BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Κοντά στην οριοθέτηση ΑΟΖ στο Ιόνιο με την Αλβανία η Ελλάδα

Τη στιγμή που η ηγεσία του εξ ανατολών γείτονα συνεχίζει να πορεύεται στον δρόμο της λόγω και έργω αποχαλίνωσης, επαναλαμβάνοντας, σε καθημερινή βάση, τις αναθεωρητικές εξάρσεις και απειλές εναντίον της χώρας μας, η ελληνική πρωτεύουσα διευρύνει το διπλωματικό της αποτύπωμα στην περιοχή των Βαλκανίων.

mitsotakis-rama

69
0

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Τίρανα αποτέλεσε μία ακόμα ευκαιρία ανάδειξης του ρόλου της Αθήνας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις συναντήσεις του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας:

- Να επαναλαμβάνει τη σταθερή και ισχυρή στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, με την τήρηση των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Να επισημαίνει ότι πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλη γεωπολιτική βαρύτητα για την Ευρώπη, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο σε στρατηγικής σημασίας μέτωπα, όπως η ενεργειακή ασφάλεια.

Στην ελληνική πλευρά, με τη λήξη των πρωθυπουργικών επαφών στη γείτονα, επικρατεί αισιοδοξία όσον αφορά στην επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων με την αλβανική κυβέρνηση, προκειμένου Αθήνα και Τίρανα να υπογράψουν το συνυποσχετικό προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ατζέντας των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα, μαζί με θέματα που αφορούν στην ελληνική εθνική μειονότητα. "Υπάρχει πολύ ισχυρός δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν στη μειονότητα. Πιστεύω πως είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση ανάμεσα στις ομάδες μας και πολλά που μπορούν ακόμα να γίνουν επίσης στο οικονομικό μέτωπο. Και φυσικά λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να επισκεφτώ τη μειονότητα,  λόγω ανησυχίας που έχει εκφραστεί από τους πιλότους μας για τις καιρικές συνθήκες. Αλλά ίσως αυτό να μας δώσει την ευκαιρία σύντομα να πάμε μαζί", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος, στη συνάντηση των διευρυμένων αντιπροσωπειών, επεσήμανε ότι η κατάρτιση συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών, θα αποτελούσε περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων. Για την ελληνική πρωτεύουσα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, το σχετικό θέμα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχει κάνει άπασες τις απαραίτητες κινήσεις και η… μπάλα πλέον βρίσκεται στο τερέν της γείτονος. Και πρόοδος θα μπορούσε να είναι μία δέσμευση, προκειμένου να υπάρχει μία οριστική επίλυση του ζητήματος, σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας, εφόσον υπάρχει βούληση από την πλευρά των Τιράνων η διαδικασία μπορεί να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες και, πάντως, πριν τις εκλογές του 2023. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, στις διευρυμένες συνομιλίες, ανέφερε πως η προσφυγή στη Χάγη θα αποτελούσε απόδειξη της σημασίας της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην επίλυση τέτοιων διαφόρων, εκπέμποντας νέο, αλλά σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της Τουρκίας.

Η "συγγνώμη" Ράμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, προσήλθε στη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, έχοντας την πρόθεση να εκφράσει ενόχληση για τις δηλώσεις Ράμα, σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να εγκάλεσε τη χώρα μας ότι εξαπάτησε την Ευρώπη, για να εισέλθει στην Ένωση. "Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα- θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως- αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα. Ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση", σημείωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. 

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία