Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

cd6f1df39b50357953d598ac33e00880

Επίκαιρες οδηγίες για τη διενέργεια σωστού και αποτελεσματικού κλαδέματος καρποφορίας στους ακτινιδεώνες εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Καβάλας, εφιστώντας την προσοχή στους καλλιεργητές ώστε να εξασφαλίσουν άριστες συνθήκες αερισμού και φωτισμού για τη διασφάλιση καλής υγείας και παραγωγικότητας των δένδρων και την παραγωγή καρπών καλής ποιότητας.

giant-eggplant-in-greenhouse-Q9H5WSP_1000x662

Στις 25 Ιανουαρίου, η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε στις κατά τόπους ΔΑΟΚ την παρουσία του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (EMCV) σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες μελιτζάνας στην Ελλάδα.

lentil4_2

Επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε καλλιέργειες σκληρού σίτου και φακής, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών για μυκητολογικές ασθένειες πραγματοποιούνται αυτή την εποχή στις παραγωγές της Λάρισας.

8ffa3285df6a0ed30059b6c3d9246a3e

Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στα χωράφια της Δράμας εντοπίζει η τοπική ΔΑΟΚ, με τις σταθερά υψηλότερες θερμοκρασίες και τα μαζεμένα χιλιοστά βροχής που έπεσαν στις 10 Ιανουαρίου να συντελούν στην εκδήλωση προσβολών από πρώιμη και όψιμη σεπτορίωση καθώς και ελμινθοσποριάσεις.

elies-xalkidikis

Τo φθινόπωρο αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη εποχή όσον αφορά στην πρόληψη των ασθενειών της ελιάς, καθώς η έναρξη της περιόδου των βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με την αυξημένη σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας αλλά και την πτώση της θερμοκρασίας, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την απελευθέρωση μολυσμάτων από τους μύκητες που προκαλούν οικονομικά σημαντικές ασθένειες στον ελαιώνα.

tomata_ios

Την σημαντικότητα της πρόληψης για την αντιμετώπιση της ίωσης Καστάνης ρυτίδωσης που πλήτει καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς υπογραμμίζει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας καθώς δεν υπάρχει ακόμα μέθοδος θεραπείας μετά την προσβολή της καλλιέργειας.

5fbf70a78a652-fistiki-3407x2275-web

Οδηγίες για την αντιμετώπιση μυκητιάσεων και εντομολογικών εχθρών που προσβάλλουν παραδοσιακά την φιστικιά το επόμενο χρονικό διάστημα παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου με διπλό τεχνικό δελτίο στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

1-13_2

Με τον τρύγο να βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Γυτοπροστασίας Σερρών συστήνουν την κατά τόπους αντιμετώπιση της ευδεμίδας όπου παρουσιάζει αυξημένους πληθυσμούς και την διενέργηση ψεκασμών κατά περονοσπόρου και ωιδίου μετά τον τρύγο ώστε να μειωθεί «ποσότητα» του μύκητα που θα διαχειμάσει στα πρέμνα.

varieties-of-apple-trees-2130865-hero-418a9dd877d34162af42af577a730c3c

Το παρόν δελτίο σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης αποτελεί ενημέρωση για την πορεία της πτήσης της Καρπόκαψας μηλιάς (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Tortricidae) σε συνέχεια του δελτίου No 45/10 Αυγούστου 2021.

Capri23auto-on-pixabay-2-no-attribution-reqd

Με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης ενημερώνουν τους παραγωγούς μήλων για συνεχόμενες εκκολάψεις και έξοδο νεαρών προνυμφών καρπόκαψας έως τις 26 Αυγούστου.

ampelia_stafilia

Οι ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία έχουν καταπονήσει τα αμπέλια. Η επίδραση τους στα σταφύλια θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς ο καύσωνας υποχωρεί σταδιακά από το Σάββατο.

271fec0ea09281bfe067f8ddbe3d041e_S

Ανθεκτικοί στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν συνεχίζουν την βλαπτική δραστηριότητά τους οι πληθυσμοί τετράνυχου και θρίπα ενώ σε εξ'ελιξη βρίσκονται και οι προσβολές ωιδίου σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Βόλου.

ntomates_xalazi1

Παρ’ ότι το κύμα καύσωνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι Γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Βόλου εκδίδουν συνεχώς προειδοποιήσεις για αυξημένους πληθυσμούς εντομολογικών εχθρών και προσβολών παθογόνων μυκήτων και στις τρεις καλλιέργειες τομάτας, συμβουλεύοντας τους παραγωγούς να προβούν σε ψεκασμούς όπου κρίνεται απαραίτητο.

817a0b87c8b4a5b09390d4c2ae24ca96

Με αυξημένους πληθυσμούς, που έχουν την δυνατότητα να προξενήσουν σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της πιπεριάς, βρίσκεται σε πτήση η 2η γενιά πυραλίδας, με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Δράμας συστήνουν να γίνεται χημική καταπολέμηση του εντόμου σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη στο στάδιο που ο καρπός της πιπεριάς έχει το μισό τελικό του μέγεθος.

Screenshot_2021-07-26_at_10_36_05_AM

Προχωράει κανονικά ο βιολογικός κύκλος της ευδεμίδας με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Καβάλας να προετοιμάζουν τους παραγωγούς για διενέργηση ψεκασμών το επόμενο διάστημα ενώ συστήνουν τον τακτικό έλεγχο των σταφυλών για έγκαιρη αντιμετώπιση του βοτρύτη, δίνοντας προσοχή στον ελάχιστο αριθμό ημερών που απαιτείται για χημική επέμβαση πριν την συγκομιδή ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα στο τελικό προϊόν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ