BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Σε διψήφια ποσοστά άνω του 10,2% ο πληθωρισμός και τον Μάιο 2022

Διψήφια αύξηση, μεγαλύτερη από το 10,2% του Απριλίου, αναμένεται να καταγράψει ο πληθωρισμός για τον Μάιο, φτάνοντας όμως στο αποκορύφωμα του, αφού από τον Ιούνιο και μετά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή - όχι όμως απαραίτητα και οι τιμές - θα αρχίσουν να δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης.

greece_inflation_super_market_shopping_plithorismos_shutterstock-768x480

123
0

Σε επίπεδο ευρωπληθωρισμού, η Ελλάδα αναμένεται τον Μάιο να κινηθεί σε κατεύθυνση αντίθετη από τα μέσα επίπεδα της Ευρωζώνης. Η εκτίμηση που γίνεται από την Ελλάδα είναι ότι αυτόν τον μήνα η χώρα θα καταγράψει εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή μεγαλύτερο από το 9,1% του Απριλίου. Η εξέλιξη αυτή είναι περισσότερο τεχνική παρά ουσιαστική.

Οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα ο Εναρμονισμένος ΔτΚ αυξήθηκε πιο αργά απ' ό,τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ενδεικτικά, μπορούμε να θυμίσουμε ότι εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο του 2021 είχε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια θετικό πρόσημα μεταβολής στο 0,1%, ενώ η Γερμανία τον ίδιο μήνα είχε αύξηση 3,4%. Συνεπώς, και τον Μάιο οι φετινές υψηλές τιμές στην Ελλάδα θα συγκριθούν με τις περσινές χαμηλές τιμές. Η διαφορά θα είναι μια πολύ υψηλή αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή.

Νέες ανατιμήσεις

Σε επίπεδο εθνικού πληθωρισμού, εκτός από την τεχνική αυτή διαφορά, ο πληθωρισμός τροφοδοτείται και από πραγματικές αυξήσεις τιμών που είχαμε από τις αρχές του μήνα, σε τρόφιμα και καύσιμα. Ειδικότερα, παράγοντες της αγοράς, μιλούν για αυξήσεις κατά 20% στα δημητριακά, οι οποίες θα μεταφερθούν σε μεγάλο μέρος στα άλευρα, το ψωμί και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Επίσης από τις τιμοληψίες του ΥΠΑΝ, καταγράφονται νέες αυξήσεις κατά 10-15% στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (νωπά λαχανικά, φρούτα, κρέατα - πουλερικά, αβγά) λόγω αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος, του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών.

Παράλληλα με τα νωπά προϊόντα, σε γνώση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι και το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μετά τις εορτές του Πάσχα, ανανέωσαν τα αποθέματα τους με προϊόντα με αυξημένες τιμές.

Όλα αυτά, βέβαια, πλαισιώνονται από τις νέες αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα για όλους. Οι εξελίξεις αυτές επιτάχυναν τις αποφάσεις για την μεγάλη παρέμβαση των 3,2 δισ. ευρώ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός θα μειωθεί, οι τιμές όχι

Τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσει η σταθεροποίηση του πληθωρισμού και για την Ελλάδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και την παράλληλη μείωση των τιμών. Το βάρος των ανατιμήσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μετριαστεί μόνο με εθνικές πολιτικές, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει τέτοια στόχευση.

Με αυτή την έννοια, η πρωτοβουλία που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για το ρεύμα κάλυψε το κενό των μέτρων στήριξης γνωρίζοντας τις χθεσινές εξελίξεις στην ΕΕ.

Το νέο πρόγραμμα RePower EU για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το οποίο συνοδεύεται από πακέτο 300 δισ. ευρώ (225 δισ. δάνεια και 75 δισ. επιχορηγήσεις) έχει στόχο την επιτάχυνση της παραγωγής "πράσινης" ενέργειας.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την δημιουργία υποδομών για την επιτάχυνση της μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ. Η λύση αυτή απαντά στην ανάγκη για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά όχι στην ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία