BACK TO
TOP

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

dsc-4168_orig

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη εχθρών την περασμένη χρονιά συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων την διενέργεια ψεκασμών για την καταπολέμηση μιας σειράς εχθρών, εντομολογικών και μη.

kalliergeia-fistikias

Η ασθένεια της βοτρυοσφαίριας στη φιστικιά ευνοείται από υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας, συνεπώς όταν το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από βροχές και αρκετό μόλυσμα, το παθογόνο διαδίδεται ταχύτατα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου, η περίοδος από το φούσκωμα των οφθαλμών μέχρι την έναρξη της καρπόδεσης είναι πολύ ευνοϊκή για τις πρωτογενείς μολύνσεις, οι οποίες παραμένουν λανθάνουσες και τα συμπτώματα εκδηλώνονται αργότερα όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

Apple-tree-buds

Οι συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη ποικίλων ασθενειών σε μηλιά και αχλαδιά. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης καλούν τους παραγωγούς να προβούν σε ψεκασμούς και επεμβάσεις με παραφινέλαια από τη διόγκωση των οφθαλμών έως το στάδιο της πράσινης κορυφής για την καταπολέμηση του φουζικλάδιου και της ψώρας του Σαν Ζοζέ.

peach

Μεγάλης οικονομικής σημασίας μυκητολογική ασθένεια των πυρηνοκάρπων αποτελεί η φαιά σήψη, ευρέως γνωστή και ως μονίλια. Η έναρξη της προσβολής του παθογόνου μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέρος του άνθους και η περίοδος ευαισθησίας των καλλιεργειών διαρκεί από την έκπτυξη των ματιών, μέχρι και την πτώση των πετάλων. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Τμήματος Προστασίας Φυτών Καβάλας καλούν τους παραγωγούς να προβούν σε συντονισμένους προληπτικούς ψεκασμούς, σε τρία στάδια βλάστησης για την αντιμετώπιση της.

almond

Η αμυγδαλιά αυτή την περίοδο βρίσκεται στα στάδια εμφάνισης των ανθήρων έως το πλήρες άνοιγμα του άνθους, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση κατά τα στάδια αυτά και μέχρι την ολοκλήρωση της καρπόδεσης, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν προληπτικοί ψεκασμοί εναντίον της μονίλιας, όπως διαπιστώνουν με τεχνικό δελτίο οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας.

mhloeidh

Τα βλαστικά στάδια μεταξύ έναρξης βλάστησης και καρπόδεσης αποτελούν μία περίοδο ιδιαίτερης ευαισθησίας για τις καλλιέργειες των μηλοειδών, κυρίως όσον αφορά σοβαρές ασθένειες, αλλά και εντομολογικούς εχθρούς, όπως διαπιστώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.

olive-spring

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή, βροχερός καιρός σε συνδυασμό με άνοδο της θερμοκρασίας, θα ευνοήσουν ιδιαίτερα τις μολύνσεις από παθογόνα και εχθρούς στους ελαιώνες. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων με τεχνικό δελτίο καλούν τους παραγωγούς να προβούν σε μέτρα καταπολέμησης μιας σειράς ασθενειών.

elia-anoijh

Σε συνθήκες υψηλών βροχοπτώσεων, ήπιων σχετικά θερμοκρασιών και υψηλής σχετικής ατμοσφαιρικής υγρασίας ευδοκιμούν ανοιξιάτικες ασθένειες που απειλούν την ελιά όπως η καρκίνωση, το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας καλούν τους παραγωγούς να προβούν σε ψεκασμούς και κλαδέματα αυτή την περίοδο.

Psylla_pyricola

Στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους αχλαδεώνες της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκε σημαντικός πληθυσμός θηλυκών εντόμων ψύλλας που φέρει ώριμα αυγά. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης εξέδωσαν τεχνικό δελτίο στο οποίο καλούν τους παραγωγούς να προβούν αυτή την εποχή σε επεμβάσεις με εγκεκριμένα ακμαιοκτόνα σε συνδυασμό με λάδι ή καολίνη για την καταπολέμηση του εντόμου.

pyrhnokarpa

Την περίοδο αυτή τα δένδρα εξέρχονται από το στάδιο του ληθάργου. Οι επεμβάσεις κατά την περίοδο αυτή έχουν ως στόχο την μείωση των πληθυσμών των εντόμων και των αρχικών μολυσμάτων των μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών. Σχετικό Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Καβάλας για την αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών σε πυρηνόκαρπα και μηλοειδή.

eliakladema

Καθώς οι ελαιοκαλλιεργητές προετοιμάζονται για την επερχόμενη βλαστική περίοδο, η σωστή εφαρμογή προληπτικών μέτρων φυτοπροστασίας, σε συνδυασμό με εξειδικευμένο κλάδεμα, αποτελούν το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση επιβλαβών εχθρών και ασθενειών.

karkinosi-elias

Συμβουλές για την ορθή φροντίδα των ελαιοδέντρων αυτή την περίοδο όσον αφορά το κλάδεμα και την φυτοπροστασία από εχθρούς όπως το βακτήριο και η καπνιά, εξέδωσε με τεχνικό δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου.

After-leaf-drop-fall-almonds

Οι πρώιμες ποικιλίες στις πρώιμες περιοχές βρίσκονται στο στάδιο της διάπαυσης/διόγκωσης των οφθαλμών, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου. Οι αγρότες καλούνται να ενημερωθούν σχετικά με τις ασθένειες και τους εχθρούς που επηρεάζουν τις καλλιέργειές τους, και να λάβουν μέτρα προφύλαξης ή θεραπείας για τη διατήρηση της υγείας των δέντρων τους.

winter-vineyard-1080x675

Η αντιμετώπιση των ασθενειών του ξύλου του αμπελιού, βασίζεται στη λήψη προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια του κλαδέματος, σύμφωνα με την γεωργική προειδοποίηση από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ναυπλίου. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών γίνεται με σκοπό τη μείωση, στο ελάχιστο δυνατό, του μολύσματος που θα προσβάλει το ξύλο.

mhlia_fulloptwsh

Η προσοχή στρέφεται στις χειμερινές φροντίδες κατά την περίοδο του ληθάργου για τις καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς, μετά την έκδοση τεχνικού δελτίου από το Τμήμα Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου με στόχο την μείωση των αρχικών πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και τη μείωση των αρχικών μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών.

BoB-Drive-way-Dean-Wiles-smaller-1733x800

Τεχνικό δελτίο εκδίδει το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου με στόχο να προειδοποιήσει τους καλλιεργητές για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης για τους αμπελώνες τους ενάντια στις ασθένειες του ξύλου και τον ψευδόκοκκο.

69fe78446c890576263dc762460b71ba_XL

Το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου εκδίδει τεχνικό δελτίο για να ενημερώσει έγκαιρα τους παραγωγούς σχετικά με τις χειμερινές επεμβάσεις στις οποίες πρέπει να προβούν δίνοντας έμφαση στους οπωρώνες που εμφάνισαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις μετά τη συγκομιδή και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

karidia-megali

Η καλλιέργεια της καρυδιάς αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο του λήθαργου. Με την απαιτούμενη προσοχή στο κλάδεμα και τη λίπανση, αλλά και τη λήψη βασικών προληπτικών μέτρων, μπορούν να περιοριστούν σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα και να μεγιστοποιηθεί́ η παραγωγή́, όπως διαπιστώνει σε σχετική γεωργική προειδοποίηση, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ