BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Αγκάθι για νέο Πολυετές η έγκριση φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει φόρο σε σχετικά μεγάλες επιχειρήσεις στην ΕΕ δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα. Οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — των οποίων η έγκριση απαιτείται για την υλοποίηση του σχεδίου — έχουν ήδη αρχίσει να το απορρίπτουν.

1536x864_cmsv2_1f45204d-0bff-5987-8b4d-d6cd68a7ba6c-9375310

11
0

Ο φόρος — που ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως μέρος του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ — θα απέφερε έσοδα ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η ιδέα είναι ότι θα αποτελούσε μια νέα πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων της ΕΕ και την αποπληρωμή χρεών της περιόδου του κορωνοϊού.

Ωστόσο, προτού στεγνώσει καλά-καλά το μελάνι της πρότασης, η Γερμανία και η Ολλανδία φαίνεται πως της έδωσαν καίριο πλήγμα.

«Δεν τίθεται θέμα να φορολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις επιχειρήσεις, καθώς δεν έχει νομική βάση για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο. «Δεν πρόκειται να το κάνουμε».

Το επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο Μερτς και η φον ντερ Λάιεν προέρχονται από το ίδιο κόμμα, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU).

Εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης δήλωσε στο POLITICO ότι «για την Ολλανδία, αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση», επιμένοντας στην ανάγκη να περιοριστεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ και όχι να επεκταθεί.

Και δεν είναι μόνο οι βόρειες χώρες της ΕΕ — που παραδοσιακά αντιτίθενται σε αυξημένες δαπάνες της ΕΕ — που διαφωνούν. Ένας διπλωμάτης από χώρα του νότου, λιγότερο αυστηρή δημοσιονομικά, δήλωσε στο POLITICO ότι θα ήταν «δύσκολο» το σχέδιο να επιβιώσει.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των οποίων η έγκριση είναι επίσης απαραίτητη, δεν έδειξαν να πείθονται. Η Μόνικα Χολμάιερ, ευρωβουλεύτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμών, δήλωσε ότι ο φόρος «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων — ιδιαίτερα των μεσαίου μεγέθους εταιρειών».

«Αυτές είναι ακριβώς οι επιχειρήσεις που στηρίζουμε ενεργά μέσω ενός σημαντικού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Η άποψή της έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο και η ισχυρότερη πολιτική ομάδα στις Βρυξέλλες. Το κόμμα κυριαρχεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ενώ η φον ντερ Λάιεν είναι και η ίδια μέλος του.

Πώς θα λειτουργούσε

Ο προτεινόμενος φόρος θα επιβαλλόταν σε επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ — και θα καταβαλλόταν, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις, ακόμη και αν η επιχείρηση δεν έχει κέρδη.

Ο φόρος προτείνεται ως σταθερό ποσό και όχι ως ποσοστό επί των κερδών. Σύμφωνα με το νομοθετικό κείμενο της Επιτροπής, επιχειρήσεις με καθαρό κύκλο εργασιών μεταξύ 100 και 250 εκατομμυρίων ευρώ θα πληρώνουν 100.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυξάνεται έως και τις 750.000 ευρώ για εταιρείες με έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση με 750 εκατομμύρια ευρώ τζίρο θα πληρώνει το ίδιο ποσό με μια που έχει 75 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Μάρκους Μπέιρερ, γενικός διευθυντής της επιχειρηματικής ένωσης BusinessEurope, χαρακτήρισε την πρόταση «εντελώς αντιπαραγωγική», ενώ ο Στέφανο Παν, αντιπρόεδρος της ιταλικής Confindustria, δήλωσε ότι το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ «εμπεριέχει τον κίνδυνο να παρεμποδίσει την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων».

Η Τάνια Γκέννερ, γενική διευθύντρια της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, κάλεσε το Βερολίνο να πάρει σθεναρή θέση κατά της πρότασης, υποστηρίζοντας ότι είναι «σε αντίθεση με τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ».

Πηγή:euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία