
Οι γεωπόνοι του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου δίνουν σαφείς πληροφορίες και οδηγίες αναφορικά με τους ανωτέρω εχθρούς.
Ευδεμίδα
Ιδιαίτερα ενεργή ήταν η δραστηριότητα του εντόμου(συλλήψεις, ωοτοκίες) σε όλες τις ζώνες παρακολούθησης(πρώιμη, μεσοπρώιμη, όψιμη, με τον τρύγο να καθυστερεί στα αμπέλια που βρίσκονται στην όψιμη και τη μεσοπρώιμη. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, καθώς τα σταφύλια που είναι έτοιμα να συγκομιστούν δεν μπορούν να υποστηρίξουν την προσβολή του εντόμου και για τα αμπέλια, που πρόκειται να συγκομιστούν μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, κρίνεται αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση και δράση, με ενδεικτικές, προτεινόμενες ημερομηνίες το διάστημα 2-4 Σεπτεμβρίου.
Περονόσπορος
Ο μύκητας Phytophthora infestans, που προκαλεί την ασθένεια του περονόσπορου, ευνοείται από τις βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες της περιόδου αυτής και αξίζει να σημειωθεί πως οι φθινοπωρινές προσβολές του μύκητα μπορούν να διατηρηθούν στο έδαφος από 3-5 χρόνια. Προκαλεί την πρόωρη αποφύλλωση, επηρεάζει αρνητικά την ξυλοποίηση των κληματίδων και γι΄αυτό, είναι απαραίτητη η προστασία του φυλλώματος στα αμπέλια που μόλις τρυγήθηκαν και που βρίσκονται αμέσως μετά τον τρύγο.
Ωίδιο
Η αντιμετώπιση του Ωιδίου πρέπει να γίνεται συνδυαστικά με άλλους εχθρούς και όχι αποκλειστικά.
Αναλυτικά, οι οδηγίες του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εδώ.