
Επικαλούμενο πηγές με γνώση των προετοιμασιών για τις συνομιλίες, το πρακτορείο μεταδίδει ότι η αμερικανική πλευρά έχει θέσει στόχο τη μείωση των δασμών κάτω από το 60% ως ένα πρώτο βήμα, με την προσδοκία να είναι για μια ανάλογη κίνηση και από το Πεκίνο
Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν το Σάββατο στη Γενεύη της Ελβετίας με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ και του αντιπρόεδρου της Κίνας, Χε Λιφένγκ. Αν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις προγραμματισμένες συζητήσεις, οι μειώσεις στους δασμούς θα μπορούσαν να μπουν σε ισχύ ακόμα και από την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι πηγές.
Οι συνομιλίες είναι πιθανό να είναι διερευνητικές, προσθέτει το πρακτορείο. Αναμένεται να επικεντρωθούν περισσότερο στην έκφραση παραπόνων, παρά στην εξεύρεση λύσεων, στον μακρύ κατάλογο προβλημάτων που έχει θέσουν οι δύο πλευρές, αναφέρουν οι πηγές. Η κατάσταση είναι ρευστή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι τα επίπεδα των δασμών θα μειωθούν στο άμεσο μέλλον, προσθέτουν.
Ψηλά στη λίστα επιθυμιών των ΗΠΑ βρίσκεται και η εξασφάλιση της άρσης των περιορισμών που η Κίνα επέβαλε στις σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών, καθώς μια σειρά από βιομηχανίες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Έχει επίσης σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της φαιντανύλης. Οι πηγές ανέφεραν ότι θα μπορούσαν σύντομα να διεξαχθούν ξεχωριστές συνομιλίες για τη μείωση από την Κίνα των εξαγωγών των συστατικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του οπιοειδούς.
"Ο μόνος στόχος της κυβέρνησης στις συνομιλίες είναι να προωθήσει την οικονομική ατζέντα του προέδρου Τραμπ 'Η Αμερική Πρώτα' προς δίκαιες και αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κους Ντεσάι και πρόσθεσε: "Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τους στόχους στους δασμών είναι αβάσιμη εικασία".
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τραμπ είναι ότι οι δασμοί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό, με τους αμερικανικούς δασμούς σε πολλές κινεζικές εισαγωγές να ανέρχονται στο 145% σημειώνει το Bloomberg. Ακόμη και μια δραματική αποκλιμάκωση είναι απίθανο να μετριάσει τον δραματικό αντίκτυπο για τους Αμερικανούς καταναλωτές καθώς πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για υψηλότερες τιμές και άδεια ράφια αυτό το καλοκαίρι, αναφέρει το Bloomberg.
Πηγή: Capital.gr