BACK TO
TOP
Food insider

Η Σιγκαπούρη δείχνει το δρόμο για κρέας από βλαστοκύτταρα

«Μπορεί ο κόσµος να σωθεί µε κοτοµπουκιές ή ψητά σουβλάκια κοτόπουλου; Θα αγοράσουν ποτέ οι άνθρωποι τρόφιµα που παράγονται µε τρόπο παρόµοιο µε ένα εµβόλιο για τον Covid; ∆εν έχω τις απαντήσεις. Παίρνω από το πιάτο το τελευταίο από τα τρία σουβλάκια σατάι και µια µπουκιά από το κοτόπουλο που παρήχθη σε µορφή σούπας κυττάρων µέσα σε µια δεξαµενή από ανοξείδωτο χάλυβα, µαριναρισµένο σε σάλτσα φυστικιών. Σίγουρα έχω φάει χειρότερο κοτόπουλο. Αν βαθµολογούσα, θα έβαζα 7 στους 10 βαθµούς».

40_17

Μαρία Γιουρουκέλη

24
1

Μ’ αυτό τον τρόπο κλείνει την περιγραφή του ο συντάκτης ενός εκτενούς άρθρου στο γερµανικό περιοδικό Spiegel µετά το δείπνο σε ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη, την πρώτη χώρα στον κόσµο που ενέκρινε την πώληση κρέατος που παράγεται από βλαστοκύτταρα και που ευελπιστεί πως θα µπορούσε να γίνει η έδρα των τεχνολογιών των τροφίµων του µέλλοντος.

Το Spiegel υπογραµµίζει πως η κατανάλωση τεχνητού κρέατος ενδεχοµένως να µην είναι τόσο µακρινή και πως σύντοµα θα αναδυθεί µια «χρυσοφόρα» βιοµηχανία µε επενδυτές από όλο τον κόσµο που θα διοχετεύουν δισ. δολάρια στο νέο τοµέα τροφίµων.

Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, συµπεριλαµβανοµένου και του τεχνητού κρέατος, αποτελεί σήµερα µόλις το 2% της παγκόσµιας αγοράς κρέατος. Μέχρι το 2035 εκτιµάται πως το ποσοστό θα µπορούσε να είναι πενταπλάσιο.  Σύµφωνα µε το άρθρο, ορισµένοι ειδικοί εκτιµούν πως το τεχνητό κρέας θα µπορούσε να εξελιχθεί σε µια τεχνολογική επανάσταση µε τις προσπάθειες να εστιάζουν στην παραγωγή κρέατος, ψαριού και θαλασσινών.

Όπως αναφέρει το Spiegel, η ιδέα είναι η εξής: «Τα βλαστοκύτταρα λαµβάνονται από ζώα µέσω βιοψίας και στη συνέχεια καταψύχονται σε υγρό άζωτο, στους -196oC, ώστε να µπορούν να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια. Για την παραγωγή κρέατος, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται σε βιοαντιδραστήρα. Εκεί αναπαράγονται µυικά και λιπώδη κύτταρα, τα οποία σταδιακά περνούν από υγρή µορφή σε παχύρρευστη φάση που θυµίζει κιµά. Οι τεχνολογικές δυνατότητες για µαζική παραγωγή είναι ακόµα περιορισµένες, ωστόσο, θεωρητικά, µια βιοψία θα ήταν αρκετή για να παραχθούν εκατοντάδες τόνοι κρέατος».

«Είναι 100% κρέας. Φανταστείτε το σαν λαχανικά που καλλιεργούνται σε ένα θερµοκήπιο αντί στη φύση», λέει η Σάντια Σρίραµ, ερευνήτρια βλαστοκυττάρων και ιδρύτρια της εταιρείας παραγωγής τεχνητού κρέατος, Shiok Meats.

Η Ασία θα µπορούσε να πρωτοστατήσει, η Ευρώπη πιστή στη βιοµηχανία κρέατος

Οι αµφιβολίες για το εργαστηριακό κρέας είναι ισχυρές. Βασικά προβλήµατα είναι η τιµή και η κλίµακα παραγωγής, αλλά και η κατανάλωση της ενέργειας για την παραγωγή του: Τεράστιοι ενεργοβόροι βιοαντιδραστήρες, εξελιγµένα µηχανήµατα και µεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής. Χρειάζεται σίγουρα περισσότερος χρόνος για να µπορέσει το κρέας εργαστηρίου να ανταγωνιστεί το κρέας από την παραδοσιακή βιοµηχανία. Ωστόσο η Σρίραµ εκτιµά πως αυτό θα µπορούσε να γίνει µέσα στην επόµενη δεκαετία. Και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν προς πώληση, µια διαδικασία που εκτιµάται ότι θα είναι αρκετά δύσκολη ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς µεµονωµένα τα κράτη µέλη ενδεχοµένως να θέλουν να προστατεύσουν τα συµφέροντα των εγχώριων βιοµηχανιών κρέατος. Γι’ αυτό η Ασία εκτιµάται πως θα µπορούσε να πρωτοστατήσει στην τεχνολογική επανάσταση του τεχνητού κρέατος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία