Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

mistikakipou-ntomata-kalliergeia__1_

Την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού Tomato Brown Rugose Fruit Virus –ToBRFV (Ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας) σε δείγματα σπόρων τομάτας με αριθμούς σπορομερίδας, CH3021775985 προέλευσης Ισραήλ και 0040030043 προέλευσης Περού αντίστοιχα, στη Π.Ε. Λασιθίου , εντόπισε το Εργαστήριο Ιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

KPPCONT_054821_fullsize

Την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού Tomato Brown Rugose Fruit Virus –ToBRFV (Ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας) σε δείγματα σπόρων πιπεριάς με αριθμούς σπορομερίδας, Ν54437 προέλευσης Ινδίας και Ν57613 προέλευσης Κίνας αντίστοιχα, στη Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών, εντόπισε το Εργαστήριο Ιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

1260963

Κατά την τρέχουσα περίοδο οι φυτείες βαμβακιού βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος περίπου του 20-50% των καμψών (καρυδίων). Σε περιοχές όπως σε ορισμένες της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισσας, εντοπίζεται οψιμότερη παραγωγή εν συγκρίσει με τα προηγούμενα έτη.

2903154710_38d7ce0613_o_2

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Βόλου) ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

1280px-COTTON_closed_boll__48948371081_

Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ενημερώνει για προσβολές καλλιεργειών βαμβακιού οφειλόμενες σε βακτηριακή αιτιολογία, όπως προέκυψε από την εξέταση δειγμάτων καψών και φύλλων στο εργαστήριο του Τμήματος Π.Φ.Ε.

1524812085_0_1234

Αυτή την περίοδο, τα αμπέλια είναι στο στάδιο του γυαλίσματος και στην αρχή της ωρίμανσης, όπου είναι και η πιο κρίσιμη φάση πριν τη συγκομιδή.  Όπως επισήμανε και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου, έχουν αρχίσει οι συλλήψεις των ακμαίων της τρίτης γενιάς της ευδεμίδας, ενώ ο πληθυσμός φαίνεται υψηλός.

xylela_elia-1021x576_2

Πρόκειται για ένα διασυστηματικό φυτοπαθογόνο βακτήριο το οποίο είναι αργής ανάπτυξης. Εγκαθίσταται και μολύνει επιλεκτικά τα αγγεία του ξύλου των φυτών, τα οποία φράσει και προκαλεί δυσκολίες στην διακίνηση των θρεπτικών στοιχείων και του νερού μέσα στο φυτικό σώμα του ασθενούς φυτού. Είναι επικίνδυνο για πολλά φυτά και δένδρα.

21-36

Η μόνη επιστημονική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού είναι η εφαρμογή των αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας. Αυτές εμπεριέχονται κάθε φορά στα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων Βαμβακιού που εκδίδονται από τη ΔΑΟΚ Δράμας και αναλύονται εμπεριστατωμένα στις Οδηγίες Ολοκληρωμένης Καταπολέμησης στη Βαμβακοκαλλιέργεια του ΥΠΑΑΤ.

Βιομηχανικη-Τοματα

Επιβεβαιωμένα κρούσματα τoυ ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας, σε δείγμα καλλιέργειας τομάτας θερμοκηπίου, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Κορινθίας.

chestnuts-1020467_1280

Απειλή για τις καστανιές της Ορεινής Πιερίας αποτελεί η καρπόκαψα, οι προνύμφες της οποίας, τρέφονται με το εσωτερικό των καστάνων, υποβαθμίζοντας την ποιότητά τους.

1553842590_0_peach

Ο φυλλοδέτης (Adoxophyes orana) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των πυρηνόκαρπων. Έχει 3 γενεές το έτος. Οι προνύμφες της 2ης γενιάς εμφανίζονται από τις αρχές Ιουλίου και προσβάλουν τα νερά φύλλα, και λιγότερα συχνα τους καρπούς. Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, ο πληθυσμός του εντόμου της δεύτερης γενιάς παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

e2478d1b5a2f369bcf71dccbbe9c6388_XL

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Χρυσοβίτσας των Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με την πολύ αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες που δεν ξεπέρασαν τους 25 °C καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για άμεση εξάπλωση περονόσπορου στις πατάτες της περιοχής.

ampelia-1021x576

Η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλή επικινδυνότητα, για την εξάπλωση του ωιδίου, του βοτρύτη και του περονόσπορου, καθώς σε όλους τους αμπελώνες, της Περιφέρειας Βόλου, αλλά και στις άλλες περιοχές καλλιέργειας, επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, επιβάλλοντας την εντατικοποίηση της προστασίας.

unnamed__18__2

Σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης ενημερώνει τους παραγωγούς της καλλιέργειας για τις αυξημένες συλλήψεις εντόμων που παρατηρήθηκαν την τρέχουσα περίοδο.

EGIMZCBXYAAbh3A

Η Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία της Πορτογαλίας γνωστοποίησε νέα εξάπλωση προσβολών του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa στην Περιφέρεια Πόρτο, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΑΟΚ Δράμας.

virashivanie-dini-v-teplice-iz-polikarbonata-posadka-i-uhod

Σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, οι κύριοι εχθροί της θερμοκηπιακής και της υπαίθριας καλλιέργειας πεπονιών είναι οι θρίπες, οι τετράνυχοι και το ωϊδιο.

Βιομηχανικη-Τοματα

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του Περιφερειακού κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου, οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα ευνοικές για την ανάπτυξη πολλών μυκητολογικών ασθενείων στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας και την προσβολή από έντομα, όπως οι θρίπες, ο αλευρώδης και η Tuta absoluta.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ