
Η οικογένεια Agrino γιόρτασε το περασμένο Σάββατο τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, εγκαινιάζοντας και επίσημα τη μονάδα παραλαβής και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας, μια επένδυση στην καρδιά της ζώνης παραγωγής ρυζιού του Αλιάκμονα, η οποία ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και διαθέτει αποθηκευτικούς χώρος (σιλό) 20.000 τόνων.
Τα εγκαίνια της Agrino στη συγκεκριμένη μονάδα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στελεχών της κυβέρνησης, τοπικών παραγόντων και κυρίως την ζωηρή παρουσία των καλλιεργητών ρυζιού της ευρύτερης περιοχής, με τους οποίους η εταιρία έχει σφυρηλατήσει μια ιδιαίτερα στενή και δημιουργική σχέση, η οποία, εξασφαλίζει πρώτης τάξεως προϊόν (πρώτη ύλη) στην εν λόγω βιομηχανία και αντίστοιχη επιστροφή υπεραξίας στους παραγωγούς.
Φυσικά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τους δημοσιογράφους, αλλά και στις επίσημες τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, η διοίκηση της Agrino δεν απέφυγε να αναφερθεί στις μόνιμες παθογένειες της εγχώριας αγοράς ρυζιού και στην απουσία ελέγχων του προϊόντος που φθάνει στην κατανάλωση, με αποτέλεσμα τη νόθευση του ανταγωνισμού σε βάρος των προϊόντων ποιότητας.
Έτσι, για μια ακόμα φορά έγινε λόγος για αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας ποικιλιών ρυζιού από τρίτες χώρες, που ονομάζονται ελληνικές, όπως και για ευρεία νόθευση της Καρολίνας, κάτι που υπονομεύει τη δυναμική αυτή καλλιέργεια στην Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι η καλλιέργεια ρυζιού στη χώρα μας αναμένεται να σπάσει για πρώτη φορά φέτος το φράγμα των 300.000 στρεμμάτων, κατευθυνόμενη μάλιστα κατά κύριο λόγο στην κατηγορία των μακρύσπερμων ποικιλιών που προτιμώνται από τα ελληνικά νοικοκυριά.
Ενδεικτικό πάντως της διάστασης που έχει λάβει το πρόβλημα της νοθείας, όπως τονίστηκε στην Agrenda, είναι το γεγονός πως σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε δείγμα 30 κωδικών ποικιλίας Καρολίνα, μόνο δύο βρέθηκε να περιέχουν αμιγώς Καρολίνα, μέσα στη συσκευασία τους, ενώ ανάλογα κρούσματα πλήττουν τους γίγαντες, που νοθεύονται με φασόλια από την Κίνα.
Τον κώδωνα κινδύνου έκρουσε, για μια ακόμη φορά, ενώπιων μάλιστα και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, ο Τάσος Πιστιόλας, μέλος της ΕΔΟΡΕΛ, του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδος και επικεφαλής της Agrino, ζητώντας αύξηση και αυστηροποίηση των ελέγχων, καθώς και κατηγοριοποίηση των ποικιλιών ρυζιού, ως «ανάχωμα» στις παραβατικές συμπεριφορές, που «πνίγουν» το ποιοτικό και ασφαλές μακρύσπερμο ελληνικό ρύζι.
Χαίνουσα πληγή η νόθευση της Καρολίνα
Για τις δύο ανοικτές πληγές της ελληνικής ορυζοκαλλιέργειας, μίλησε ο κ. Πιστιόλας με αφορμή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της Agrino και για τα εγκαίνια της υπερσύγχρονης μονάδας αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας που οργανώθηκε την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
«Δυστυχώς δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι ένα ποσοστό ρυζιών, ιδιαίτερα στα μακρύσπερμα, με προέλευση τις χώρες της Άπω Ανατολής, όπως οι Μιανμάρ, Βιετνάμ, Καμπότζη, βαφτίζονται ελληνικά. Αυτό το φαινόμενο, όπως και η νόθευση της περίφημης Καρολίνας, από μεσόσπερμες κυρίως ποικιλίες, οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό, σε εξαπάτηση των καταναλωτών και στερούν σοβαρό εισόδημα από τους παραγωγούς. Το έχουμε θέσει το ζήτημα και ως Διεπαγγελματική προς το υπουργείο και αναμένουμε», τόνισε ο κ. Πιστιόλας, απευθυνόμενος στον υπουργό και τον υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό στα εγκαίνια και εξήραν τη σημαντική συμβολή της Agrino στην καλλιέργεια και τη μεταποίηση του ρυζιού.
Σημείωσε δε, ότι η Agrino, που απορροφά ετησίως πάνω από το 1/3 των μακρύσπερμων ελληνικών ρυζιών και συνολικά το 15% της παραγωγής του προϊόντος στην Ελλάδα, έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να ενταθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» ρυζιού και για τη θέσπιση ενός γευσιγνωστικού προτύπου κατηγοριοποίησης, που θα προσδιορίζει πώς θα μπορεί να ονομάζεται η κάθε ποικιλία.
Το ρεκόρ στρεμμάτων φέτος απόδειξη πως η καλλιέργεια αποδίδει
«Είναι μία πρόταση που έχουμε καταθέσει ως Διεπαγγελματική. Αν γίνει αυτό, τότε η Καρολίνα, που έσπασε ρεκόρ τιμής πέρυσι, φτάνοντας στα 75 λεπτά το κιλό, ενώ και στην τρέχουσα εμπορική περίοδο έπιασε έως και τα 65 λεπτά το κιλό θα έχει πολύ καλύτερες προοπτικές», ανέφερε, λίγες ώρες πριν ο κ. Πιστιόλας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
Απαντώντας σε ερώτημα του εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγου, για το αποτύπωμα της Agrino στην ελληνική ορυζοκαλλιέργεια, αλλά και για τους «ψιθύρους» που ακούγονται, φέτος, από παραγωγούς σε σχέση με τις τιμές του προϊόντος, ο κ. Πιστιόλας επισήμανε ότι η Agrino καλύπτει το 90% των αναγκών της με ελληνικό ρύζι, συνεργαζόμενη με περίπου 300 παραγωγούς που καλλιεργούν, με ορθές γεωργικές πρακτικές, περί τα 20.000 στρέμματα και εισάγει μόνο basmati από Ινδία και Πακιστάν, καθώς η ποικιλία δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα.
«Είμαστε μια εταιρεία που αναδεικνύει το ελληνικό ρύζι και στηρίζει τον Έλληνα παραγωγό. Όσο για τις τιμές στο προϊόν; Δεν είναι τυχαίο ότι την καλλιεργητική περίοδο 2025-26 θα κάνουμε ρεκόρ σποράς ξεπερνώντας τα 300.000 στρέμματα, όταν πριν 2-3 χρόνια ήταν στις 235.000 ή στις 240.000 στρέμματα. Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι τιμές που έχουν απολάβει οι παραγωγοί ρυζιού τα τελευταία χρόνια είναι από τις καλύτερες σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα», τόνισε ο ίδιος και απέδωσε τις «γκρίνιες» στη μείωση της ζήτησης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, αφού «αν δούμε τη ροή των τιμών είμαστε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των τελευταίων 5-6 ετών».
Προβληματίζουν Mercosur, πολλαπλασιαστικό υλικό και νέες αγορές
Αναφερόμενος σε άλλα προβλήματα που απασχολούν την καλλιέργεια στην Ελλάδα, ο κ. Πιστιόλας εστίασε επίσης στη συμφωνία Mercosur, με 5 χώρες της Νοτίου Αμερικής, καθώς, όπως είπε, η Βραζιλία και η Παραγουάη, παράγουν ρύζι, αλλά και στο πολλαπλασιαστικό υλικό. «Το Ρονάλντο κάποτε είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά πλέον η εμπορευσιμότητα του έχει μειωθεί, οπότε προσπαθούμε να βρούμε άλλους σπόρους, ως ΕΔΟΡΕΛ. Δυστυχώς, όμως, δεν βρίσκουμε την ανταπόκριση που θα περιμέναμε από τις εταιρείες εμπορίας σπόρων. Έτσι, ενώ έγινε μια προσπάθεια να έρθουν τρεις νέες ποικιλίες, δεν ήταν ικανοποιητικές ούτε οι ποσότητες, αλλά ούτε και φυτρωτικότητα των σπόρων, γεγονός που αποθάρρυνε τους καλλιεργητές να τις χρησιμοποιήσουν», εξήγησε.
Έθιξε ακόμη το ζήτημα της ανεύρεσης νέων αγορών, καθώς η τουρκική και των χωρών της Μέσης Ανατολής, όπου κατευθύνονται κατά κύριο λόγο τα μεσόσπερμα ρύζια, τα τελευταία 1-2 χρόνια δεν έχει την ίδια δυναμική και αποκάλυψε πως για πρώτη φορά, όλοι οι εμπλεκόμενοι με την αλυσίδα αξίας του ελληνικού ρυζιού, έχουν υποβάλλει στην Ε.Ε., φάκελο για ένα τριετές πρόγραμμα προώθησης του προϊόντος σε τρίτες χώρες, που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Προβληματισμό διατύπωσε τέλος και για την επάρκεια αρδευτικού νερού -αν και για τα επόμενα 2-3 έτη όπως είπε δεν υπάρχει κίνδυνος- τονίζοντας την ανάγκη να εκτελεστούν έργα αποθήκευσης των νερών του Αξιού και του Αλιάκμονα, αντί να πέφτουν στη θάλασσα.
Το πιο σύγχρονο συγκρότημα αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού
Επικεντρώνοντας στη νέα state of the art επένδυση στο Κλειδί Ημαθίας που θεωρείται η καλύτερη ίσως στην Ευρώπη, προσέγγισε σε κόστος τα 8 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκε μέσω επιχορήγησης του μέτρου 4.2.1 του ΠΑΑ, ο κ. Πιστιόλας είπε πως αποτελείται από τρεις ανεξάρτητες χοάνες παραλαβής, δύο ξηραντήρια, προκαθαριστήρια, 6 σιλό υγρού ρυζιού και 12 σιλό αποθήκευσης ξηρού ρυζιού, συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων, με δυνατότητα επέκτασης, έως και διπλασιασμού της.
«Η αναγκαιότητα της υλοποίησής της υπαγορεύτηκε από την απαίτηση για έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της πρώτης ύλης. Από την παραλαβή του νωπού ρυζιού, μέχρι και την αποθήκευση και κατόπιν τη διοχέτευση στα εργοστάσια της εταιρείας», εξήγησε ο «τιμονιέρης» της Agrino και τόνισε πως «η μονάδα εξασφαλίζει ταχεία μεταφορά του ρυζιού από το χωράφι στη μονάδα επεξεργασίας, ταυτόχρονη παραλαβή 3 ποικιλιών, πιστοποιημένων και μη ρυζιών, προκειμένου να καλύπτεται η ανάγκη της ιχνηλασιμότητας, ενώ τα δύο ξηραντήρια με δυνατότητα ξήρανσης περίπου 20 τόνους την ώρα, ανά ξηραντήριο, επιτρέπουν ταυτόχρονη ξήρανση δύο ποικιλιών ρυζιού μειώνοντας το χρόνο ξήρανσης».
Η καλύτερη πενταετία της ιστορίας για την Agrino
Η κατασκευή της μονάδας στο Κλειδί Ημαθίας αντιπροσωπεύει μέρος από το επενδυτικό πρόγραμμα της Agrino, συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ, της περιόδου 2019 – 2025, που αποτελεί την πιο επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης. Στο διάστημα αυτό εκτινάχθηκε ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη μας, μειώθηκαν τα δάνεια, αυξήθηκαν οι επενδύσεις και το προσωπικό που θα ανέλθει στα 230 άτομα στο τέλος του 2025 και δημιουργήθηκε πλειάδα καινούριων κωδικών προϊόντων», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της Agrino, Ηλίας Χρηστάκης, ενώ ο Τάσος Πιστιόλας αποκάλυψε πως ετοιμάζεται νέο επενδυτικό για την επόμενη 5ετία, που πιθανώς θα προσεγγίζει το ύψος του προηγούμενου (η οριστικοποίησή του θα γίνει στο επόμενους 3-4 μήνες) και θα αφορά την πλήρη ψηφιοποίηση της λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων της Σίνδου, επέκταση και εκσυγχρονισμό τους και δραστηριοποίηση ομοειδή προϊόντα και νέες κατηγορίες τροφίμων.
Σε λειτουργία προσεχώς και ο νέος ορυζόμυλος
Τον προσεχή Σεπτέμβριο, επίσης, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ο υπερσύγχρονος και πλήρως αυτοματοποιημένος νέος ορυζόμυλος που στήνει η Agrino στο συγκρότημά της στη Σίνδο. «Είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης των δύο γραμμών, που θα προσθέσουν δυναμικότητα 12 (σ. σ. 8 + 4) τόνων την ώρα, όταν οι υφιστάμενες πέντε γραμμές δίνουν συνολικά 20 τόνους την ώρα», εξήγησε ο κ. Πιστιόλας, προσθέτοντας ότι «ο νέος μύλος που θα προσεγγίσει σε κόστος τα 3 εκατ. ευρώ και είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Ευρώπη, θα μας επιτρέπει να μπορούμε να πάρουμε μεγαλύτερες δουλειές στο εξωτερικό».
Οι εξαγωγές αυτή τη στιγμή, όπως διευκρίνισε ο Άγης Πιστιόλας, από τη θέση του επικεφαλής των πωλήσεων, καλύπτουν το 12% του τζίρου σε αξία και λίγο πάνω από 20% σε όγκο, αλλά στόχος είναι τα επόμενα έτη η συμμετοχή στα έσοδα να φτάσει στο 30%. «Πρόθεσή μας είναι να βρούμε δίκτυα και να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας σε δυναμικές αγορές όπως η Αμερικανική, της Νοτίου Αμερικής, του Καναδά και της Ασίας, με branded προϊόντα», διευκρίνισε ο Άγης Πιστιόλας, κάνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη μνεία στην κατηγορία των healthy snaking προϊόντων, όπως οι ρυζογκοφρέτες και τα rice chips που έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις της εταιρείας από το 2019 όταν και για πρώτη φορά πρωτο-λανσαρίστηκαν από την Agrino. Συγκινητικές ήταν τέλος οι αναφορές στους ιδρυτές της επιχείρησης, τα τρία αδέλφια, Ευθύμιο, Ευστράτιο και Γεώργιο Πιστιόλα, που έβαλαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της επιχείρησης το 1955.
Γιορτάζοντας 70 Χρόνια Agrino με εγκαίνια της υπερσύγχρονης μονάδας στο Κλειδί Ημαθίας
Η Agrino, μία από τις ιστορικότερες και πλέον καινοτόμες ελληνικές εταιρίες στον κλάδο του ρυζιού, των οσπρίων και των σνακ, γιορτάζει το 2025 τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, τιμώντας επτά δεκαετίες συνεχούς ανάπτυξης, επενδύσεων και στενής συνεργασίας με τον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτής της σημαντικής επετείου, η εταιρία διοργάνωσε ένα διήμερο event στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται η κεντρική της παραγωγική μονάδα. Το αποκορύφωμα του διημέρου ήταν τα επίσημα εγκαίνια της νέας, υπερσύγχρονης μονάδας παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας – μια στρατηγική επένδυση που αποτυπώνει τη διαχρονική δέσμευση της Agrino στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας.
Το εορταστικό πρόγραμμα ξεκίνησε την Παρασκευή με ξενάγηση των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Σίνδο, ενώ το απόγευμα ακολούθησε μια ανοιχτή συζήτηση για την πορεία της Agrino μέσα στον χρόνο, αλλά και το όραμά της για το μέλλον. Η δεύτερη ημέρα, το Σάββατο, ήταν αφιερωμένη στον πρωτογενή τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής – φιλοσοφία που αποτελεί θεμέλιο της παραγωγικής ταυτότητας της Agrino. Κεντρικό γεγονός της ημέρας αποτέλεσαν τα επίσημα εγκαίνια στο Κλειδί Ημαθίας, τα οποία και ανέδειξαν την κορύφωση του εορταστικού διημέρου. Στην εκδήλωση εγκαινίων απηύθυναν χαιρετισμό οι: Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονία – Θράκη) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Ανάπτυξης Αρμόδιος στην Έρευνα και Καινοτομία Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Ανάπτυξης Αρμόδιος στη Βιομηχανία Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Στρατάκος, Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Δημήτρης Κουβέλας, Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης.
Η Agrino πρωτοπορεί στην καλλιέργεια ελληνικών οσπρίων και ρυζιού σύμφωνα με τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ), εφαρμόζοντας πλήρη ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα εγχώριας παραγωγής – ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά μοναδική στην Ελλάδα και μία από τις λίγες επιχειρήσεις παγκοσμίως με αυτό το επίπεδο διαφάνειας.
Με σεβασμό στον καταναλωτή και το περιβάλλον, η Agrino εφαρμόζει το διεθνές πρότυπο GLOBALG.A.P., εξασφαλίζοντας ποιοτικές πρώτες ύλες, βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και κοινωνικά υπεύθυνες συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς. Η φιλοσοφία της εταιρίας ενσωματώνει την πλήρη παρακολούθηση κάθε σταδίου παραγωγής, παρέχοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιος και πού καλλιέργησε το προϊόν που επιλέγει.
Το διήμερο εκδηλώσεων τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης, της πολιτικής σκηνής, συνεργάτες από τον αγροτικό τομέα, καθώς και στελέχη και εργαζόμενοι της Agrino. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε συνέχεια της πρώτης επετειακής δράσης της εταιρίας, που είχε πραγματοποιηθεί στην πόλη-γενέτειρά της, το Αγρίνιο.
Η επέτειος των 70 χρόνων δεν αποτελεί μόνο σημείο αναστοχασμού για το παρελθόν, αλλά και αφετηρία για την περαιτέρω πορεία της Agrino, με προσήλωση στην ποιότητα, την καινοτομία και τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής.