BACK TO
TOP
Food insider

Σε πλήρη λειτουργία το πρώτο υδροπονικό θερμοκήπιο στο Κιλκίς

Είναι «έξυπνο», έχει «πράσινες» ανησυχίες και είναι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, υδροπονικό θερμοκήπιο που έχει κατασκευαστεί στο Κιλκίς.

47_34

Λεωνίδας Λιάμης

3120
0

Η μικρή πλην, όμως, σύγχρονη υποδομή με τους αυτοματισμούς και το φιλο-περιβαλλοντικό προσανατολισμό, λειτουργεί στο χωριό Κρηστώνη σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων από την πόλη του Κιλκίς και πίσω από την κατασκευή της, που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2021, κρύβονται δύο αδέλφια. Ο 37χρονος «πληροφορικάριος» Βασίλης Εμμανουηλίδης και ο 32χρονος ηλεκτρολόγος κτηριακών εγκαταστάσεων, Κυριάκος.

«Η συνολική καλυμμένη επιφάνεια του θερμοκηπίου είναι 3 στρέμματα από τα οποία μισά καλλιεργούνται υδροπονικά, πάνω σε ελαφρόπετρα, μέσα σε γλάστρα και με διαφορετική διαχείριση θρέψης ντομάτες τύπου beef και τα υπόλοιπα μισά ντοματίνια τύπου βελανίδι», περιγράφει στo Fresher ο Βασίλης Εμμανουηλίδης. Όπως εξηγεί, η φετινή σεζόν ουσιαστικά είναι πρώτη κανονική για το θερμοκήπιο. «Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά η περσινή. Ευτυχώς φέτος τα φυτά μπήκαν όταν έπρεπε στα τέλη Απριλίου και μέχρι τώρα πάμε καλά. Κόβουμε δύο φορές την εβδομάδα και η απόδοση θα έλεγα πως είναι ικανοποιητική, καθώς χοντρικά πρέπει να έχουμε συγκομίσει ήδη γύρω στους 7 – 8 τόνους ντομάτα», τονίζει ο παραγωγός.

Η διάθεση της παραγωγής του υδροπονικού θερμοκηπίου γίνεται σε λαϊκές αγορές και την Kεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης. «Το επόμενο βήμα είναι να πάμε σε χάρτινη συσκευασία και να βγούμε στο εμπόριο με δική μας επωνυμία και ταυτόχρονα να εγκαταστήσουμε συστήματα ψύξης και θέρμανσης, ένα φωτοβολταϊκό και μια δεξαμενή συγκέντρωσης του βρόχινου νερού», εξηγεί ο ίδιος και θυμίζει πως ήδη η υποδομή διαθέτει αυτοματισμούς, μειώνοντας έτσι τους ψεκασμούς -και τα έξοδα- για φυτοπροστασία. Τα δύο αδέλφια δεν αποκλείουν και την προοπτική επέκτασης των υποδομών, είτε ακόμη και την κατασκευή ενός νέου θερμοκηπίου για την υδροπονική καλλιέργεια πιπεριάς.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία