
Σε απόλυτα µεγέθη, οι τιµές παραγωγού, κατά περίπτωση, είναι φέτος βελτιωµένες, αναλογικά, έως και σχεδόν 15 λεπτά το κιλό, γεγονός που επιτρέπει, σε όσους συνδυάζουν και καλές αποδόσεις στο χωράφι, να τους µένει και ένα ικανοποιητικό µεροκάµατο.
«Βάζουµε πλάτη ώστε οι συνεργάτες µας να ξεπεράσουν τις µεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν και να αντιµετωπίσουν και τις προκλήσεις που έρχονται», ανέφερε ο διευθύνων σύµβουλος της «Μπάρµπα – Στάθης», Νικήτας Ποθουλάκης, µιλώντας στην εκδήλωση «Μαζί από το χωράφι, έως το τραπέζι», που οργάνωσε η «Μπάρµπα – Στάθης», το Σάββατο 10 Ιουνίου, ανοίγοντας για πρώτη φορά σε συνεργαζόµενους παραγωγούς τις πόρτες της στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης.
«Σε σχέση µε πέρυσι στον αρακά οι τιµές κυµαίνονται φέτος από 0,42 έως 0,52 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα και είναι αυξηµένες περί το 25%-30%», τόνισε στην Agrenda ο Γιάννης Μπατζιάκας, παραγωγός από την περιοχή της Βόλβης, ο οποίος µετείχε στην εκδήλωση. Για το σπανάκι, του οποίου συγκοµιδή ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, ο ίδιος µας είπε πως «οι τιµές για την πρώτη ποιότητα ήταν στα 25 λεπτά το κιλό, τη δεύτερη στα 24 λεπτά το κιλό και την τρίτη στα 20 λεπτά το κιλό και σε σχέση µε ένα χρόνο πριν, η αύξηση είναι στο 30%-40%».
Καλύτερα συµβόλαια προσέφερε φέτος η µεταποιητική βιοµηχανία και στα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. «Στο βιολογικό αρακά, οι τιµές ανέρχονται στα 63-65 λεπτά το κιλό, από 52 λεπτά το κιλό, αντίστοιχα πέρυσι» µας πληροφόρησε ο παραγωγός Παναγιώτης Αποστολίδης από τον Ξηροπόταµο, στη Θεσσαλονίκη, ενώ για τα βιολογικά φασολάκια, που θα καλλιεργηθούν το καλοκαίρι, ανέφερε πως πέρσι πληρώθηκαν µε 10 λεπτά παραπάνω στα 53-55 λεπτά το κιλό πριν και εξέφρασε την ελπίδα πως και φέτος θα διατηρηθούν σε ανάλογα υψηλά επίπεδα.
Οι παρεµβάσεις για τη στήριξη του εισοδήµατος των παραγωγών είναι ο ένας από τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους δίνει µεγάλο βάρος η Μπάρµπα Στάθης, στη «σχέση ζωής» που χτίζει µε τους συνεργάτες της, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής κι η ίδια να µπορεί να εξασφαλίζει το 97% των προϊόντων που παράγει από πρώτες ύλες, που καλλιεργούνται συµβολαιακά σε πάνω από 30.000 στρέµµατα εύφορης ελληνικής γης.
«Θέλουµε επίσης να είµαστε στην αιχµή των νέων τεχνολογιών, είτε µε τη γεωργία ακριβείας, είτε σε επίπεδο γεωπονικής έρευνας, ώστε να προσφέρουµε σπόρους µε υψηλές αποδόσεις, ενώ µεγάλη σηµασία αποδίδουµε και στην εκπαίδευση, µε την υλοποίηση προγραµµάτων όπως αυτό µε την Αµερικανική Γεωργική Σχολή, για το οποίο φέτος θα δώσουµε δύο υποτροφίες. Και µας ενδιαφέρει πολύ και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών και µια από τις ενέργειες που κάνουµε είναι να ενισχύουµε τη γεωπονική µας οµάδα, µε παιδιά από τα γύρω χωριά», είπε ο κ. Ποθουλάκης.
Χαιρετισµό στην εκδήλωση έκαναν, ακόµη, Ευάγγελος Βέργος από την Αµερικανική Γεωργική Σχολή, ο οποίος υπογράµµισε τη σηµασία της εκπαίδευσης στη γεωργία και τη σηµαντική συµβολή της Μπάρµπα Στάθης στη στήριξη του πρωτογενή τοµέα, καθώς και ο Γιάννης Νάκος διευθυντής γεωπονικής υπηρεσίας της Μπάρµπα Στάθης.
Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου της εταιρείας εδώ.