BACK TO
TOP
Food insider

Η αποψίλωση δασών απειλεί τη «ζώνη του καφέ» στη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία για δημιουργία νέων φυτειών καφέ δημιουργεί τον κίνδυνο να οδηγήσει στην εξαφάνιση του σύμφωνα με νέα έκθεση του μη κυβερνητικού οργανισμού Coffee Watch.

SBX20250508-Impact-Report-Header-2-1024x683

9
0

Πιο συγκεκριμένα, η Coffee Watch επισημαίνει ότι όσο αυξάνεται ο ρυθμός της αποψίλωσης των δασών για να καλυφθεί η ζήτηση για καφέ, τόσο μειώνεται ο αριθμός των βροχοπτώσεων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τις μειωμένες αποδόσεις και τις οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς από τη μία και τις αυξανόμενες τιμές για τους καταναλωτές από την άλλη.

Στα ίδια συμπεράσματα με την Coffee Watch καταλήγει και πρόσφατη έρευνα Βραζιλιάνων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό εγχειρίδιο Nature Communications. Βάσει αυτής η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των βροχοπτώσεων κατά περίπου 75% κάτι που έχει σημαντική επιρροή στο μικροκλίμα της περιοχής.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει κανονισμό που απαιτεί από τις παραγωγικές χώρες να αποδεικνύουν ότι ο καφές που εξάγουν δεν έχει προέλευση από εκτάσεις που αποψιλώθηκαν πρόσφατα κάτι που δημιούργησε έντονες αντιδράσεις από την Βραζιλία, η οποία θεωρεί ότι η νομοθεσία αυτή παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Σημείο αναφοράς για το πρόβλημα κατά την Coffee Watch αποτέλεσε η ξηρασία του 2014, αφού έκτοτε έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των βροχοπτώσεων ή αυτές εμφανίζονται σε λάθος εποχές για την καλλιέργεια, ενώ το 2023 ήρθε νέα παρατεταμένη ξηρασία στις Βραζιλία που οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών του καφέ.

Η Coffee Watch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική τάση και επισημαίνει ότι μέχρι το 2050 μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης ζώνης του καφέ δεν θα είναι βιώσιμο για καλλιέργεια, κάτι που θα έχει ως συνέπεια σημαντική αύξηση των τιμών.

Με τη νομοθεσία της Ευρώπης ετοιμάζονται να συμμορφωθούν Βιετνάμ και Αιθιοπία, οι οποίες επίσης αποτελούν μεγάλες παραγωγούς καφέ, προχωρώντας σε καταγραφή των γεωγραφικών δεδομένων για κάθε παρτίδα καφέ.

Πληροφορίες από New York Times

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία