
Η διάταξη θα «θεραπεύει την στρέβλωση, μια προσαύξηση στη σύνταξη, να οδηγήσει σε μείωση στο τελικό ποσό που θα λάβει ο δικαιούχος είτε γιατί ο συνταξιούχος εισέρχεται στο 1ο κλιμάκιο της Εισφοράς Αλληλεγγύης ή γιατί αλλάζει κλιμάκιο.
Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά, δυνητικά περισσότερους από 230.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα που έχει διαμορφωθεί, ότι συνεχίζουν να εργάζονται. Στην πράξη αφορά λιγότερους καθώς περίπου 100.000 συνταξιούχοι είναι αγρότες με χαμηλό εισόδημα οι οποίοι εξαιρούνται από την επιβολή εισφορών και κατά συνέπεια δεν δικαιούνται και προσαύξηση. Επιπλέον ακόμη λιγότεροι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1400 ευρώ και υπόκεινται στην παρακράτηση της ΕΑΣ.
Έτσι για παράδειγμα αν το εισόδημα του συνταξιούχου μετά την προσαύξηση υπερβαίνει τα 1434 ευρώ (με βάση την κλίμακα του 2025) η κλίμακα θα παραμένει η ίδια. Σημειώνεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης, επιβάλλεται κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14% ανάλογα με το μηνιαίο εισόδημα από κύριες συντάξεις.
Πηγή:newmoney.gr
Ταυτόχρονα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές οι προσαυξήσεις για υπερωριακή απασχόληση που προβλέπονται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς και οι προσαυξήσεις που δίνονται οικειοθελώς από τους εργοδότες εφόσον είναι υψηλότερες από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία. Για παράδειγμα αν μια επιχείρηση δίνει στο προσωπικό της λόγω σύμβασης ή λόγω οικειοθελούς παροχής προσαύξηση ωρομισθίου για εργασία Κυριακής 85% αντί 75% που προβλέπει η νομοθεσία, η απαλλαγή από εισφορές που ισχύει για το 75% της προσαύξησης θα επεκταθεί και για το επιπλέον 10%.
Το σχέδιο νόμου έχει ως επίκεντρο την απλοποίηση των διαδικασιών για προσλήψεις και αποχωρήσεις καθώς και τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.