BACK TO
TOP
Food insider

Η μικροζυθοποιία των Ιωαννίνων από δύο πρώην στελέχη πολυεθνικών

Δύο πρώην στελέχη πολυεθνικών εταιρειών στους κλάδους της ποτοποιίας και της μπύρας ο Βαγγέλης Λαγός και ο Νίκος Μπάκας. Αμφότεροι Ιωαννίτες που λόγω επαγγέλματος να μετοίκησαν για αρκετά χρόνια στην πρωτεύουσα. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να αλλάξουν τις συνθήκες ζωής τους, επιστρέφοντας στον τόπο καταγωγής τους.

Capture_32

Γιώργος Λαμπίρης

85
1

Εκεί δημιούργησαν μία νομαδική μικροζυθοποιία τη Valia Calda, η οποία αυτή την περίοδο συστήνει στην αγορά την πρώτη της μπύρα. H μπύρα παράγεται στις εγκαταστάσεις της 33 Brewing Company στον Ασπρόπυργο. Κι εκεί που ίσως θα μπορούσε να σταθεί κανείς ως προς το νεότευκτο προϊόν, είναι το γεγονός ότι οι δύο ιδρυτές της ζυθοποιίας αποφάσισαν να κάνουν την διαφορά, εισερχόμενοι στην κατηγορία της lager, η οποία αφενός δεν συνηθίζεται να παράγεται από μικρές ζυθοποιίες, αφετέρου αποτελεί την μεγαλύτερη βάσει όγκων πωλήσεων κατηγορία της ελληνικής αγοράς με ισχυρό ανταγωνισμό από τους μεγάλους παίκτες της μπύρας. Βασικό στοιχείο αποτελεί η ελληνικότητα του προϊόντος και γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία προμηθεύεται τη βύνη από την εγχώρια παραγωγή.

Η ονομασία Valia Calda: Από το ζεστό στο παγωμένο

«Η ονομασία Valia Calda  στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει “ζεστή κοιλάδα” λόγω του ότι παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τη μπύρα, η οποία ανεβάζει πολύ υψηλή θερμοκρασία όταν την παράγουμε, ενώ την καταναλώνουμε παγωμένη. Η Βάλια Κάλντα είναι η κοιλάδα που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου», εξηγεί ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της επιχείρησης, Βαγγέλης Λαγός.

Βαγγέλης Λαγός

«Έχοντας και οι δύο εμπορικό προσανατολισμό λόγω της πρότερης επαγγελματικής μας εμπειρίας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη Valia Calda ζυθοποιία. Η εταιρεία δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 με στόχο να προετοιμαστούμε εγκαίρως για να βγούμε στην αγορά. Αυτή την περίοδο λαμβάνουμε ήδη τις πρώτες ποσότητες και ξεκινάει η διάθεση στην αγορά του HoReCa», συμπληρώνει.

Στο πλάνο η δημιουργία ιδιόκτητου ζυθοποιείου

Στον σχεδιασμό είναι η δημιουργία και ιδιόκτητων παραγωγικών εγκαταστάσεων σε βάθος τριετίας, με στόχευση των επιχειρηματιών να αντλήσουν μέρος χρηματοδότησης και από αναπτυξιακά προγράμματα για να μπορέσουν να χτίσουν το δικό τους ζυθοποιείο στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Nίκoς Μπάκας

«Αποφασίσαμε να μπούμε στην αγορά με μπύρα lager που αποτελεί μία διαφοροποιημένη πρόταση, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος προερχόμενου από μικροζυθοποιία. Επιδίωξή μας με τη lager ήταν κολυμπήσουμε σε βαθιά νερά, καθότι έχουμε γνώση της αγοράς και των ιδιαιτεροτήτων της. H μπύρα είναι απαστερίωτη και αφιλτράριστη προκειμένου να υποστηρίξουμε τη φύση της δουλειάς μας ως μικροί παραγωγοί. Αναδύει αρώματα εσπεριδοειδών που θυμίζουν κάτι από την ύπαιθρο της Ηπείρου, χάλκινο χρώμα και πλούσιο αφρό. Στη γεύση επικρατεί αρχικά η πικράδα, ωστόσο ως επίγευση επικρατεί η γλυκιά γεύση προερχόμενη από τον λυκίσκο», αναφέρει ο Βαγγέλης Λαγός.

Eπί του παρόντος η επιχείρηση έχει συμφωνήσει για την τοποθέτηση της νέας μπύρας σε αρκετά σημεία HoReCa και ήδη έχουν γίνει εκτεταμένες επαφές για την τοποθέτηση σε μεγάλο μέρος της τοπικής αγοράς των Ιωαννίνων και προοδευτικά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία