Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Καμία επιστροφή στα περσινά επίπεδα για την κατανάλωση πετρελαίου

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου- και πιθανότατα και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- έφτασαν στην κορύφωσή τους το 2019, εκτιμά η DNV GL, εκ των κορυφαίων συμβουλευτικών εταιρειών στον κλάδο ενέργειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και εάν ανακάμψει από την εφετινή βουτιά η κατανάλωση πετρελαίου δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στα περσινά επίπεδα.

67945535b84b2676b22a3a4d17657b9d

37
0

Δεν είναι βεβαίως μόνο η πανδημία, που αλλάζει τον τρόπο της ζωής μας, και οι ασθενείς ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης, που θα συμβάλλουν σε αυτό, αλλά και η στροφή ολόκληρου του πλανήτη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και «πράσινες», καθαρές τεχνολογίες. Η τελευταία ανεβάζει συνεχώς ταχύτητα, καθώς όλοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις ζοφερές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία το 2050 η παγκόσμια χρήση ενέργειας θα είναι 8% χαμηλότερη σε σχέση με την προ πανδημίας πρόβλεψη. «Οι συμπεριφορικές αλλαγές διαρκείας στα ταξίδια, στις μετακινήσεις, στον τρόπο εργασίας, θα περιορίσουν περαιτέρω την ενεργειακή χρήση και τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα από τον κλάδο μεταφορών, όπως και από τις βιομηχανίες σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα» εξηγεί η DNV σε έκθεσή της για τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

«Αν και περιμένουμε η ζήτηση πετρελαίου να ανακάμψει την επόμενη χρονιά, μετά την εφετινή της πτώση, θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό να μην επιστρέψει ποτέ στα επίπεδα που είδαμε το 2019» προσθέτει. 

Στην μηνιαία έκθεσή της στις 16 Ιουνίου η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιούσε ότι η πετερλαϊκή ζήτηση δεν θα επιστρέψει σε προ πανδημίας πριν από το 2022. Στο παρελθόν και η DNV εκτιμούσε ότι η πετρελαϊκή ζήτηση θα κορυφωθεί το 2022 και στη συνέχεια θα αρχίσει η πτώση της. Τώρα ωστόσο βλέπει πως ίσως ούτε αυτό να είναι εφικτό. Το απόγειο ήταν πιθανότατα η περσινή χρονιά. 

Ο εντεινόμενος προβληματισμός για τη μακροπρόθεσμη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εντείνει τις πιέσεις στις πετρελαϊκές βιομηχανίες να επανεξετάσουν τις αποτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού. Η Shell χθες ανακοίνωσε ότι θα διαγράφει ενεργητικό αξίας 22 δισ. δολαρίων μετά το πλήγμα, που δέχθηκε από την κρίση του νέου κορωνοϊού. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία