BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Ψηφίζεται Τρίτη 19 Δεκεμβρίου η τροπολογία για μετανάστες στη Βουλή

Στον…αστερισμό της τροπολογίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που χορηγεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, άδειες παραμονής για εργασία σε μετανάστες κινείται η κυβέρνηση. Η καταγραμμένη διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που έχει ζητήσει, από το απόγευμα της Παρασκευής, την απόσυρσή της, συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στο "γαλάζιο" οικοσύστημα και η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας οδεύει προς τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, με την Ηρώδου Αττικού 19 να έχει εκπέμψει το δικό της ηχηρό μήνυμα.

proypologismos_vouli

42
0

«Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς. Από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες. Θα ισχύσει και σε αυτήν την ψήφιση…Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι μία μεγάλη παράταξη, στην οποία ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις. Στο τέλος της ημέρας, όμως, υπάρχει μία ενιαία απόφαση, πάντα προς το συμφέρον των πολιτών. Και αυτό νομίζω ότι ο χρόνος έχει αποδείξει ότι το επιβραβεύουν οι πολίτες, με τα σωστά μας και με τα λάθη μας, καθιστώντας την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας τη μόνη διαχρονικά μεγάλη παράταξη, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης», τόνισε, από το βήμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Τι μέλλει γενέσθαι

Σε κάθε περίπτωση, οι εσωτερικές αναταράξεις στη "γαλάζιο" περιβάλλον είναι δεδομένες, ενώ τα βλέμματα, τις τελευταίες ώρες, είναι εστιασμένα στη στάση που θα επιλέξει να κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος κρατάει…κλειστά τα χαρτιά του. Μέχρι στιγμής, ουδείς γνωρίζει εάν ο κ. Σαμαράς θα απέχει από τη διαδικασία της ψήφισης της τροπολογίας στην Ολομέλεια ή θα παραστεί στη Βουλή, ψηφίζοντας "όχι". Κίνηση, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως περαιτέρω κλιμάκωση. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ανέφεραν ότι η ρύθμιση δε νομιμοποιεί, δε δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, αλλά απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης. "Αφορά μετανάστες που έχουν έρθει στην Ελλάδα πριν πολλά χρόνια και οι οποίοι θέλουν και μπορούν να εργαστούν και να προσφέρουν στην εθνική προσπάθεια και το μόνο που τους δίνεται είναι πρόσβαση στη νόμιμη εργασία. Ούτε δικαίωμα μόνιμης διαμονής, ούτε οικογενειακής επανένωσης, ούτε ιθαγένειας, όπως κάνουν άλλες χώρες, για παράδειγμα η Γερμανία. Είναι ένα περιορισμένο, καλά στοχευμένο μέτρο, το οποίο πατάει πάνω στην αυστηρή πολιτική που έχουμε στα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης, με η μεγάλη μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα και το όλο πνεύμα ασφάλειας που έχουμε εμπεδώσει στην ελληνική κοινωνία, που είναι και απαραίτητο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε τέτοια μέτρα που τα έχει ανάγκη η οικονομία μας…", σημείωσε (Πρώτο Πρόγραμμα) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. "H ρύθμιση αυτή, βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Άλλωστε, η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζει μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις ροές και επισπεύδοντας την διαδικασία απονομής ή μη ασύλου στους αιτούντες", επεσήμανε ο Παύλος Μαρινάκης. Η κυβερνητική τροπολογία αφορά, σύμφωνα με υπολογισμούς, περί τους 30.000 δικαιούχους και παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής σε όσους:

  • Διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται.
  • Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023.
  • Συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα.
  • Συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας .

Πέραν του πρώην πρωθυπουργού, μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο υπήρξαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συντάχθηκαν, στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, με τον κ. Σαμαρά. Όπως, για παράδειγμα, οι κύριοι Πλεύρης και Καραγκούνης που δήλωσαν, ωστόσο, ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία από τη στιγμή που έχει επιβληθεί κομματική πειθαρχία. "Μέχρι το 2019 η χώρα μας ήταν ξέφραγο αμπέλι. Εφαρμόσαμε, όμως, μία αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική που είχε ως συνέπεια η χώρα μας να μην πλέον η κύρια πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια το πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό είναι η διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης…Σέβομαι και αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και νομίζω πως τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση για τον σκοπό της ρύθμισης αυτής. Υπήρξε πραγματιστής πρωθυπουργός, είμαι σίγουρος ότι θα αντιληφθεί. Δεν θα υπάρξει ρήγμα", τόνισε (Αντέννα) ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, εν αναμονή του σημερινού…ραντεβού στην Ολομέλεια. 

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία