BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Ξανά απώλειες για το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ υπό το φόβο ύφεσης

Απώλειες κατέγραψε το πετρέλαιο στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και προτελευταία του μήνα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τη ζήτηση αργού

oil_4

158
0

Ο επίμονος πληθωρισμός και η σχετικά ανθεκτική αμερικανική οικονομία έχουν εγείρει ανησυχίες ότι η Federal Reserve ενδεχομένως να συνεχίσει την περιοριστική πολιτική της περισσότερο από ό,τι αναμενόταν μέχρι πρόσφατα, γεγονός που θα πλήξει περαιτέρω τις τιμές του καυσίμου που βρίσκονται ήδη υπό πίεση ως απόρροια των αυξανόμενων αποθεμάτων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7,6 εκατ. βαρελιών την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την διαδοχική εβδομάδα ανόδου.

Τα αποθέματα αργού διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ήταν κατά τη διάρκεια της περιόδου υπερπροσφοράς του 2016-2017 και στις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020.

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο συνέχισης της περιοριστικής πολιτικής της Fed αυξάνει το ενδεχόμενο να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση, γεγονός που έχει οδηγήσει στην ενίσχυση του δολαρίου, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει αρνητικά το πετρέλαιο, καθώς αυτό τιμολογείται σε αμερικανικό νόμισμα και άρα καθίσταται ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Το ενδεχόμενο αυτό επισκίασε μάλιστα την είδηση ότι η Ρωσία διέκοψε απροσδόκητα τις ροές πετρελαίου προς την Πολωνία μέσω του αγωγού Druzhba το Σαββατοκύριακο. Ο αγωγός παρείχε περίπου 400.000 βαρέλια αργού ημερησίως στην Ευρώπη, κυρίως μέσω Πολωνίας, τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν οι αναλυτές της ING. Η PKN Orlen SA, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Πολωνίας, δήλωσε πάντως ότι η διακοπή δεν θα επηρεάσει άμεσα τους τελικούς χρήστες, καθώς το ρωσικό αργό αποτελεί μόλις το 10% των συνολικών προμηθειών της, αν και μια μεγαλύτερη διακοπή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο.

Εν μέσω αυτού του κλίματος και τα δύο συμβόλαια του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά τη Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειές τους σε διάστημα μήνα.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου υποχώρησε σήμερα κατά 64 σεντς ή 0,8% και έκλεισε στα 75,68 δολάρια το βαρέλι, με συμβόλαιο να καταγράφει μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο απώλειες 4%.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Απριλίου για το Brent σημείωσε πτώση κατά 71 σεντς ή σχεδόν 0,9% και τερμάτισε την ημέρα στα 82,45 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο επόμενου μήνα για το Brent που λήγει αύριο, γράφει μέχρι στιγμής μηνιαίες απώλειες 2,4%.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία