BACK TO
TOP
Food insider

Λιγότερες αγελάδες, περισσότερα φυτά, η ερευνητική ομάδα EAT ανανεώνει την παγκόσμια συνταγή

Πώς μπορούμε να τροφοδοτήσουμε υγιεινά σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050, διατηρώντας παράλληλα τους πόρους του πλανήτη; Η Επιτροπή EAT-Lancet, μια διεπιστημονική επιτροπή που ιδρύθηκε πριν από αρκετά χρόνια από την ερευνητική πλατφόρμα EAT και το βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet, επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα αλλάζοντας την συνταγή.

cow-header-image-1-1024x576

16
0

Έξι χρόνια μετά την αρχική της εργασία το 2019 για τη «διατροφή για την υγεία του πλανήτη», περίπου 40 μέλη της επιτροπής από διάφορους τομείς – συμπεριλαμβανομένων της κλιματολογίας, της διατροφής, της οικονομίας, της γεωπονίας και της επιδημιολογίας –  από όλες τις ηπείρους δημοσίευσαν στις 3 Οκτωβρίου μια νέα μελέτη υπογραμμίζοντας την ανάγκη μετασχηματισμού των συστημάτων παραγωγής τροφίμων και των προτύπων κατανάλωσης.

Πρόκειται για μια «επιστημονική αξιολόγηση ορόσημο», σύμφωνα με τον Johan Rockström, διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ και συμπρόεδρο της Επιτροπής καθώς όπως λέει διαπιστώνει ότι τα συστήματα διατροφής, τα οποία περιλαμβάνουν κάθε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης και διανομής, που σχεδιάστηκαν τον 20ό αιώνα με την υπόσχεση να τροφοδοτήσουν ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αποκαλύπτουν τώρα τα μειονεκτήματά τους. Παρά την επαρκή παραγωγή θερμίδων, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ η παχυσαρκία και η αύξηση βάρους αυξάνονται παντού, επηρεάζοντας πάνω από το 40% των ενηλίκων. Το 2019, η έκθεση συγκέντρωσε τα φώτα, καθώς συνιστούσε δραστική μείωση της κατανάλωσης κρέατος, η σημερινή διατηρεί το αίτημα αυτό και προχωρά ακόμη περισσότερο, καθορίζοντας στόχους μείωσης του ζωικού κεφαλαίου προκειμένου να «ευθυγραμμιστεί η παραγωγή κρέατος με την υγιεινή διατροφή» και προτείνει ετήσια μείωση του ζωικού πληθυσμού :

  • κατά 26% για τα μηρυκαστικά (βοοειδή, πρόβατα και αίγες), 
  • 19% για τα μη μηρυκαστικά (πουλερικά και χοίροι) και 
  • 4% για τα γαλακτοκομικά ζώα.

Αντίθετα, ενθαρρύνεται η ιχθυοκαλλιέργεια, συνιστώντας αύξηση κατά 46% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.

Υιοθετεί επίσης μια ευρύτερη, λιγότερο δυτικοκεντρική προοπτική, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές ανάγκες των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο καθώς συνιστά:

  • ένα ελαφρώς υψηλότερο, αλλά ακόμα ελάχιστο όριο 15 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την ημέρα (αντί για 14 γραμμάρια το 2019), που αντιστοιχεί σε περίπου μία μερίδα την εβδομάδα,
  • το κοτόπουλο και το ψάρι έχουν λίγο καλύτερη επίδοση, με περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα για το καθένα,
  • άφθονα λαχανικά (300 g την ημέρα), μαζί με γαλακτοκομικά (250 g), φρούτα (200 g) και δημητριακά ολικής αλέσεως (210 g).

«Ζωτικής σημασίας για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ η κτηνοτροφία, η γενική μείωση του ζωικού κεφαλαίου δεν είναι η λύση»

«Όλα τα τρόφιμα και τα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των ζωικών και φυτικών προϊόντων, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή και στην υποστήριξη της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής», δήλωσε η FoodDrinkEurope σε μια ανακοίνωση, επισημαίνοντας την παράμετρο της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της επιστημονικής συζήτησης» και «άλλοι επιστήμονες δεν συμφωνούν απαραίτητα με τις συστάσεις αυτής της έκθεσης», δήλωσε ο Paolo Patruno, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης της βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος της ΕΕ (Clitravi),  ο οποίος χαιρετίζει το γεγονός ότι η νέα έκθεση «είναι λιγότερο δυτικοκεντρική από εκείνη του 2019 καθώς αναγνωρίζει ότι οι πληθυσμοί των χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα ενδέχεται να εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερες πρωτεΐνες και θερμίδες για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Ο ευρωβουλευτής Benoît Cassart (Renew), συμπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για τη Βιώσιμη Κτηνοτροφία και ο ίδιος κτηνοτρόφος, υπερασπίζεται το μοντέλο κτηνοτροφίας της ΕΕ. «Τα βοοειδή δεν είναι μόνο κρέας ή γάλα. Αποτελούν μέρος ενός γεωργικού οικοσυστήματος που συμβάλλει σημαντικά στη βιοποικιλότητα». Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής συμμερίζεται αυτή την άποψη: «Η κτηνοτροφία είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ» και «η γενική μείωση του ζωικού κεφαλαίου δεν είναι η λύση».

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία