BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Ελληνικές προετοιμασίες για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ενεργειακή επάρκεια και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, η Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει την όλη κρίση έχοντας ισχυρά πλεονεκτήματα που της διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον σε επίπεδο επάρκειας, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

energeiaki-eparkeia

62
0

Αυτό τουλάχιστον τεκμηριώθηκε από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από τα σενάρια που παρουσίασε στη χθεσινή σύσκεψη ο διαχειριστής του συστήματος αερίου ΔΕΣΦΑ.

Ωστόσο, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες περί διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, τότε είναι βέβαιο ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς κανείς να μπορεί να προδιαγράψει το μέγεθος των επιπτώσεων όχι μόνο σε επίπεδο επάρκειας αλλά και σε επίπεδο κόστους.

Όπως διαπιστώθηκε χθες στη διάρκεια της σύσκεψης για την ενεργειακή επάρκεια, ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων της Μόσχας αναμένεται να διαφανεί στις 22 Ιουλίου και από το πως θα συμπεριφερθούν οι Ρώσοι στους Γερμανούς μετά το πέρας της "προγραμματισμένης" συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1.

Επισήμως η συντήρηση του αγωγού θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου, ωστόσο δε λείπουν οι προβλέψεις – εκτιμήσεις ότι πιθανόν η Ρωσία να αποφασίσει να διακόψει πλήρως τη ροή του αερίου προς τη Γερμανία.

Ήδη το προηγούμενο διάστημα η μείωση των ροών του NS1 αποδόθηκε από αρκετές πηγές στην απόπειρα της Ρωσίας να καταστήσει ανέφικτο το στόχο της Ε.Ε. για πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου σε ποσοστό 90% μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Η πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων, αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του σχεδίου της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει ενεργειακή επάρκεια το φετινό χειμώνα, μαζί με τις άλλες εναλλακτικές (αύξηση των εισαγωγών LNG, ευρεία εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ).

Και ενώ πολλές χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο φαίνεται να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, μπροστά στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου, για την Ελλάδα η κατάσταση φαίνεται να είναι λίγο καλύτερη.

Τα σενάρια

Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τα σενάρια που παρουσίασε χθες ο Διαχειριστής ΔΕΣΦΑ στη διάρκεια της σύσκεψης για την ενεργειακή επάρκεια.

Πιο συγκεκριμένα, με την ετήσια ζήτηση για φυσικό αέριο στη χώρα μας να υπολογίζεται στις 80TWh, το προβλεπόμενο έλλειμμα σε περίπτωση διακοπής της ροής από το Σιδηρόκαστρο (σημείο εισαγωγής του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα) θα είναι πάνω από 50% και υπολογίζεται σε 40 έως 50 TWh.

Ωστόσο, πάνω σε αυτό το βασικό σενάριο, ο ΔΕΣΦΑ υπολογίζει πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως για παράδειγμα μετά την περικοπή των εξαγωγών ύψους 65 χιλιάδων MWh/ημέρα προς τη Βουλγαρία.

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε περίπτωση που υπάρξει συναγερμός στο ελληνικό σύστημα αερίου καθώς η χώρα μας δεσμεύεται από διακρατικές συμφωνίες.

Εκτός από τη μείωση των εξαγωγών, ο ΔΕΣΦΑ υπολογίζει επιπλέον την αύξηση της χρήσης των λιγνιτικών μονάδων, αλλά και τη λειτουργία των 5 μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο.

Σε αυτό το σενάριο το έλλειμμα του συστήματος φυσικού αερίου περιορίζεται στις 4TWh , ποσότητα που μπορεί να καλυφθεί με επιπλέον εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας, κατά τη χθεσινή σύσκεψη επισήμανε προς τους εκπροσώπους των εταιρειών ενέργειας, ότι θα έχουν την ευκαιρία να διασφαλίσουν slots για την εισαγωγή LNG κατά τον διαγωνισμό που θα γίνει το Σεπτέμβριο από το ΔΕΣΦΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο που εξασφαλίζει στην Ελλάδα ενεργειακή αυτονομία ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου προβλέπει τις εξής κινήσεις:

σταμάτημα των εξαγωγών αερίου και ηλεκτρισμού, πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων, λειτουργία με καύσιμο πετρέλαιο των μονάδων αερίου που έχουν τη δυνατότητα διπλού καυσίμου και αξιοποίηση του σταθμού της Ρεβυθούσας για εισαγωγές LNG.

Σύμφωνα με το σενάριο του ΔΕΣΦΑ σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου είναι εφικτό στο ελληνικό σύστημα να εισάγονται και να καταναλώνονται 50 χιλ. MWh/ημέρα αζερικού αερίου από τον TAP, 10 χιλ. MWh/ημέρα τουρκικού φυσικού αερίου από τον ελληνοτουρκικό αγωγό των Κήπων και περί τις 25 χιλ. MWh/ημέρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρεβυθούσα.

Απρόβλεπτο κόστος

Και ενώ οι υπολογισμοί για την επάρκεια υπό όρους αφήνουν θετικό ισοζύγιο για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι το κόστος: σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα ακραία σενάρια για διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα έκρηξη όσον αφορά στις τιμές.

Εδώ να σημειωθεί ότι από τιμή στα 84,5 ευρώ/MWh στα μέσα Ιουνίου, χθες η τιμή έφτασε στα 163 ευρώ/MWh. Το που μπορεί να φτάσει η τιμή υπό το σοκ ενδεχόμενης διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, ουδείς μπορεί να προβλέψει.

Το βέβαιο είναι ότι το κόστος θα είναι πολύ βαρύ για τις τσέπες των καταναλωτών αλλά και για τις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. με δεδομένο ότι επηρεάζονται συνολικά οι οικονομίες (επιχειρήσεις, βιομηχανίες, νοικοκυριά).

Πηγές της ενεργειακής αγοράς κάνουν λόγο για ενδεχόμενο κόστος αερίου που θα ξεπεράσει τα 200 ίσως και τα 250 ευρώ/MWh, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πρόκειται για έναν πραγματικό "πόλεμο" που μοιραία θα προκαλέσει θύματα καταλήγουν οι ίδιες πηγές της ενεργειακής αγοράς...

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία