BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με το βλέμμα στη Τουρκία

Ένα εικοσιτετράωρο πριν την πρώτη, μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ, προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές με τον νέο ομόλογό του, Ναφτάλι Μπένετ και τον πρόεδρο της χώρας, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, δίνοντας, παράλληλα, το «παρών» στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με την συμμετοχή και του Νίκου Αναστασιάδη.

Mitsotakis_Israel_Intime_16_06_2020

59
0

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ έρχεται για να επιβεβαιώσει το στρατηγικό και αυτοτελές χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών, την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς, όπως η πανδημία, η υψηλή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή, καθώς και την συμβολή του τριμερούς σχήματος συνεργασίας στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενδεικτικό της σημασίας, μάλιστα, που αποδίδει η ισραηλινή πλευρά σε αυτήν την πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας, αλλά και στο στρατηγικό ρόλο της Αθήνας είναι το στοιχείο ότι, παρά το γεγονός πως το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον», η τριμερής Σύνοδος Κορυφής, αλλά και οι διμερείς επαφές των ηγετών θα πραγματοποιηθούν με προσωπική απόφαση του Ναφτάλι Μπένετ.

Όπως σχολιάζουν παράγοντες, η τριμερής Σύνοδος των κυρίων Μητσοτάκη-Αναστασιάδη και Μπένετ θα αποτελέσει ευκαιρία για ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, αλλά και για περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής συνεργασίας.

Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη προσωπική γνωριμία των τριών ηγετών και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας που εδράζεται σε κοινές αξίες. "Η συνεργασία μας, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, δε στρέφεται εναντίον τρίτων και είναι ανοικτή στη συμμετοχή άλλων χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν στελέχη της κυβέρνησης, λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, αναφέρουν ότι οι κύριοι Μητσοτάκης-Αναστασιάδης και Μπένετ θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα αφορά και στην συμπόρευσή τους, καθώς και στη σημασία του σχήματος "3+1" με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με την ατζέντα των συζητήσεων να επεκτείνεται στη συνεργασία επάνω στην ενέργεια και την Πολιτική Προστασία.

Με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε νέα μηνύματα στην ηγεσία της γείτονος. "Η Τουρκία στο παρελθόν έχει εργαλειοποιήσει τη μετανάστευση. Θυμάστε πολύ καλά τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020.

Νομίζω ότι ακολουθούν μία διαφορετική προσέγγιση τώρα, που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να συνεργαστούμε για να εξαλείψουμε τα δίκτυα των διακινητών. Στην περίπτωσή μας μιλάμε για μια πολύ μικρή απόσταση ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα ελληνικά νησιά και είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τις αφίξεις, κατά περισσότερο από 80% από τότε που ανέλαβα την πρωθυπουργία.

Αυτό στέλνει επίσης ένα σήμα στους διακινητές, αλλά και σε αυτούς που απευθύνονται στους διακινητές: μην το δοκιμάσετε. Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Έτσι, εάν δεν εξαλείψουμε αυτά τα δίκτυα και ταυτόχρονα, προσφέρουμε νόμιμες οδούς, νόμιμα σημεία εισόδου για τη μετανάστευση, τότε η κατάσταση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

Αλλά και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, αυτό που είδαμε το 2015, όταν ουσιαστικά ανοίγαμε τα σύνορά μας σε όλους, είναι κάτι που ξεκάθαρα δεν αποτελεί λύση. Και, επίσης, είναι κάτι που δεν θα γίνει δεκτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη", σημείωσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Παράλληλα, λίγο πριν το ταξίδι του στο Ισραήλ, είχε συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και την κατάσταση στην περιοχή, σε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

"Συνομίλησα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Δεσμευόμαστε μαζί να υποστηρίζουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ", έγραψε, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Μπλίνκεν. 

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία