
Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονη αναστάτωση στη Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει σημαντικές απώλειες, αν και οι αγορές στην Ασία εμφανίστηκαν πιο ψύχραιμες.
Δεκατέσσερις χώρες – ανάμεσά τους και μικρότεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ όπως η Σερβία, η Ταϊλάνδη και η Τυνησία – έλαβαν επίσημες επιστολές, όπου ο Τραμπ αφήνει περιθώριο για νέες διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας όμως ότι κάθε αντίποινο θα αντιμετωπιστεί με αντίστοιχα μέτρα. «Αν για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσετε να αυξήσετε τους δασμούς σας, τότε το ποσοστό που θα επιλέξετε θα προστεθεί στο 25% που επιβάλλουμε εμείς», σημείωσε χαρακτηριστικά μέσω της πλατφόρμας Truth Social.
Οι νέοι δασμοί δεν θα προστεθούν στους ήδη υφιστάμενους τομεακούς, όπως εκείνους για τα αυτοκίνητα ή το αλουμίνιο. Έτσι, για παράδειγμα, ο δασμός 25% για ιαπωνικά αυτοκίνητα δεν θα αυξηθεί στο 50%.
Παράταση διαπραγματεύσεων μέχρι 1η Αυγούστου
Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο παρατείνει την αρχική διορία διαπραγματεύσεων από την Τετάρτη έως την 1η Αυγούστου. Ερωτηθείς για το αν η διορία αυτή είναι οριστική, απάντησε: «Θα την έλεγα σταθερή, αλλά όχι 100%. Αν μας τηλεφωνήσουν και ζητήσουν διαφορετικό δρόμο, είμαστε ανοιχτοί».
Από τις διαπραγματεύσεις έχουν προκύψει μέχρι στιγμής μόλις δύο συμφωνίες: με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, το τελικό ποσοστό δασμού είναι κατά μία μονάδα υψηλότερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί στις 2 Απριλίου. Η Νότια Κορέα παραμένει στο αρχικό επίπεδο, ενώ μόνο μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι «ανταποδοτικοί» δασμοί είχαν περιοριστεί στο 10%.
Επιπλέον επιβαρύνσεις για άλλες χώρες
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσης νέα δασμολογικά ποσοστά: 25% για την Τυνησία, τη Μαλαισία και το Καζακστάν, 30% για τη Νότια Αφρική και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 32% για την Ινδονησία, 35% για τη Σερβία και το Μπανγκλαντές, 36% για την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη και 40% για το Λάος και τη Μιανμάρ.
Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκερού Ισίμπα, δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχει κάποια πρόοδος ως προς την αποφυγή δασμών έως και 35% που είχε αφήσει να εννοηθεί ο Τραμπ. Σημείωσε πως η Ουάσιγκτον έχει καταθέσει πρόταση για άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και πως, αναλόγως της ιαπωνικής αντίδρασης, ενδέχεται να αναθεωρηθεί και το περιεχόμενο της επιστολής.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εντείνει τις επαφές με τις ΗΠΑ για να αρθεί η αβεβαιότητα και να επιτευχθεί αμοιβαία συμφωνία. Η Νότια Αφρική από την πλευρά της χαρακτήρισε άδικη την επιβολή δασμών 30%, επισημαίνοντας ότι το 77% των αμερικανικών προϊόντων εισέρχεται ατελώς στη χώρα.
Αστάθεια στις αγορές
Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν έντονα, με τον δείκτη S&P 500 να κλείνει με πτώση περίπου 0,8%. Οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ επηρεάστηκαν σημαντικά: η Toyota υποχώρησε 4% και η Honda 3,9%. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γεν και του κορεατικού γουόν.
«Οι συνομιλίες για δασμούς έκοψαν τον αέρα από τα πανιά των αγορών», σχολίασε ο Μπράιαν Τζέικομπσεν της Annex Wealth Management, τονίζοντας ότι οι επιστολές του Τραμπ είναι «τελεσίγραφα».
Αγώνας δρόμου της ΕΕ για συμφωνία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συγκαταλέγεται στους αποδέκτες επιστολής με αυξημένα δασμολογικά μέτρα, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters. Στόχος των Βρυξελλών είναι να επιτευχθεί συμφωνία ως την Τετάρτη, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε «καλή ανταλλαγή απόψεων» με τον Τραμπ. Η ΕΕ εξετάζει αν θα κινηθεί για μια ταχεία, περιορισμένη συμφωνία ή αν θα αξιοποιήσει το οικονομικό της βάρος για ένα πιο επωφελές αποτέλεσμα.
Έχει ήδη εγκαταλείψει την ιδέα μιας συνολικής συμφωνίας πριν από τη διορία. Στόχος είναι ένα προκαταρκτικό εμπορικό πλαίσιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο θα κατοχυρώνει έναν βασικό δασμό 10% μετά την κρίσιμη προθεσμία της 1ης Αυγούστου, καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν προσπαθεί να εξασφαλίσει εξαιρέσεις από το 10% για προϊόντα υψηλής στρατηγικής και πολιτικής σημασίας όπως τα αεροσκάφη, τα εξαρτήματά τους, το κρασί και τα οινοπνευματώδη. Πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται κάποια μορφή ανακούφισης σε αυτά τα πεδία στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τα κράτη-μέλη τη Δευτέρα για την πορεία των συνομιλιών, ενώ απέφυγε να προβεί σε επίσημο σχολιασμό. «Η Ευρώπη είναι αυτή που φαίνεται να πλησιάζει περισσότερο σε μια καλή συμφωνία», δήλωσε ο επενδυτικός στρατηγικός της Global X ETFs, Μπίλι Λιουνγκ. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν προγραμματίσει καθολική επιβολή δασμών στις 9 Ιουλίου, ωστόσο η εφαρμογή τους αναβλήθηκε έως την 1η Αυγούστου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα επιβαρυνθούν με δασμούς 50%.
Στο επίκεντρο αυτοκίνητα και μέταλλα
Η ΕΕ πιέζει για εξαιρέσεις ή ποσοστώσεις που να μειώνουν ουσιαστικά τους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Αν και δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα, οι διαπραγματευτές εξετάζουν έναν «μηχανισμό εξισορρόπησης» που θα επέτρεπε σε ευρωπαϊκές εταιρείες που παράγουν στις ΗΠΑ να εξάγουν συγκεκριμένες ποσότητες αδασμολόγητα.
Ωστόσο, αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι τέτοιες ρυθμίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεταφορά επενδύσεων και παραγωγής στις ΗΠΑ.
Η αρχική συμφωνία δεν αναμένεται να έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι επίσης η επίτευξη συμφωνιών σε μη δασμολογικά εμπόδια, τον ψηφιακό τομέα και την οικονομική ασφάλεια.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ εμφανίζονται διχασμένα: ορισμένα πιέζουν για ταχεία συμφωνία, ενώ άλλα ζητούν πιο σκληρή γραμμή, με επιβολή αντιμέτρων και διαπραγμάτευση από θέση ισχύος. Η τελική αξιολόγηση της συμφωνίας θα καθορίσει τον βαθμό ασυμμετρίας που είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί η ΕΕ και αν θα απαιτηθούν μέτρα εξισορρόπησης.
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ ως απάντηση στους δασμούς Τραμπ για τα μέταλλα. Τα μέτρα στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες Πολιτείες των ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα, γεωργικά αγαθά, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Παράλληλα, υπάρχει έτοιμος κατάλογος για επιπλέον δασμούς ύψους 95 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων αεροσκάφη της Boeing, οχήματα και bourbon. Η ΕΕ εξετάζει επίσης μέτρα πέραν των δασμών, όπως έλεγχοι εξαγωγών και περιορισμοί στις δημόσιες συμβάσεις.
Πηγή: newmoney.gr