BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Επιβράδυνση στο 9% για τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο 2022

Επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρωζώνη έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

elstat_psigeio_2

124
0

Ειδικότερα, στη χώρα μας ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 9% από 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας 

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 10,0% αυτό τον μήνα από 10,6% τον Οκτώβριο, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters να τον τοποθετούν στο 10,4%. 

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία δημιουργούν προσδοκίες ότι το πρωτοφανές ράλι στις τιμές των προηγούμενων μηνών βρήκε την κορυφή του, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση έτσι να προχωρήσει με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στις 15 Δεκεμβρίου με μια μικρότερη αύξηση κατά 50 μονάδες.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε ωστόσο στο 6,6% από 6,4% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για πτώση. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ράλι των τιμών στα τρόφιμα ενισχύθηκε. Ο πληθωρισμός στην κατηγορία επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός, σκαρφάλωσε στο 13,6% από 12,4%.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία