Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

oi-anagkes-twn-ampelwnwn-tin-anoixi

Λόγω της επικράτησης ευνοϊκών για την ασθένεια του ωιδίου περιβαλλοντικών συνθηκών, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης συνιστούν την εφαρμογή ψεκασμών στο στάδιο των 3 φύλλων με κατάλληλα ωιδιοκτόνα, ενώ εφιστούν την προσοχή στους παραγωγούς να εναλλάσσουν τα εν λόγο σκευάσματα για να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας από τον μύκητα

anthismenes-axladies-santa

Σε έκδοση δελτίου γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της αχλαδιάς προχώρησε το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης, συνιστώντας στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες ώστε να αποφασιστεί η αναγκαιότητα επέμβασης κατά της ψύλλας και να ψεκάσουν (αν δεν το είχαν ήδη κάνει) για το βακτηριακό κάψιμο.

1b5571ffbcbede8990c1eb2447403036_S

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Καβάλας συνιστούν την εφαρμογή 2 προληπτικών ψεκασμών κατά της φόμοψης στα πρέμνα, με ιδιαίτερη φροντίδα στα αμπέλια εκέινα που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό (9-10 Απριλίου).

ελια-660x330

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον τελευταίο μήνα, η άνθιση στις ελιές ποικιλίας Κορωνέϊκη στην Κρήτη προχωρά κανονικά, με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Ηρακλείου να συστήνουν τακτική επιτήρηση των ελαιώνων για έγκαιρη αντιμετώπιση της καλοκόρης και των ακάρεων.

sitira-oi-kairikes-sinthikes-eunoisan-tis-mikitologikes-prosvoles-1

Κατόπιν επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Βόλου σε καλλιέργειες σιταριού της περιοχής εφιστού την προσοχή και την ανάγκη προστασίας της υγείας του φύλλου σημαίας για διασφάλιση της παραγωγής.

189b404e1cbecfe34e6292aec1397965_S

Κατόπιν επιτόπιων παρατηρήσεων προσβολών από περονόσπορο, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Βόλου εξέδωσαν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια αγγουριών θερμοκηπίου.

19-04-12_438371_31

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης εξέδωσαν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της κερασιάς που βρίσκεται στο ευαίσθητο μολύνσεων από μονίλια στάδιο της άνθισης.

ektyjissss-800x600

Με τα πρέμνα να εξέρχονται σταδιακά από το στάδιο του ληθάργου, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Ιωαννίνων συνιστά την πραγματοποίηση προληπτικών επεμβάσεων κατά των μυκητολογικών ασθενειών της φόμοψης και του ωίδιου καθώς και ελέγχων για προσβολές οφθαλμών από έντομα και για παρουσία θρίπα.

ηγνγ

Ο ζεστός και υγρός καιρός ευνοούν την ανάπτυξη μολυσμάτων από ωίδιο, φουζικλάδιο και βακτηριακό κάψιμο στις καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς της περιφέρειας Ηρακλείου, με τους γεωπόνους του Κέντρου Φυτοπροστασίας να εφιστούν προσοχή στους παραγωγού και έναρξη του προγράμματος ψεκασμών.

4cd5973a7c2085986240cae9b1f23d5c_S

Με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας του κυκλοκόνιου, και τα δέντρα να εισέρχονται σταδιακά στο στάδιο της άνθισης, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Ηρακλείου εξέδωσαν σχετικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την ενημέρωση των παραγωγών, με μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης κατά των επίκαιρων εντομολογικών και μυκητολογικών εχθρών της καλλιέργειας.

Capture

Σε έκδοση δελτίου γεωργικών προειδοποιήσεων προχώρησαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης για την καλλιέργεια της νεκταρινιάς και της ροδακινιάς.

1552653369_0_fistikia8

Σε τεχνικό δελτίο των γεωπόνων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, προτείνονται οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες τόσο πριν και κατά τη φύτευση όσο και μετά από αυτήν σε καλλιέργειες φιστικιάς και καρυδιάς.

bigstock-216214021-1024x680

Προσβολές διαπιστώθηκαν από την εμφάνιση ασθενειών στις καλλιέργειες με αγγουριές και τοματιές, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων που επέφεραν εκτεταμένη υγρασία σε περιοχές ανά τη χώρα.

babaki

Καίριας σημασίας για τους παραγωγούς βάμβακος έχει αποτελέσει η μετασυλλεκτική αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού, στις βαμβακοκαλλιέργειες που κατά την τρέχουσα περίοδο εμφάνισαν βακτηριώσεις από το παθογόνο Xanthomonas citri pv. malvacearu στη περιοχή της Δράμας. Συγκεκριμένα, απαιτείται άμεση στελεγχοκοπή με θρυμματισμό και άροση ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας μετά την συγκομιδή του βαμβακιού.

1595250555_0_karpouzi_2020

Σοβαρές βλάβες στην επιφάνεια προσβεβλημένων καρπών παρατηρήθηκαν στις περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας λόγω βακτηριακής κηλίδωσης των καρπών της καρπουζιάς και της πεπονιάς. Το συγκεκριμένο παθογόνο εξαπλώνεται στη καλλιέργεια μέσω μολυσμένων φυτών, σπόρων, αρδευτικού νερού καθώς και μέσω των μη απολυμασμένων εργαλείων, δημιουργώντας νεκρωτικές κηλίδες σε διάφορα μέρη των φυτών που προσβάλλει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ