Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Σε χαμηλό 1,5 έτους οι τιμές του φυσικού αερίου στα 42 ευρώ/Mwh

Μείωση κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα παρά το κρύο στη Βορειοδυτική Ευρώπη αλλά και τις νέες ανησυχίες για τις ενδεχόμενες περικοπές στην πυρηνική ενέργεια της Γαλλίας.

fysikoaerio_ergostasio-scaled_3

38
0

Η τιμή του TTF για τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου έπεσε στα 42,149 ευρώ/MWh στις 6 Μαρτίου, που αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή από τις 20 Αυγούστου του 2021. Η πτώση ήρθε εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης σε όλη την Ευρώπη και αυξημένης προσφοράς εκτός Ρωσίας. Η προοπτική για άνοδο των τιμών το καλοκαίρι όταν οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθούν να αναπληρώσουν τα αποθέματα αερίου των αποθηκών τους έχει μειωθεί σημαντικά καθώς η Ευρώπη εισέρχεται στην περίοδο ανεφοδιασμού του φυσικού αερίου με τα αποθέματά της στις αποθήκες σημαντικά πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, ο δείκτης αναφοράς TTF εκτινάχθηκε 22% στις 10 Μαρτίου, γεγονός που ανέβασε την αγορά πάνω από τα 50 ευρώ /MWh. Υπάρχουν αρκετοί καταλύτες για την άνοδο, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης απεργίας στη Γαλλία που επηρεάζει 4 τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG. Επίσης, στη Γαλλία, η EDF ανακάλυψε βλάβες σε δύο από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή της λειτουργίας τους. Και βέβαια αυτές οι ανησυχίες συμπίπτουν χρονικά με την επιδείνωση του καιρού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πάντως, επί του παρόντος τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ε.Ε. εμφανίζονται ακόμη εξαιρετικά άνετα, με τις αποθήκες να είναι γεμάτες σε ποσοστό 56% όταν κατά μέσο όρο την προηγούμενη πενταετία βρίσκονταν στο 36% αυτήν την περίοδο του έτους. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς ενέργειας "οι άγριες διακυμάνσεις των τιμών στην Ευρώπη αντικατοπτρίζουν πόσο ευαίσθητη παραμένει η αγορά τόσο στο κλίμα όσο και σε οποιονδήποτε πιθανό κίνδυνο προσφοράς". Ενώ για την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται θερμότερος καιρός και τα αποθέματα αποθήκευσης βρίσκονται στο 56% της χωρητικότητας έναντι του πενταετούς μέσου όρου του 36%, θεωρείται ότι υπάρχει ακόμη ισχυρό ανοδικό ρίσκο για τις τιμές.

Την ίδια στιγμή η υψηλότερη αιολική παραγωγή στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς ξεκίνησε η εβδομάδα περιόρισε τις ανάγκες για φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, ωστόσο παράλληλα διέκοψε και την προμήθεια του LNG καθώς οι  ριπές ανέμου στο Milford Haven στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρίσκονται δύο από τους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής της χώρας, εμπόδιζαν τα πλοία στην εκφόρτωση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, η έκθεση της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ στην παγκόσμια spot αγορά αναμένεται να αυξηθεί δραστικά τα επόμενα χρόνια φτάνοντας πάνω από το 50% από λιγότερο από 20%. Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας και η εγχώρια παραγωγή κάλυπταν τουλάχιστον το 80% της ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ στο παρελθόν, δηλαδή η spot αγορά έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο και χρησιμοποιείτο συνήθως για τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου. Αυτό έχει αλλάξει δραστικά κατά το 2022. Οι περικοπές προμήθειας φυσικού αερίου της Ρωσίας, μαζί με τη σταδιακή λήξη άλλων μακροπρόθεσμων συμβάσεων και η μείωση της εγχώριας παραγωγής αυξάνουν ταχέως την έκθεση της ΕΕ στην αγορά spot και στις διακυμάνσεις των τιμών που αυτή παρουσιάζει.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία