Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου με τον συντονισμό και προγραμματισμό του εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την συμμετοχή της και την συμμετοχή του Ένωσης Γαστρονομίας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Σωματείου εστιατορίων «Παμβώτις», και του δημόσιου ΣΑΕΚ.
Οι νέες συνταγές αξιοποιούν αποκλειστικά τέσσερα ηπειρωτικά προϊόντα-σύμβολα το κασκαβάλ Πίνδου, το ορεινό (μπούτσικο) τυρί, τις πατάτες Χρυσοβίτσας και την καπνιστή πέστροφα. Αποτελούν, έτσι, την πρώτη φάση ενός προγράμματος που φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια συνεκτική γαστρονομική ταυτότητα για την Ήπειρο, προσφέροντας αυθεντικές τοπικές προτάσεις στους επισκέπτες και όχι μόνον.
Γαστρονομική ταυτότητα!
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε ότι δημιουργήθηκαν πλέον 30 πιάτα με συνταγές έχοντας βάση τα τέσσερα προϊόντα αξίας της Ηπείρου και τα οποία σερβίρονται από εστιατόρια με το ειδικό σήμα.
«Όποιος θέλει, μπορεί να έρθει να συνεργαστεί μαζί μας, και αυτή η προσπάθεια είναι γαστρονομική ταυτότητα της Ηπείρου. Στα συνεργαζόμενα εστιατόρια θα υπάρχει ειδικό σήμα, ώστε όσοι επισκέπτες έρχονται στην περιοχή μας να βρίσκουν και να δοκιμάζουν αυτά τα προϊόντα».

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Χρήστος Τάτσης υπογράμμισε ότι η δράση ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια περίπου χωρίς χρηματοδότηση, μόνο με προσωπική δουλειά και συντονισμό. δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ολοκληρώνουμε έναν κύκλο μιας προσπάθειας που δεν είχε καμία χρηματοδότησή και η οποία έφτασε ως εδώ από το μεράκι και από τον αγώνα όλων μας. Καταφέραμε να το εντάξαμε σε 5 εστιατόρια, και όποιος θέλει μπορεί να μπει στο Site και να γίνουν περισσότερα. Πιστεύω σιγά-σιγά να έρθουν και άλλα προϊόντα, αλλά και άλλα εστιατόρια. Οι επισκέπτες ζητούν τα τοπικά προϊόντα. Η Ήπειρος χρειάζεται την τοπική γαστρονομία, είναι μια προσπάθεια που έφτασε εκεί που περιμέναμε, μπήκε στα εστιατόρια και ευχόμαστε ο κόσμος να τα αγκαλιάσει».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δημήτρης Σκάλκος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Να σημειώσω δύο πράγματα: Είναι μια καινοτόμα προσπάθεια από πλευράς του Πανεπιστημίου προσφέροντας στην κοινωνία υπηρεσίες. Το δεύτερο, όλο αυτό γίνεται όχι για την παραγωγή οικονομίας κλίμακος για να παραχθούν τα προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, αλλά για να στηριχθεί ο τουρισμός της Ηπείρου με τη γαστρονομία. Τώρα είμαστε στη φάση που θα αναμετρηθούμε με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Κατά πόσο θα μπορέσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας να μπουν να δουν τις συνταγές και να φτιάξουν τώρα τα Χριστούγεννα πιάτα και πόσο θα προβάλλουμε μέσα από τα ξενοδοχεία -στα οποία υπάρχει το φυλλάδιο- στους επισκέπτες την Ηπειρωτική γαστρονομία, ώστε για να τη ψάξουν, να τη βρουν και έτσι τέλη Ιανουαρίου, να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής, της προβολής. Πάμε βήμα- βήμα, υπάρχει πλάνο για τα επόμενα τρία χρόνια και έχει να κάνει με την ανταπόκριση του κόσμου, που είναι πάρα πολύ σημαντική. Για αυτό καλώ όλους μας να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια για να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για όλους μας, έτσι ώστε και ο επισκέπτης που έρχεται να δοκιμάζει τα προϊόντα μας και εμείς να είμαστε υπερήφανοι για αυτά». ότι πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου που προσφέρει υπηρεσίες στην κοινωνία.