
Οι γεωπόνοι του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας δίνουν σαφείς οδηγίες αναφορικά με τον Ψευδόκοκκο, τα Κοκκοειδή, τις Ψώρρες, τους Τετράνυχους και τη Μύγα της Μεσογείου.
Ψευδόκοκκος
Ο Ψευδόκοκκος ευδοκιμεί γενικά σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία αέρα, αφήνοντας τα αυγά του πάνω στα φύλλα, τα κλαδιά και τους καρπούς του δέντρου. Οι προνύμφες που εκκολάπτονται μετακινούνται πάνω στο δέντρο, προκειμένου να βρουν μια ευνοϊκή τοποθεσία για αυτές, ώστε να τραφούν από τους χυμούς του δέντρου. Εάν παρατηρηθεί η ύπαρξη βαμβακάδας στα κλαδιά και τα φύλλα, ή μελιτώδη αποχωρήματα, τα οποία κολλάνε πάνω στα φύλλα και στους καρπούς και μειώνουν την εμπορική αξία των φρούτων, τότε θεωρείται δεδομένη η παρουσία πληθυσμού προνυμφών. Οι ειδικοί προτείνουν τη χημική καταπολέμηση με τη χρήση του κατάλληλου σκευάσματος.
Κοκκοειδή
Ο αριθμός και το είδος των προσβολών των Κοκκοειδών εξαρτάται από την περιοχή και το αγροτεμάχιο. Οι αγρότες χρειάζεται να ελέγχουν τακτικά τον οπωρώνα τους και κατά προτίμηση συνδυαστικά με την αντιμετώπιση κάποιου άλλου εχθρού.
Ψώρρες
Οι ειδικοί συνιστούν το λούσιμο των καρπών και την επανάληψή του, μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα με τη χρήση του εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού να γίνεται και κλάδεμα, με στόχο τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δέντρων.
Τετράνυχοι
Ευνοούνται από ξηρό και ζεστό καιρό, αναπτύσσοντας, μάλιστα, ταχύτατα πληθυσμούς ικανούς να δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγή. Η καταπολέμησή τους πρέπει να γίνεται σε αρχικό στάδιο, όταν ο πληθυσμός δεν είναι μεγάλος, και γι΄αυτό είναι σημαντική η διενέργεια συστηματικών ελέγχων, ιδίως, στις λεμονιές. Σε περιπτώσεις πολλών κρουσμάτων, τα φύλλα καρουλιάζουν και ξεραίνονται, με αποτέλεσμα να πέφτουν, ενώ στους καρπούς δημιουργούνται σκουρόχρωμες κηλίδες, οι οποίες διευρύνονται και επηρεάζουν σημαντικά την εμπορική τους αξία. Συστήνεται η χρήση κατάλληλου σκευάσματος, όπου κρίνεται αναγκαίο.
Μύγα Μεσογείου
Το φθινόπωρο, όπου παρατηρείται η αλλαγή του χρώματος των καρπών, κυρίως στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια, τα θηλυκά αφήνουν τα αυγά τους κάτω από την επιδερμίδα του καρπού και οι εκκολαπτόμενες προνύμφες αρχίζουν να τρέφονται από τη σάρκα τους. Κατόπιν όταν έχουν αναπτυχθεί, πέφτουν στο έδαφος για να νυμφωθούν και αυτό σημείο αυτό, ο καρπός αρχίζει να σαπίζει. Αποτέλεσμα είναι η πρόωρη ωρίμανση και το πέσιμο του καρπού. Οι γεωπόνοι του ανωτέρω τμήματος προτείνουν τη διενέργεια δολωματικών ψεκασμών, καθότι είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και δεν είναι επικίνδυνοι για τους ανθρώπους, με τη χρήση μόνο των εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αλλά τονίζεται ότι η μέθοδος αυτή, για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής. Εναλλακτικά, οι καλλιεργητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν παγίδες προσέλκυσης και θανάτωσης, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης έως και τη συγκομιδή των καρπών.
Αναλυτικά, οι οδηγίες του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας εδώ.