BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Στο 5,8% ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας το 2022

To α’ τρίμηνο του 2022 το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί σταθερά ανοδική τροχιά σε τριμηνιαία βάση και αυξάνεται κατά 2,3% qoq, ενώ η προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων του Q4 2021 οδήγησε την εκτίμηση του carry over effect για το 2022 στο 2,1%.

trapeza_peiraios-1__1_

242
0

H αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση κατά 7,0% συνδέεται κυρίως με τη θετική συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, ενώ η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 15%, υποδηλώνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας αλλά και την αρνητική επί πτώση των πληθωριστικών πιέσεων στον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξής της

Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας το 2022 ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 5,8% και η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ στο 13,3% λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 8 8 και ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ στο 7,0%. Η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στη σταδιακή αποκλιμάκωση του λόγου δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ.

Το Eurogroup στις 16 6 22 μεταξύ άλλων, χαιρετίζει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, μετά τη λήξη της στις 20 08 22 λόγω της επιτυχούς υλοποίησης του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων. Η παρακολούθηση της οικονομίας θα συνεχιστεί τόσο στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεταπρογραμματικής εποπτείας όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εγκριθεί η εκταμίευση της 7ης δόσης των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρο το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας Πειραιώς διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία