BACK TO
TOP
Food insider

Τρία επενδυτικά μέτωπα για ακτινίδιο, σπαράγγι, μεταποίηση για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αιγές

Ευρύ επενδυτικό πρόγραµµα συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που θα του επιτρέψει να αναδιαρθρώσει µέρος των δενδρωδών καλλιεργειών των µελών του, να εκσυγχρονίσει τον µηχανολογικό του εξοπλισµό, να επεκτείνει τις κτηριακές υποδοµές και να εντάξει και νέα αντικείµενα όπως η καλλιέργεια του ακτινιδίου και του σπαραγγιού και, σε δεύτερο χρόνο, η µεταποίηση µέρους της παραγωγής του, υλοποιεί ο Α.Σ. Αιγές.

44_pin_42

Λεωνίδας Λιάμης

19
0

Αναζητώντας τρόπους να ενισχύσει τα έσοδα και την ανταγωνιστικότητά της, προκειµένου να πατήσει καλύτερα στα πόδια της και να αναπτυχθεί περαιτέρω στο νέο, πολύ απαιτητικό, περιβάλλον, που διαµορφώνεται στον πρωτογενή τοµέα, η δραστήρια οργάνωση, από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, κινήθηκε σε τρία επενδυτικά µέτωπα. Το πρώτο αφορά την αναδιάρθρωση καλλιεργειών που δεν «τραβάνε». Στο πλαίσιο αυτό, µέσω σχετικού προγράµµατος και µε δικαιούχους τον «Α.Σ. Αιγές» και µια Οµάδα Παραγωγών της Οργάνωσης, υλοποιήθηκαν δύο δράσεις, µε προϋπολογισµό 700 χιλ. ευρώ η κάθε µια, εστιασµένες στη µετάβαση σε νέες καλλιέργειες υψηλότερης οικονοµικής απόδοσης.

«Ξηλώσαµε περίπου 440 στρέµµατα µε συµπύρηνα ροδάκινα και φυτέψαµε ακτινίδια. Κάνουµε αυτή τη στροφή προς το ακτινίδιο, διότι το βιοµηχανικό ροδάκινο δυστυχώς δεν περπατάει», ανέφερε στην Agrenda ο Σάκης Κούσης, πρόεδρος του «Α.Σ. Αιγές» και τόνισε πως το πρόγραµµα έχει περίπου 1,5 µήνα που ολοκληρώθηκε και κατατέθηκαν και τα δικαιολογητικά µε το αίτηµα πληρωµής.

Αφορµή για να συνοµιλήσουµε µε τον κ. Κούση στάθηκε η ολοκλήρωση ενός δεύτερο επενδυτικού έργου, ύψους 1 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκε στο πρόγραµµα για τον «Εκσυγχρονισµό του Πρωτογενούς Τοµέα» για την προµήθεια µηχανολογικού εξοπλισµού.

«Αποκτήσαµε 11 τρακτέρ, αµπελουργικά και δενδροκοµικά, για τις ανάγκες των µελών µας, γύρω στα 10 βυτία, πλατφόρµες και άλλο εξοπλισµό, τα οποία παραλάβαµε πριν λίγες ηµέρες. Με την ευκαιρία, το συνδυάσαµε µε µια εκδήλωση που κάνουµε κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αµπελιών και καλέσαµε κόσµο για να το γιορτάσουµε», µας ανέφερε ο πρόεδρος του Α.Σ. Αιγές, µετά το τελετουργικό που πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το τρίτο επενδυτικό πρόγραµµα, που είναι σε εξέλιξη από τον Α.Σ. Αιγές, πρόκειται για ένα Σχέδιο Βελτίωσης που προβλέπει την επέκταση του κτηρίου που απέκτησε πέρυσι η οργάνωση. «Μέσα από το νέο επενδυτικό κατασκευάζουµε 550 µέτρα ψυγεία και 300 µέτρα ένα νέο διαλογητήριο. Η υλοποίησή του είναι σε εξέλιξη και εκτιµούµε πως µέχρι τέλος της χρονιάς θα είναι καέτοιµο να λειτουργήσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ψυγεία», διευκρινίζει ο ίδιος και προσθέτει πως η επένδυση ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ.


Με τα νέα ψυγεία -τα πρώτα ιδιόκτητα της οργάνωσης, καθώς µέχρι τώρα εξυπηρετούνταν µε ενοικιαζόµενους ψυκτικούς θαλάµους- θα δοθεί η δυνατότητα αποθήκευσης σε bins γύρω στους 1.600 τόνους ακτινίδιο, µια καλλιέργεια στην οποία επεκτείνεται ο Α.Σ. Αιγές. Το διαλογητήριο, αντίστοιχα, θα δώσει την ευκαιρία στην οργάνωση να πάει σε περαιτέρω καθετοποίηση, αφού την πρώτη ποιοτική κατηγορία προϊόντων θα την πουλά στο εµπόριο, ενώ τη Β και τη Γ, που σήµερα δεν είναι εµπορεύσιµες, το σχέδιο είναι να τις µεταποιεί σε γλυκά του κουταλιού, µαρµελάδες, φρουτοσαλάτες ή χυµό και να τους προσδίδει προστιθέµενη αξία, αυξάνοντας τα έσοδά του, υπέρ των παραγωγών.

«Τα προϊόντα αυτά θα προσπαθήσουµε να τα πουλήσουµε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, µε δικό µας brand. Είναι µονόδροµος να πάµε στη µεταποίηση, για να στηρίξουµε το εισόδηµα των µελών µας», τονίζει ο κ. Κούσης και εκφράζει την εκτίµηση πως η καθετοποίηση στο κοµµάτι της δεύτερης µεταποίησης θα ξεκινήσει από το 2027.

Νέα αντικείµενα για τόνωση τζίρου

Από φέτος, ο Α.Σ. Αιγές, ενέταξε στη γκάµα των προϊόντων του και τα σπαράγγια. Με τη Νέστος από τη Χρυσούπολη Καβάλας υπογράφηκε σύµβαση και ο συνεταιρισµός µοίρασε σε µέλη του, φυτά σπαραγγιών για 80 στρέµµατα, τα οποία θα είναι παραγωγικά σε δύο χρόνια. Έως τότε, ωστόσο, ο συνεταιρισµός θα συγκεντρώνει προϊόν από τις υφιστάµενες καλλιέργειες στον κάµπο και θα το παραδίδει στη Νέστος για την εµπορία. 

Πέρυσι ο τζίρος ήταν 1,6 εκατ. ευρώ, λόγω µικρού τονάζ από τις ζηµιές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία