industry-turns-on-to-automation

Μπορεί οι εταιρείες της βιομηχανίας τροφίμων στην Ευρώπη να διστάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις μέχρι στιγμής, ωστόσο η ρομποτική και η αυτοματοποίηση ανοίγουν νέες προοπτικές και αποτελούν κεντρικό σημείο των τεχνολογικών φιλοδοξιών και ανησυχιών του κλάδου. Αυτό διαπιστώνει η πρόσφατη έρευνα της Rabobank που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 20 μεσαίου μεγέθους Ολλανδούς παραγωγούς τροφίμων.

freshfel

Μειωμένα κονδύλια κατά 281,7 εκατ. ευρώ κατά τα επόμενα τρία χρόνια ήταν η πρόταση της Κομισίον για τη χρηματοδότητη δραστηριότητων προώθησης βιώσιμων και υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, γεγονός που ενδέχεται να βλάψει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα και την κατανάλωσή τους, όπως διαπιστώνει σε σχετική έκθεσή της η Freshfel Europe.

thumbnail_Amorgs-fava

Ευχάριστα νέα για τους περισσότερους από 70 μικροπαραγωγούς του φάβα της Αμοργού, μιας και το ιδιαίτερο τοπικό προϊόν πήρε την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κατοχυρωθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Η αρχή έγινε προ τριμήνου με την έγκριση του φακέλου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την αποστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει την τελική απόφαση.

bottles-1_tdkroo

Ακολουθώντας την τάση της αγοράς για αρωματικά ποτά, οι ζυθοποιοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την παραγωγή μπυρών με αρώματα, όπως προέκυψε από το συνέδριο International Beer Strategies Conference στην Πορτογαλία.

3U6A0771

Η Fruit Logistica, η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο της βιομηχανίας φρούτων και λαχανικών, επιστρέφει στη γερμανική πρωτεύουσα από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2025 σπάει νέα ρεκόρ καθώς, το έντονο ενδιαφέρον μεταξύ των εκθετών, ιδίως από την Ασία, ώθησε τους διοργανωτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης.

Pinot-ricard-

H Pernod Ricard ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συμφώνησε στην πώληση του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου κρασιών της στην αυστραλιανή Accolade Wines, αποσύροντας έτσι ένα εταιρικό τμήμα της το οποίο δεν είχε ικανοποιητικές αποδόσεις, με στόχο να επικεντρωθεί στην κύρια δραστηριότητά της, τα οινοπνευματώδη ποτά.

yara-and-pepsico-partnership-pr-hero-image-945x500

Έως και 165.000 τόνους λιπασμάτων ετησίως έως το 2030 προβλέπεται να προμηθεύει η Yara στην PepsiCo Europe, όπως προϋποθέτει η μακροπρόθεσμη συνεργασία που ανακοίνωσαν στις 16 Ιουλίου. Κοινός στόχος των δύο εταιρειών να παράσχουν στους ευρωπαίους αγρότες βιώσιμα προγράμματα θρέψης καλλιεργειών προκειμένου, να επιτύχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, σε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα απαρτίζουν την αγροδιατροφική αλυσίδα. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν αρχικά στις πατάτες και φυσικά, θα ακολουθήσουν κιάλλες καλλιέργειες.

bins_greenhouse_peppers_2

Σεμινάριο με επίκεντρο τις γλυκές πιπεριές, δεδομένης της ανάπτυξης που γνωρίζουν στην ασιατική αγορά, διοργανώνει στις 3 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από την Asia Fruit Logistica στο Χονκ Κονγκ, η πολυεθνική εταιρεία ανάπτυξης ποικιλών οπωρολαχανικών, Rijk Zwaan.

ecec80767b664e6584b4eec55450fbe8

Kατά πόσον τα έντομα, τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης ή το κρέας που παράγεται με εργαστηριακές τεχνικές θα μπορούσαν να «θέσουν σε κίνδυνο» τις ενδοκοινοτικές γαστρονομικές παραδόσεις, συζητούν οι υπουργοί Γεωργίας τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, με πρωτοβουλία της ουγγρικής προεδρίας.

130222_modelofnewmarket_491200-1024x576

Την μεγαλύτερη παγκοσμίως εγκατάσταση εμπορίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Ντουμπάι. Το έργο αναμένεται να διπλασιάσει το τρέχον μέγεθος της αγοράς οπωροκηπευτικών της χώρας και θα περιλαμβάνει συνδέσμους με παγκόσμιες αγορές.

b7f5ed_215228b0289445d2ae3ee4e8da3a381f_mv2_d_4740_3164_s_4_2-1200x801

Τη θετική επίδραση που ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών διατηρεί σε κρίσιμους δείκτες ανάπτυξης, αλλά και σημαντικά ευρήματα που διευκρινίζουν τον ρόλο του κλάδου στα τυποποιημένα (επεξεργασμένα) τρόφιμα, ειδικά την τελευταία τετραετία, σε σχέση με τις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις ανέδειξαν δύο μελέτες που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

32-33_02_6

Έναν νέο κωδικό, φιλοδοξεί να δηµιουργήσει η Ένωση Αγροτικών Ενώσεων Ηρακλείου, που χρησιµοποιεί το οξοποιείο της για να λανσάρει για πρώτη φορά ξύδι από ντοµάτες. Το υπό δοκιµή προϊόν, αναµένεται να κυκλοφορήσει το επόµενο τρίµηνο, και αρχικά θα είναι διαθέσιµο δωρεάν στην εστίαση της Κρήτης και στη συνέχεια, εφόσον το εγχείρηµα στεφθεί µε επιτυχία, θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά.

ed035d9ce2b294b9210ec265630097ec_XL

Η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη προχωρά στην κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής αλκοολούχων ποτών στην έδρα της, στο Πλωμάρι της Λέσβου, μετά την ένταξη του επενδυτικού της προγράμματος στον Αναπτυξιακό Νόμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ