BACK TO
TOP
Food insider

Συμβόλαια ξυπνούν αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας κρέατος

Ζωονόσοι, εγκατάλειψη του επαγγέλµατος και απόνερα από το διεθνές περιβάλλον, ορθώνουν εµπόδια στην οµαλή λειτουργία της εγχώριας αλυσίδας παραγωγής και εµπορίας κρέατος. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες ανοίγουν το δρόµο για restart του κτηνοτροφικού τοµέα σε επαγγελµατική βάση, µε συµβόλαια ανάλογα µε αυτά που ισχύουν στο γάλα και µακριά από τη λογική των επιδοτήσεων.

34b_12

Λεωνίδας Λιάμης

29
0

Το στίγµα, για την κατάσταση που επικρατεί στο κύκλωµα του κρέατος στην Ελλάδα, αλλά και του τί πρέπει να γίνει για την εξυγίανση και την ανάπτυξή του δίνει ο Απόστολος Παπαδόπουλος, διευθύνων ης οµώνυµης καθετοποιηµένης οικογενειακής επιχείρησης µε έδρα στη Ξάνθη και διακριτικό εµπορικό τίτλο «Meat Company».

«Έχουµε στη γκάµα µας προϊόντα από πρόβειο και δεν έχουµε πρόβατα να σφάξουµε, καθώς πέρα από τη µείωση του ζωικού κεφαλαίου, λόγω ζωονόσων, την κατάσταση επιδεινώνουν και τα περιοριστικά µέτρα κι αυτό επηρεάζει και τα χοιρινά. ∆ιότι οι µετακινήσεις από νοµό σε νοµό δεν επιτρέπονται, αλλά κι όταν αυτό συµβαίνει, οι αποφάσεις από τις Αρχές λαµβάνονται µε καθυστέρηση», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.



Αναφορικά µε την εικόνα στον υποκλάδο της βοοτροφίας, ο επικεφαλής της Meat Company σηµείωσε πως «έχουµε άπειρους συνεργαζόµενους παραγωγούς και προσπαθούµε να τους στηρίζουµε. Είµαστε οι πρώτοι που αλλάξαµε τιµές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και από 6,50 ευρώ το κιλό πριν ένα χρόνο, τώρα σφάζουµε στα 7,50 ευρώ. Παρόλα αυτά ζοριζόµαστε να βρούµε ελληνικά µοσχάρια βραχυκερατικής φυλής, γιατί υπάρχει φυγή από το επάγγελµα», είπε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη µείωση του ζωικού κεφαλαίου  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογράµµισε πως «η Ευρώπη πληρώνει τις επιλογές της».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Παπαδόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «η αγορά δεν περιµένει, ο καταναλωτής θα πάει αλλού», αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίµηση ότι «το κενό που δηµιουργείται στην αγορά γεννά µια σοβαρή ευκαιρία ανασύνταξης του κλάδου, ο οποίοςπρέπει να αφήσει πίσω τη λογική των επιδοτήσεων και να στηθεί σε επαγγελµατική βάση. Να πάµε σε συµβόλαια όπως στο γάλα, για να υπάρχει σταθερή ροή σε α’ ύλη».

Αφορµή για τις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου αποτέλεσε η εκδήλωση για τα 100 έτη από την ίδρυση της οικογενειακής επιχείρησης, από τον παππού Απόστολο Παπαδόπουλο, πρόσφυγα από την περιοχή Μπόζουρντα, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος άνοιξε το 1925 κρεοπωλείο στν Ξάνθη. Ακολούθησε η δεύτερη γενιά, η οποία το 1939 µετέφερε το κρεοπωλείο στη δηµοτική αγορά της Ξάνθης, όπου είναι και σήµερα.



Τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης κρατά πλέον η 3η γενιά, η οποία απαρτίζεται από 6 πρώτα ξαδέλφια, εκ των οποίων 5 έχουν το όνοµα του ιδρυτή Απόστολου Παπαδόπουλου κι ο 6 είναι ο Θωµάς, υπεύθυνος παραγωγής. Η δραστηριότητα είναι πλήρως καθετοποιηµένη, σε πάρκο 55 στρεµµάτων στο Λαµπρινό Ξάνθης, που περιλαµβάνει παχυντήριο βοοειδών δυναµικότητας 400 ζώων, τα οποία προµηθεύεται σε ηλικία 10-15 ηµερών, από ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόµενων εκτροφών στην περιοχή από τις Σέρρες έως και τον Έβρο, σφαγείο µε δύο γραµµές (µία για βοοειδή και µία για χοιρινά – αιγοπρόβατα) παραγωγής, εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος, αλλαντοποιείο (µε 26 κωδικούς προϊόντων από διάφορα είδη κρέατος), χώρο παρασκευής κρεοπαρασκευασµάτων, χώρο διαχείρισης υπολειµµάτων και µονάδα rendering.

Η επιχείρηση πουλά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ διατηρεί και έναν εµπορικό αντιπρόσωπο στην Αττική για τα αλλαντικά της, κάνει λίγες εξαγωγές σε Αγγλία και Βουλγαρία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία