Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο έτος από 1η Μαϊου

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να κινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου αυτού του έτους».

w14-001002201130063DPD0702-960x600

89
0

Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντέννα, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 7%. "Η πολιτική μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί", επεσήμανε και εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης της αγοράς.  

«Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση... Είναι μία σημαντική παρέμβαση. Σκοπός μας είναι να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας... Θέλουμε να δώσουμε ένα πρόσθετο δίχτυ ασφάλειας, μέχρι να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε πλήρη λειτουργία...», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να επεκτείνει περαιτέρω το μέτρο της υποχρεωτικότητας. "Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα... Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό... Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο... Δε νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση... Κάποια στιγμή η εκτίμηση των ειδικών είναι η πανδημία να γίνει ενδημία... και είναι πιθανό να πρέπει να εμβολιαζόμαστε ετήσια...», επεσήμανε και έθεσε εκτός πλάνου το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει lockdown. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει…Το λέω με βάση τα δεδομένα που έχω σήμερα... το lockdown αποκλείεται με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή... Η οικονομία αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς, οι φόροι μειώθηκαν, η ανεργία μειώθηκε. Όλα αυτά δεν είναι αμελητέα...», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την πανδημία 

-Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εξέλιξη της "Όμικρον". Η Όμικρον προκαλεί σημαντικά χαμηλότερη νοσηρότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή. Δεν έχουμε διασωληνώσεις από την Όμικρον. Όμως ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η Όμικρον εκτοπίζει τη Δέλτα και θα έχουμε αποκλιμάκωση. Να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό παντού στον κόσμο... Να επεκτείνουμε τους εμβολιασμούς, να κάνουμε τεστ και να λαμβάνουμε τα μέτρα ασφάλειας. Λάβαμε τα μέτρα στην κατάλληλη χρονική συγκυρία.

- Καταλαβαίνω την κούραση και τον εκνευρισμό του κόσμου. Έχουμε το 82% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί. Συνεργάστηκε η ελληνική κοινωνία. Έκανε το αυτονόητο με λίγες εξαιρέσεις. Κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή και είχαμε ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 7%.

- Οι άνθρωποι που χάνουν σήμερα τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας. Δεν μπορώ να δεχθώ την αντιπολιτευτική υστερία. Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Έχουμε προσλάβει όποιον ήταν διαθέσιμος. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Να κάνουμε τολμηρές παρεμβάσεις στο σύστημα της υγείας...

- Η χώρα έχει ένα εθνικό σύστημα υγείας. Δημόσιο και ιδιωτικό, που συνεργάζονται. Ενδεχομένως αυτές τις ημέρες να βλέπουμε τη μέγιστη πίεση στο ΕΣΥ. Δε θα καταρρεύσει το σύστημα της υγείας.

- Η μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα δε μας είπε κάτι που δε γνωρίζαμε. Προφανώς και είναι καλύτερο να είναι κάποιος σε ΜΕΘ. Η δήλωση θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη. Έστω και εκτός ΜΕΘ υπάρχει μία βασική φροντίδα στον άρρωστο. Αλλά, αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα παρατηρείται σε όλο τον κόσμο…

Για τα εμβόλια και τα σχολεία 

- Είμαστε σήμερα στη θέση να λέμε ότι έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η επιχείρηση "Ελευθερία" ήταν μία μεγάλη επιτυχία. Η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες των τεστ στην Ευρώπη. Η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία δικαιώθηκε. Επιτρέψαμε στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο…

- Η σχέση μου με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική. Έκανε πίσω γιατί δέχθηκε μπαράζ χυδαίων επιθέσεων.

- Απεύχομαι να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία. Και δε νομίζω να συμβεί. Ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν σοβαρός. Το 50% συν ένα μάς το υπέδειξε η επιτροπή.

Κλίμα συναίνεσης στις πολιτικές δυνάμεις 

- Μην μπλέκουμε τη συνεννόηση με τη συγκυβέρνηση... η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε το αντίθετο από αυτό που έλεγε η κυβέρνηση. Αυτήν την τακτική επέλεξε ο αρχηγός της. Φαντάζομαι θα κριθεί και για αυτό στις επόμενες εκλογές. Όταν χάνεται το μέτρο αυτό δεν είναι καλό. Δεν ακούσαμε ουσιαστικές προτάσεις από την αντιπολίτευση...

Οικονομία - ανεργία 

-Η ανεργία μειώθηκε στο 13% και κάτι. Δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, παρά μόνο όταν το ποσοστό γίνει μονοψήφιο. Εάν φύγει η ομίχλη της πανδημίας και το προσωρινό πρόβλημα της ακρίβειας όλοι πιστεύουν ότι η οικονομία έχει μακροπρόθεσμες προοπτικές.

- Δημιουργήσαμε 60.000 θέσεις εργασίας μέσα στην πανδημία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις εργασίας. Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς εργασίας. 

ΦΠΑ 

Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Επίσης, θέλω να σας πω ότι μια τέτοια παρέμβαση, εάν την επέλεγε η Ελληνική Κυβέρνηση τελικά, θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι η μείωση του ΦΠΑ θα έφτανε τελικά στον καταναλωτή και δεν θα χανόταν μέσα στην αξιακή αλυσίδα. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο διότι ακόμα είμαστε Ιανουάριο, καλά-καλά δεν έχει κλείσει ο Ιανουάριος, πρέπει να έχουμε μια εικόνα για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού".

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Όχι σε ανασχηματισμό

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε, εκ νέου, προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της τετραετίας.

"Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου. Πιστεύω δε, μιας και με ρωτάτε, και νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί, ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Άρα δεν εκτιμώ ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία", ανέφερε.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού 

-Όχι. Υπήρχε πάντα αυτή η έννοια του εκλογικού ανασχηματισμού. Τι ήταν ο εκλογικός ανασχηματισμός; "Σε ποιες περιφέρειες δεν πάμε καλά, αν βάλουμε κανένα βουλευτή Υπουργό από εκείνες τις περιφέρειες, να τονώσουμε την δυνατότητα του κόμματος να πάει στις εκλογές με καλύτερες δυνατότητες". Σας ταιριάζει αυτή η λογική σε αυτά τα οποία ξέρετε για εμένα; Οι αλλαγές οι οποίες έχω κάνει στο κυβερνητικό σχήμα ήταν λίγες, γιατί πίστευα πάντα ότι πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια. Και το μόνο κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα των υπουργών και η δυνατότητά τους να υπηρετήσουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το οποίο τους ανέθεσα.

Για μεγάλη συμμαχία και συνεργασίες

-Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα. Έχω επίσης δημόσια δηλώσει ότι είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Θεωρώ απολύτως λογικό και δικαιολογημένο αν ένα κόμμα πάρει 38% ότι έχει μια ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, να μπορεί να κυβερνά μόνο του…Είμαστε μια κυβέρνηση που προτάσσουμε την αποτελεσματικότητα. Λοιπόν, αυτές οι κυβερνήσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι πιο κατάλληλες. Για σκεφτείτε…

-Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά…Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η μεγάλη πατριωτική προοδευτική παράταξη του τόπου. Και αυτό το οποίο έχουμε πετύχει στη χώρα μας πρέπει να σας πω ότι για τα δεδομένα των άλλων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των ευρωπαίων φίλων μας, είναι θα έλεγα κάτι εξαιρετικό με τα δεδομένα τουλάχιστον τα ευρωπαϊκά.

Επομένως, η πρόθεσή μου είναι να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τονίζω ότι η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά επειδή προτάσσω την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, αλλά και τη συνέπεια, στις επόμενες εκλογές θα κριθούμε για αυτά τα οποία θα κάνουμε την επόμενη τετραετία, για αυτά τα οποία θα πούμε. Αλλά θα κριθούμε και για αυτά τα οποία κάναμε και πόσο συνεπείς ήμασταν με το προεκλογικό μας πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε πρωτοφανείς κρίσεις.

Τώρα, με ρωτήσατε για τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε.

-Ο στόχος, ο πήχης στην απλή αναλογική μπορεί να είναι στο 46%, 47%. Δεν είμαι αιθεροβάμων, ξέρω ότι είναι ένας πάρα πολύ φιλόδοξος στόχος, αλλά δεν ψήφισα εγώ την απλή αναλογική. Εγώ ήμουν απολύτως συνεπής ως προς την πίστη μου στο ποιο είναι το καλύτερο εκλογικό σύστημα για τη χώρα.

Για Τουρκία

"Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή της έντασης"

Ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στα εθνικά, ανέφερε ότι δεν τον ανησυχεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου από πλευράς Τουρκίας.

"Η πόρτα του διαλόγου υπάρχει πάντα. Σε αυτά που διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το casus belli. Αλλά και η γαλάζια πατρίδα. Έχουμε ορθώσει γραμμές άμυνας αμυντικές και διπλωματικές. Η Ελλάδα έχει χτίσει ένα νέο πλαίσιο συμμαχιών…Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο…", τόνισε.

Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. "Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιλύσει αυτά τα ζητήματα…Η πλειοψηφία απαιτεί να είναι τα πανεπιστήμια χώροι γνώσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κάνει βήμα πίσω…", επεσήμανε. 

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία