Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Συνεχείς ανατιμήσεις προιόντων και τον Οκτώβριο

Παρότι μένουν σταθερές στη θέση τους σχετικά με την παροδικότητα του εισαγόμενου πληθωρισμού από τις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, στο Υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν πια τον προβληματισμό τους για τις συνεχείς ανατιμήσεις.

DOC-20201109-8922997-768x480

41
0

Παράλληλα, το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων που σπάνε κάθε μέρα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, δημιουργούν προβλήματα στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλέγματος μέτρων για την ανάσχεση των ανατιμήσεων. Χθες η τιμή του ρεύματος, στη χονδρική έκανε άλμα στα 233,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά κατέγραψε σε μια ημέρα αύξηση κατά 17,7% διαμορφώνοντας μια τιμή πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα και η τιμή του αργού πετρελαίου, έφτανε οριακά πάνω από τα 85 δολάρια επιβεβαιώνοντας σιγά - σιγά τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της τιμής του "μαύρου χρυσού".

Μια τέτοια πορεία των τριών βασικών καυσίμων, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, απειλεί να "ακυρώσει" τη χρησιμότητα των μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ που εξαγγέλθηκαν πριν από περίπου 10 ημέρες. Τούτο διότι τελικά θα μεταφέρει μεγάλο μέρος από τις αυξήσεις στους καταναλωτές. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται συμπληρωματικά των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί και η χρήση του μέτρου που θέλει την σταδιακή αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας από τους καταναλωτές. Επίσης, χωρίς να ανακοινώνεται, το Υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνεχίσει τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και για τους πρώτους μήνες του 2022.

Ανατιμήσεις στα τρόφιμα 

Μια άλλη ανησυχία προέρχεται από τις ανατιμήσεις των τροφίμων. Οι τιμές σε νωπά τρόφιμα (κρέατα, λαχανικά, φρούτα) περνούν πλέον σε εβδομαδιαία βάση στον καταναλωτή όλο και μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής τους. Το ίδιο και οι τιμές στο ψωμί και στα συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία εμφανίζονται περιοδικά στο καταναλωτή με όλο και μεγαλύτερη τιμή. Την ίδια ώρα όλοι οι "πρόδρομοι δείκτες" για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για σύντομο τέλος στις ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα. Ο δείκτης εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ο δείκτης που αποτυπώνει την πορεία των τιμών από το χωράφι ή την κτηνοτροφική μονάδα, κατέγραφε τον Αύγουστο άνοδο κατά 16%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία για τον ίδιο μήνα, που μετρά τις τιμές χονδρικής στα εγχωρίως παραγόμενα και τα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα τα οποία σταδιακά θα διατεθούν στην λιανική, είχε αύξηση 13,1%.

Παρόλα αυτά σε επίπεδο εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή η Ελλάδα ακολουθεί από μεγάλη απόσταση την άνοδο του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Αύγουστο η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,3% ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης για τον ίδιο μήνα ο δείκτης ήταν στο 3%. Σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Οι προβλέψεις της Eurostat θέλουν τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης να αυξάνεται περαιτέρω στο 3,4% και για την Ελλάδα να κάνει σε ένα μήνα "άλμα" στο 2,1%.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία