BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Η Πειραιώς αγκαλιάζει την ψηφιακή ανάπτυξη δηλώνει ο Χρ. Μεγάλου

Στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, με τον δείκτη κόκκινων δανείων να υποχωρεί στο 3,5%, το λειτουργικό κόστος να έχει απομειωθεί κατά 40% και τα κέρδη μετά φόρων να αναμένεται να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ το 2024, όπως επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου σε ενημέρωση δημοσιογράφων εχθές, Δευτέρα.

xrhstos-megalou

36
0

Η δυναμική ανάκαμψη της συστημικής τράπεζας, η οποία ξεκίνησε με το πρόγραμμα "Agenda 2020" υπό τη διοίκηση Μεγάλου, στρώνει το "χαλί" για στροφή προς την ψηφιοποίηση με έμφαση στα νεότερα, δυναμικά κοινά.

Η στρατηγική αυτή επιλογή αποτυπώνεται και στη νέα ταυτότητα που υιοθέτησε η τράπεζα μέσω rebranding που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με το "bank” να αφαιρείται από το λογότυπό της σε μια ένδειξη της αναβάθμισης του ρόλου των τραπεζών σε συμβούλους για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

"Θέλουμε να συγκρινόμαστε με τις ευρωπαϊκές τράπεζες", δήλωσε ο κ. Μεγάλου κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, εξηγώντας ότι η Πειραιώς, με δείκτη cost/income στο 31% συνιστά πλέον μια από τις πλέον αποδοτικές τράπεζες στην Ευρώπη.

"Η μεγάλη μας προσπάθεια είναι να χρηματοδοτούμε την ελληνική οικονομία και για τον λόγο αυτό παραμένουμε επικεντρωμένοι στην Ελλάδα", επισήμανε ο ίδιος, αφήνοντας ανοιχτό ωστόσο το ενδεχόμενο αξιοποίησης ευκαιριών και εκτός συνόρων εφόσον αυτό θεωρηθεί ότι προσφέρει αξία στους μετόχους.

Η Snappi το νέο ψηφιακό "στοίχημα"

Με την ψηφιακή τράπεζα Snappi, την οποία σύστησε η Πειραιώς μαζί με την εταιρεία τεχνολογίας Natech με έδρα τα Ιωάννινα, η τράπεζα κάνει μια σαφή επιλογή υπέρ του digital banking πρωτοπορώντας στον ελληνικό κλάδο. "Από τα έξι εκατομμύρια πελάτες μας, έχουμε υπολογίσει ότι οι 600.000 χρησιμοποιούν neobanks", δήλωσε στο περιθώριο της παρουσίασης ο κ. Μεγάλου, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την πολλά υποσχόμενη επένδυση.

Η Snappi βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος, με τον CEO να διευκρινίζει ότι το αίτημα αφορά σε ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια, η οποία θα αποτελέσει το "διαβατήριο" για εξαγωγή των υπηρεσιών της και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. "Η Ευρώπη είναι το δικό μας playground, αυτή είναι η αγορά μας", τόνισε ο κ. Μεγάλου εξηγώντας ότι δύσκολα θα προχωρήσει ο Όμιλος σε κάποια επένδυση εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.

Μπαράζ επενδύσεων στην τεχνολογία

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεγάλου εξήγγειλε επενδύσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας στην τεχνολογία, με στόχο την ψηφιοποίηση όχι μόνο του front end, αλλά και του bank end, διασφαλίζοντας έτσι ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και βέλτιστη εμπειρία των πελατών της τράπεζας. "Το 98% των συναλλαγών μας διεκπεραιώνονται πλέον μέσω των ψηφιακών μας καναλιών, οι νέοι σε ηλικία πελάτες μας δεν επισκέπτονται το κατάστημα", εξήγησε ο ίδιος.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι "πιστεύουμε στα καταστήματα, έχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα και θα εξακολουθούμε να το έχουμε". Η διοίκηση της τράπεζας έχει γνώση της αξίας που προσφέρει το κατάστημα", σημείωσε ο κ. Μεγάλου, εξηγώντας πάντως ότι τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης θα συνεχιστούν δεδομένης της ανάγκης για ανανέωση του προσωπικού.

"Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων μας είναι μεγάλος, στο εξωτερικό ανανεώνεται το 10% του προσωπικού των τραπεζών ετησίως", τόνισε ο ίδιος. "Θέλουμε να προσελκύσουμε νέα ταλέντα, θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στους νέους", συμπλήρωσε ο κ. Μεγάλου.

Επιστροφή στα μερίσματα

Η έγκριση της καταβολής μερισμάτων από την Εποπτεία σηματοδοτεί για τις ελληνικές τράπεζες την επιστροφή στην κανονικότητα, δήλωσε ο CEO της Πειραιώς, εξηγώντας ότι "είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα πληρώσουμε μέρισμα στους μετόχους μας μετά από 16 χρόνια".

Όσον αφορά στα επόμενα χρόνια, ο ίδιος εξήγησε ότι "έχουμε σχεδιασμό τον οποίο διαμορφώνουμε μαζί με τους επόπτες μας". "Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι ό,τι τους έχουμε υποσχεθεί το έχουμε πετύχει και αυτό το αναγνωρίζουν", διαμήνυσε ο ίδιος.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ο κ. Μεγάλου δεν έκρυψε την αισιοδοξία του. "Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ανοδικό κύκλο, η οικονομία καταγράφει καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική -χρειαζόμαστε, σαφώς, περισσότερες επενδύσεις στη χώρα".

Δήλωσε δε "αισιόδοξος" για διατήρηση της δυναμικής της κερδοφορίας τα επόμενα 3-5 χρόνια, "εάν συνεχίσουμε με τον σημερινό ρυθμό και αντιμετωπίσουμε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες".

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία