BACK TO
TOP
Food insider

Aξία στο χωράφι με καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ελαίων και καλλυντικών από λεβάντα και αρωματικά

Το 2017 γιατρός γυναικολόγος, Παύλος Λαζαρίδης άρχισε να διερευνά την προοπτική δημιουργίας μίας οικογενειακής επιχείρησης που θα είχε ως βάση τον πρωτογενή τομέα και θα επεκτεινόταν στην μεταποίηση τω προϊόντων που θα συλλέγει από την παραγωγή.

lazaridis3

Γιώργος Λαμπίρης

20
2

Έτσι, δημιούργησε την εταιρεία Etheleo, η οποία έως αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας δύο μεταποιητικές μονάδες, η πρώτη εκ των οποίων δραστηριοποιείται στην παραγωγή αιθέριων ελαίων. Πρόσφατα ολοκλήρωση και μία δεύτερη μονάδα, με την εταιρεία να εισέρχεται στην παραγωγή καλλυντικών στην Αναρράχη Κοζάνης σε απόσταση 11 χιλιομέτρων δυτικά της Πτολεμαΐδας.

Απόγονος αγροτικής οικογένειας ο ίδιος, είδε στη συγκεκριμένη προσπάθεια το επόμενο επαγγελματικό του βήμα μετά την ιατρική. Στο εγχείρημα συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας Λαζαρίδη, η σύζυγός του κατά κύριο επάγγελμα φαρμακοποιός και οι δύο κόρες του φαρμακοποιός και μηχανικός αντίστοιχα. Μέλη της επιχείρησης είναι και τα ανίψια του Παύλου Λαζαρίδη, με αρμοδιότητες στη διεύθυνση του χημείου και στην ψηφιοποίηση και ψηφιακές λειτουργίες της Etheleo.


«Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και επιθυμία μου ήταν να δημιουργήσω και κάτι άλλο, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα σε περίπτωση που αποφασίσω να αποσυρθώ από το ιατρικό επάγγελμα τα επόμενα χρόνια. Οι γονείς μου είχαν εκτάσεις στην περιοχή της Πτολεμαΐδας με καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα και καπνά».

Επιθυμία του όπως λέει ήταν να ασχοληθεί με την παραγωγή αρωματικών φυτών, δημιουργώντας ιδιόκτητο αποστακτήριο. «Απέκτησα περίπου 500 στρέμματα καλλιέργειας και επένδυσα σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο απόσταξης για την παραγωγή αιθέριων ελαίων. Στην πορεία, δεδομένου ότι διατηρούσα συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνεργαζόμενος με τον καθηγητή Φαρμακολογίας, Σταύρο Κατσιώτη, μου πρότεινε να εξετάσω και την παραγωγή καλλυντικών. Έτσι, προχωρήσαμε στην κατασκευή και μίας δεύτερης μονάδας καλλυντικών. Αυτή τη στιγμή είμαστε πλήρως καθετοποιημένοι, ενώ με τα καλλυντικά έχουμε τοποθετηθεί σε περίπου 200 σημεία λιανικής πώλησης και σε φαρμακεία ανά την επικράτεια», εξηγεί ο κύριος Λαζαρίδης.

Ο κύριος όγκος των καλλιεργειών – περίπου τα 350 στρέμματα από τα 500 συνολικά – αποτελείται από λεβάντα. Έχουν φυτευτεί επίσης και αξιοποιούνται φυτά όπως θυμάρι, ρίγανη, ελίχρυσος, δεντρολίβανο, μελισσόχορτο και φασκόμηλο στα υπόλοιπα 150 στρέμματα. Το μεγαλύτερο μέρος των παραγόμενων αιθέριων ελαίων εξάγονται παγκοσμίως, ενώ η παραγωγή στο σύνολό της είναι πιστοποιημένη ως βιολογική από την TUV Austria. «Τα αιθέρια έλαια διατίθενται στην Αμερική, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά τα καλλυντικά, βγήκαμε στην αγορά πριν από περίπου ένα μήνα και τα συγκεκριμένα προϊόντα διατίθενται κυρίως στην Ελλάδα έως αυτή τη στιγμή».

«Όραμά μας είναι να αποτελέσουμε μία μεγάλη και αναγνωρίσιμη εταιρεία τα επόμενα χρόνια. Εισήλθαμε σε μία διαδικασία, η οποία δεν ξεκίνησε για βιοποριστικούς λόγους αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε μία μονάδα βιώσιμη και αναπτυσσόμενη. Γι’ αυτό και οι κινήσεις μας είναι άκρως επιλεκτικές», συμπληρώνει ο κύριος Λαζαρίδης.

Οι τιμές και οι αποδόσεις σε λεβάντα και ελίχρυσο

H λεβάντα είναι το πρώτο από τα καλλιεργούμενα φυτά που ξεκινάει να συγκομίζεται στις αρχές Ιουλίου, ενώ ακολουθούν κατά σειρά τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά. H ποικιλία λεβάντας που αξιοποιείται είναι η Lavandula Angustifolia. Σε επίπεδο αποδόσεων, ένας τόνος λεβάντας προσφέρει περίπου δεκαπέντε κιλά ελαίου, με το ποσοστό απόδοσης να είναι 1,5%. Πιο σπάνιο φυτό αλλά με πολύ υψηλότερη τιμή είναι ο ελίχρυσος, ο οποίος έχει απόδοση 0,1% σε αναλογία πρώτης ύλης και παραγόμενου ελαίου. Η τιμή χονδρικής για το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει επηρεαστεί σημαντικά μετά την πανδημία, καθώς από τα 70 ευρώ, έχει μειωθεί σε περίπου 30 ευρώ το κιλό σήμερα με προοπτικές ανόδου το προσεχές διάστημα. Αντίστοιχα η τιμή χονδρικής πώλησης για το έλαιο του ελίχρυσου ανέρχεται στα 1.200 ευρώ το κιλό. Από το συγκεκριμένο φυτό η Etheleo διατηρεί μόλις 12 στρέμματα παραγωγής. 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία