BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Τα κέρδη της Αθήνας από την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Απόλυτη είναι η ικανοποίηση που επικρατεί στην ελληνική πρωτεύουσα, στον απόηχο των υπογραφών Δένδια-Μπλίνκεν για τη νέα, πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Αθήνας - Ουάσιγκτον.

greece_usa_deal_xr

71
0

Η υποδοχή όχι μόνο της Συμφωνίας, αλλά και της συνοδευτικής επιστολής του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι θερμή από την κυβέρνηση, που διευρύνει τη βεντάλια των διπλωματικών και γεωστρατηγικών της κινήσεων, προσθέτοντας, όπως επισημαίνουν στελέχη, ένα ακόμα κρίσιμο κομμάτι στο παζλ της θωράκισης των εθνικών συμφερόντων και της ενδυνάμωσης των διμερών της συμμαχιών.  

"Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς. Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας. Αυτή η θετική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά, εδώ και δύο χρόνια, με άξονες την ενεργητική διπλωματία και την αμυντική εγρήγορση. Έχοντας ως πρώτο της μέλημα την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας κι ως αταλάντευτη πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών παντού και ιδίως στη Μεσόγειο", τόνισε, σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός.

Με την υπογραφή της πενταετούς ανανέωσης της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας από τον Νίκο Δένδια και τον Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνεται η περαιτέρω ισχυροποίηση των ελληνοαμερικανικών συμμαχικών δεσμών. Παράλληλα, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ο πλέον σταθεροποιητικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις δύο πρωτεύουσες να δεσμεύονται να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε επιβουλή έναντι της ασφάλειας τους. "Επαναλαμβάνεται η σταθερή απόφαση να περιφρουρούνται και να προστατεύονται αμοιβαίως η ασφάλεια, η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη", επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε απόσπασμα της Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Τα "κλειδιά" της Συμφωνίας

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες μετά τις υπογραφές στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η ανανέωση της διμερούς Συμφωνίας θωρακίζει την ασφάλεια και τα δικαιώματα της Ελλάδας, προωθεί τα συμφέροντά της και επιβεβαιώνει τον στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

"Η συμφωνία αποτελεί καρπό των συχνά σιωπηρών κυβερνητικών προσπαθειών στο μέτωπο της διπλωματίας, ενώ σε συνδυασμό με την υπογραφή της εταιρικής στρατηγικής σχέση με την Γαλλία αποδεικνύει ότι το πλέγμα των συμμαχιών της Ελλάδας οικοδομείται σε στέρεα θεμέλια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Επιτεύχθηκε, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν την μετατόπιση του στρατηγικού ενδιαφέροντός τους από την Ευρώπη προς την περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού. Και αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η Ουάσιγκτον επενδύσει, και μάλιστα με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, ανεξάρτητα από τυχόν αλλαγές στην πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον", αναφέρουν. 

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία, που σημαίνει ότι για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον δε…βάζει στο ίδιο καλάθι την Αθήνα με την Άγκυρα. "Η συμφωνία θωρακίζει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, μέσω ρητής σχετικής αναφοράς αλλά και χάρη στην τόνωση της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές-κλειδιά, όπως ο Έβρος και η Κρήτη. Η επιβεβαίωση της αμοιβαίας προστασίας της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη ουσιαστικά συνιστά καταδίκη από την πλευρά της Ουάσιγκτον του casus belli, για πρώτη φορά σε συμβατικό κείμενο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η μελλοντική αμερικανική παρουσία σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης, καθώς υπάρχει ρητή πρόβλεψη στη Συμφωνία για επέκταση και σε άλλες εγκαταστάσεις", σχολιάζουν παράγοντες της κυβέρνησης.

"Είναι μία Συμφωνία που κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα, και μία Συμφωνία, η οποία θεωρούμε ότι δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας της χώρας μας. Επίσης, δημιουργεί ένα κέλυφος κάτω από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, στη βελτίωση όχι μόνο των αμυντικών εγκαταστάσεων της χώρας, αλλά και επίσης μέσα σε ένα ευρύτερο και γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο δημιουργείται και βελτιώνεται. Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η Συμφωνία, όπως και η προηγούμενη Συμφωνία που είχε υπογραφεί με τη Γαλλία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα, δημιουργεί έναν άξονα σταθερότητας και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κοινωνιών της περιοχής", σημείωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η Αθήνα, την ίδια στιγμή, στέκεται ιδιαίτερα σε δύο σημεία της επιστολής του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως επισημαίνεται:

- Η δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στη νησιωτική χώρα επιβεβαιώνει de facto την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της και τη δυνατότητα στρατικοποίησής τους, απορρίπτοντας ένα ευρύ φάσμα τουρκικών αιτιάσεων.

- Στην επιστολή γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό  νέο στοιχείο, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη καθώς και την Υφαλοκρηπίδα της, με αποδοχή της σχετικής Σύμβασης του ΟΗΕ ως δεσμευτικού πλαισίου.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία