BACK TO
TOP
Food insider

Εμπορικές προοπτικές με Βρετανία για προϊόντα αγροδιατροφής της Κεντρικής Μακεδονίας

Την πόρτα της απαιτητικής αγοράς τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου χτυπά ο αγροδιατροφικός τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας σε μια προσπάθεια να διευρύνει τους εξαγωγικούς του ορίζοντες.

λιαμ

Λεωνίδας Λιάμης

1
0

Ένα καθοριστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου έγινε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, όταν στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε αντιπροσωπεία βρετανών επαγγελματιών διανομέων και αγοραστών μεταποιημένων τροφίμων, με σκοπό να εντοπίσουν τοπικά προϊόντα, που πληρούν τους όρους και τα ποιοτικά standards, ώστε να σταθούν ανταγωνιστικά στα επιμέρους κανάλια διανομής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο πλαίσιο αυτό οι εννέα ειδικοί συμμετείχαν σε κλειστή γευσιγνωσία που οργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αξιολόγησαν, με κριτήριο τη γεύση, την αισθητική συσκευασίας, την τιμή, αλλά και τη δυνατότητά τους να διεισδύσουν στη βρετανική αγορά, συνολικά 78 τοπικά προϊόντα, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, από 41 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Τους παρουσιάσαμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από το πλούσιο καλάθι αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων επιτραπέζιες ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, γαλακτοκομικά, τυριά, χυμούς, ροφήματα από αρωματικά φυτά και βότανα, παστέλια, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, ζυμαρικά μέχρι και μπίρες», τόνισε ο Αντώνης Σιούλης από την RECO Exports, που είχε την οργανωτική ευθύνη τόσο των γευστικών δοκιμών, όσο και της δικτύωσης των βρετανών επαγγελματιών με τους εκπροσώπους των 41 τοπικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, οι βρετανοί αγοραστές και διανομείς, έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από αυτά που δοκίμασαν και έφυγαν με πολλές σημειώσεις στα μπλοκάκια τους, που σημαίνει ότι για αρκετά προϊόντα μπήκαν οι βάσεις για να προκύψουν, μέσα στους επόμενους μήνες και εμπορικές συνεργασίες.

«Οι εμπορικές προοπτικές που ανοίγονται, έπειτα από τις συναντήσεις που έγιναν, είναι τόσο σε επίπεδο ιδιωτικής ετικέτας, καθώς αποτελεί, πλέον, στρατηγική των μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων στη Βρετανία να αναπτύσσουν δικά τους brand, υπό την ομπρέλα του private label, όσο και για τα ήδη branded προϊόντα, τα οποία μπορούν να έχουν παρουσία σε ειδικές κατηγορίες καναλιών διάθεσης όπως είναι τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, τα delicatessen, αλλά και ο τομέας της εστίασης», ανέφερε ο κ. Σιούλης, σημειώνοντας πως «μόνο στην κατηγορία των μεσημεριανών γευμάτων, τα λεγόμενα meal deal (σ.σ. σνακ, γεύμα και χυμό ή αναψυκτικό), στα σούπερ μάρκετ ο τζίρος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ξεπερνά το 1 δισ. στερλίνες».

Πέρα από τις όποιες συμφωνίες συναφθούν μελλοντικά ως αποτέλεσμα των επαφών που έγιναν, ένα πολύ σημαντικό παράπλευρο όφελος που προέκυψε από την εκδήλωση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για το πώς δουλεύει η βρετανική αγορά, τις διαφοροποιήσεις που πρέπει να εφαρμόσουν σε σχέση με την τυποποίηση και τη συσκευασία των προϊόντων τους, αλλά και την τιμολογιακή πολιτική που καλούνται να υιοθετήσουν, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να πάρουν θέση στα ράφια των super market, αλλά και των υπόλοιπων καναλιών διάθεσης στο Ην. Βασίλειο.

«Το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι αλλάξουν την εικόνα που έχουν οι βρετανοί καταναλωτές για τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία τα κατατάσσουν στην κατηγορία των ethnic» επισήμανε ο κ. Σιούλης και προέτρεψε όσους έχουν βλέψεις επέκτασης «να χτίσουν ένα προφίλ, με το κατάλληλο story telling, όπως έχουν κάνει οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, και έτσι θα μπορέσουν να αποσπάσουν ένα μερίδιο από το καλάθι του βρετανικού νοικοκυριού και εστιατορίου».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία