BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης στο 2ο γύρο εκλογών Κύπρου

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο στην Κύπρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Cyprus_debate_Reuters-768x480

99
0

Βάσει των οριστικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου που διεξήχθη χθες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τερμάτισε πρώτος συγκεντρώνοντας ποσοστό 32,04% και θα αναμετρηθεί στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος έλαβε 29,6%.

Ποιοι είναι όμως οι δύο «μονομάχοι» που φιλοδοξούν να διαδεχθούν τον Νίκο Αναστασιάδη στο αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας; Προερχόμενοι αμφότεροι από το διπλωματικό σώμα, έχουν πλούσια διαδρομή και κατείχαν καίριες θέσεις. Ακολουθούν αναλυτικά τα βιογραφικά τους.

Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Πάφο.

Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι παντρεμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.

Ανδρέας Μαυρογιάννης

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης γεννήθηκε στον Αγρό, στις 20 Ιουλίου 1956. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο ορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, μαζί με τους γονείς του Διομήδη και Ευγενία Μαυρογιάννη και τα επτά του αδέρφια.  Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου και ακολούθησε σπουδές Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών τίτλων στο Διεθνές Δίκαιο και στις Πολιτικές Επιστήμες από τη Νομική Σχολή του Πανθεόν-Ασσάς των Παρισίων και Διδακτορικού στην Πολιτική Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Παρί Ναντέρ.

Το 1984 του απονεμήθηκε το δίπλωμα Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον χώρο του Διεθνούς Δικαίου.

Η πορεία του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην διπλωματία άρχισε το 1987, με την ένταξη του στη διπλωματική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη μακρόχρονη καριέρα του ως διπλωμάτης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατείχε μια σειρά από καίρια πόστα. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Νομικών Συμβούλων του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταξύ 1988 και 1992. Εκπροσώπησε την Κύπρο στην Προπαρασκευαστική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Διεθνή Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας και στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας τo 1989.

Το 1997 ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιρλανδία, όπου παρέμεινε μέχρι το 1999 για να μεταφερθεί στη συνέχεια στη Γαλλία όπου και υπηρέτησε μέχρι το 2002, με παράλληλες διαπιστεύσεις σε Ανδόρρα, Τυνησία και Μαρόκο.

Ακολούθως διετέλεσε Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από το 2003 ως το 2008, με παράλληλες διαπιστεύσεις σε Βραζιλία, Αγία Λουκία, Γρενάδα και Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εξελέγη μεταξύ άλλων ως ένας από τους αντιπροέδρους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την περίοδο 2007-2008 ενώ ανέλαβε καθήκοντα διαμεσολαβητή και Σύμβουλου του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης για την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το 2008 ανέλαβε Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έδρα τις Βρυξέλλες. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 2011, όπου αποχώρησε για να αναλάβει τη θέση του Υφυπουργού Προεδρίας για ευρωπαϊκά θέματα.

Το 2013 έγινε Μέγας Αξιωματικός του Τάγματος Διπλωματικής Αξίας της Δημοκρατίας της Ρουμανίας ενώ το 2015 του απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής (Légion d’honneur) με την εισδοχή του στο Εθνικό Τάγμα της Γαλλικής Δημοκρατίας (βαθμός Αξιωματικού).

Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε εκ νέου Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότηση του.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπηρέτησε ως διευθυντής του γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο 1995 – 1997 και 2002-2003. Επί κυβερνήσεων Γλαύκου Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου, διετέλεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού.

Το 2011, επί κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέλαβε τη θέση του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας την γενική ευθύνη και πολιτική εποπτεία για την προετοιμασία και την διεκπεραίωση της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Την 1η Μαρτίου 2013 τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου παρέμεινε για διάστημα πέντε μηνών, αφού την 1η Σεπτεμβρίου διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ως Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Από αυτή τη θέση συμμετείχε στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια σειρά από ζητήματα, ιδιαίτερα συνταγματικών υποθέσεων και ζητημάτων διακυβέρνησης και πολλά άλλα νομικής και πολιτικής φύσης. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι και τις 15 Μαΐου 2022.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Frederick στην Κύπρο από το 2018.

Ήταν παντρεμένος με την Καλλιόπη Ευθυβούλου, η οποία απεβίωσε το 2014. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Διομήδη και την Αθηνά Μαυρογιάννη. Από τον Ιούνιο του 2021 είναι παντρεμένος με την Lena Shamoun.

naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία