BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Στα ταμπλό μετριέται το πρώτο τεστ για την κρίση χρέους της Evergrande

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη παρά τις ανησυχίες για κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande και ενώ οι επενδυτές περιμένουν την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για τον περιορισμό των αγορών σε ομόλογα και άλλους τίτλους που πραγματοποιεί στο πλαίσιο ενός τεράστιου προγράμματος τόνωσης της ανάπτυξης.

evergrande

15
0

Η ανάκαμψη των ευρωαγορών έρχεται μετά από μια συνεδρίαση στο "βαθύ κόκκινο", αφού τη Δευτέρα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με βαριές απώλειες ενώ ο γερμανικός δείκτης "κατρακύλησε" κατά 2,3%.  Σήμερα η μετοχή της China Evergrande Group υποχωρεί κατά 3,51%, με τον πρόεδρό της να προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές δηλώνοντας ότι η εταιρεία θα εκπληρώσει τις ευθύνες της απέναντι σε αγοραστές ακινήτων, επενδυτές, εταίρους και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το πρώτο τεστ για την κρίση χρέους της Evergrande έρχεται αυτήν την εβδομάδα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν αν η εταιρεία θα μπορέσει να πληρώσει τους τόκους για ένα ομόλογο ή αν θα ανακοινώσει αθέτηση πληρωμών.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Ratings, η εταιρεία οφείλει να πληρώσει τόκους αξίας 83 εκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη. Το 5ετές ομόλογο της Evergrande είχε αρχικό μέγεθος περίπου 2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Refinitiv Eikon, αν και η τιμή έχει πέσει κατακόρυφα τώρα, όπως μεταδίδει το CNBC.

Οι αποδόσεις σε αυτό το ομόλογο έχουν εκτοξευθεί στο 560%, από λίγο περισσότερο από 10% νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τη Refinitiv Eikon. Το ομόλογο αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο του 2022.

Η νευρικότητα στις αγορές αναμένεται να παραμείνει και τις επόμενες ημέρες καθώς οι επενδυτές περιμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της αμερικανικής Federal Reserve την Τετάρτη. Παραλληλα, αναμένουν τις επόμενες ημέρες τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών από Μ. Βρετανία και Ιαπωνία.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,56% στις 456 μονάδες με όλους τους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος, εκτός από εκείνον της υγειονομικής περίθαλψης.

Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,62% στις 15.220 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 προσθέτει 1% ξεπερνώντας τις 6.500 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σκαρφαλώνει κατά 0,72% πλησιάζοντας τις 7.000μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,75% στις 25.230μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 0,8% στις 8.720 μονάδες.    

Στο μεταξύ, με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις για το αβέβαιο μέλλον της Evergrande που έχει δημιουργήσει ανησυχίες για απρόβλεπτες συνέπειες για την κινεζική οικονομία.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng, που είχε χάσει πάνω από 3% χθες, καταγράφει πτώση 0,16%.

Πηγή:capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία