Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

78987987

Εν οψει της νεας καλλιεργητικης περιοδου που ηδη ξεκινησε και του προγραμματος ελεγχου υπολειμματων γεωργικων φαρμακων ετους 2019, η Δ/νση Αγροτικης Οικονομιας και Κτηνιατρικης υπενθυμίζει στους καλλιεργητες ορισμενες βασικες υποχρεωσεις.

peachSystems-800kp-1__1_

Να επέμβουν το γρηγορότερο δυνατόν οι παραγωγοί στις καλλιέργειες που επλήγησαν από χαλάζι, με χαλκούχα σκευάσματα, συστήνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.

Kiwi_Fruit_Orchard_n

Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος, από τα πρώτα φύλλα έως την πλήρη ωρίμανση των καρπών, για προστασία από το βακτηριακό έλκος στο ακτινίδιο συστήνεται από τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας, σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν. Όσον αφορά το έντομο βαμβακάδα που προσβάλλει τις καλλιέργειες ακτινιδίου, πρέπει, αν υπάρχει πυκνός πληθυσμός, ο πρώτος ψεκασμός να γίνει αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων ερπουσών προνυμφών που θα παρατηρηθούν την άνοιξη και ο δεύτερος δύο εβδομάδες αργότερα.

Lipman_greenhouse_tomatoes

Ψεκασμοί για τούτα και φυλλορύκτες στις τομάτες θερμοκηπίου συστήνονται από τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου. Σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν συστήνουν επίσης ψεκασμούς πλήρους κάλυψης στις τοματιές στο θερμοκήπιο, καθώς λόγω έντονων βροχοπτώσεων αναμένεται είσοδος περονοσπόρου.

peachSystems-800kp-1

Άμεσα πρέπει να ψεκαστούν οι ροδακινιές για μονίλια σύμφωνα με τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης. Στην κερασιά για προστασία από την ασθένεια συστήνονται ψεκασμοί στο στάδιο G, ενώ για προστασία από την ανθράκωση στο στάδιο Ι.

peachSystems-800kp-1

Παρεμπόδιση συνεύρεσης των δύο φύλων συστήνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης για αντιμετώπιση των λεπιδοπτέρων εχθρών της ροδακινιάς, σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν.

ampeliiii

Για την αντιμετώπιση του ωιδίου και της φόμοψης της αμπέλου, μέχρι τρεις ψεκασμούς συστήνουν σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας. Ο πρώτος ψεκασμός στην έκπτυξη των οφθαλμών, ο δεύτερος μετά το σχηματισμό του πρώτου φύλλου και ο τρίτος στο στάδιο των 2-3 φύλλων.

apple-tree-buds-in-spring_4jbwtmnpsl__F0000

Οδηγίες σωστής εφαρμογής ψεκασμών για αποτελεσματική προστασία από τα φουζικλάδια και το ωίδιο της μηλιάς, καθώς και από το βακτήριο που προκαλεί το βακτηριακό κάψιμο, περιέχονται σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαϊας.

Broadview-Walnut

Κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβάλλεται για αφαίρεση και καταστροφή κλάδων της καρυδιάς που έχουν προσβληθεί από τον μύκητα που προκαλεί ανθράκωση, από τον βλαστορύκτη της καρυδιάς, καθώς και από το βακτήριο που προκαλεί τη βακτηρίωση, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

diafor_elies

Προληπτικοί ψεκασμοί με μυκητοκτόνα για προστασία από το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο, το αργότερο στο κρόκιασμα των ανθέων, συστήνονται από τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαϊας.

elia_apoulia

Επεμβάσεις για προστασία από το κυκλοκόνιο της ελιάς συστήνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν. Στο δελτίο περιέχονται οδηγίες και για τις τεχνικές και τους ψεκασμούς που απαιτούνται για την καταπολέμηση ακάρεων, κοκκοειδών, της καλόκορης και της μαργαρόνιας της ελιάς.

amygdali_a

Ευρύτομο, ρυγχίτης, αφίδες και κοκκοειδή, αλλά και η ασθένεια της πολυστίγμωσης, αποτελλούν συχνά εχθρούς της παραγωγής της αμυγδαλιάς. Λύσεις με ψεκασμούς και καλλιεργητικές τεχνικές εναντίον τους παραθέτουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν.

JEF_028511

Επέμβαση στη λευκή κορυφή – έναρξη άνθησης, σε οπωρώνες κερασιάς με ιστορικό προσβολών από μονίλια συστήνεται από τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν.

Onion2

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη και τη μετάδοση του περονοσπόρου σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.

almond-tree-02

Συλλογή προσβεβλημένων καρπών αμυγδαλιάς της προηγούμενης χρονιάς, και τοποθέτηση τους σε βάζο για έλεγχο εξόδου του ευρυτόμου συστήνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν.

5320941814_97d9bbf1ec_b

Προνύμφες λεπιδοπτέρων, καθώς και ακμαία ωτιορρύγχων και άλλων κολεοπτέρων επιτίθενται στα διογκομένα μάτια και τη νεαρή βλάστηση της αμπέλου και χρήζουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα, συστήνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν.

walnut

Εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών με χαλκούχα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της βακτηρίωσης και της ανθράκωσης στην καρυδιά συστήνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου. Σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν περιέχονται αναλυτικές οδηγίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ