
Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μια συμφωνία που ευνοεί τις ΗΠΑ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο πριν από την προθεσμία. Ωστόσο οι δύο πλευρές δεν έχουν επιδείξει ακόμα σημαντική πρόοδο, παρά την προηγούμενη σειρά διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.
Για το λόγο αυτό, η ΕΕ εντείνει τις προετοιμασίες για αντίποινα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Οι απεσταλμένοι της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν ήδη αυτή την εβδομάδα για να καταρτίσουν σχέδιο μέτρων για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου σενάριου μη επίτευξης συμφωνίας με τον Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να έχει σκληρύνει τη διαπραγματευτική του θέση εν όψει της προθεσμίας.
Οι ΗΠΑ φαίνεται τώρα να πιέζουν για την επιβολή σχεδόν καθολικών δασμών άνω του 10% στα προϊόντα της ΕΕ, με όλο και λιγότερες εξαιρέσεις που θα περιορίζονται στην αεροπορία, ορισμένα ιατρικά προϊόντα και γενόσημα φάρμακα, διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και ένα συγκεκριμένο σύνολο εξοπλισμού μεταποίησης που χρειάζονται οι ΗΠΑ.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης ένα ενδεχόμενο ανώτατο όριο για ορισμένους τομείς, καθώς και ποσοστώσεις για τον χάλυβα και το αλουμίνιο και έναν τρόπο να προστατευθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού από πηγές που υπερπροσφέρουν τα μέταλλα. Οι πηγές προειδοποίησαν ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να την υπογράψει ο Τραμπ, η θέση του οποίου δεν είναι σαφής.
«Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ. «Πιστεύω ότι όλες αυτές οι σημαντικές χώρες θα καταλάβουν ότι είναι καλύτερο να ανοίξουν τις αγορές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρά να πληρώσουν σημαντικούς δασμούς».
Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τους μη δασμολογικούς φραγμούς, τη συνεργασία σε θέματα οικονομικής ασφάλειας, τις διαβουλεύσεις για το ψηφιακό εμπόριο και τις στρατηγικές αγορές.
Με τις προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα να μειώνονται και την προθεσμία να πλησιάζει, η ΕΕ αναμένεται να αρχίσει να προετοιμάζει ένα σχέδιο για γρήγορη δράση σε περίπτωση που δεν καταλήξει σε συμφωνία. Οποιαδήποτε απόφαση για αντίποινα θα χρειαστεί πιθανόν την πολιτική έγκριση των ηγετών της ΕΕ.
Ουσιώδη αντίμετρα θα προκαλούσαν πιθανώς ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις, δεδομένων των προειδοποιήσεων του Τραμπ ότι αντίποινα κατά των αμερικανικών συμφερόντων θα προκαλέσουν μόνο σκληρότερη απάντηση από την κυβέρνησή του.
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει ενδεχόμενους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ στα μέταλλα. Οι δασμοί αυτοί στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες πολιτείες των ΗΠΑ και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Η ΕΕ έχει επίσης καταρτίσει κατάλογο δασμών για αμερικανικά προϊόντα αξίας 72 δισ. ευρώ, ως αντίποινα για τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς και τους δασμούς επί των αυτοκινήτων που επέβαλε ο Τραμπ. Οι δασμοί αυτοί θα στοχεύουν βιομηχανικά προϊόντα, όπως αεροσκάφη της Boeing Co., αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής και μπέρμπον.
Επίσης, εξετάζει ενδεχόμενα μέτρα που υπερβαίνουν τους δασμούς, όπως ελέγχους των εξαγωγών και περιορισμούς στις δημόσιες συμβάσεις.
Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών-μελών της ΕΕ επιθυμεί η Ένωση να ενεργοποιήσει το ισχυρότερο εμπορικό της μέσο, το λεγόμενο ACI κατά των ΗΠΑ, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε αποδεκτή συμφωνία και ο Τραμπ προχωρήσει στην εφαρμογή των δασμολογικών απειλών του.
Το ACI θα παρέχει στους αξιωματούχους ευρείες εξουσίες για τη λήψη αντιποίνων. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέους φόρους στους αμερικανικούς κολοσσούς της τεχνολογίας ή στοχευμένους περιορισμούς στις επενδύσεις των ΗΠΑ στην ΕΕ. Θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα της αγοράς της ΕΕ ή τον περιορισμό της συμμετοχής αμερικανικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη.
Το μέσο κατά της εξαναγκαστικής πολιτικής σχεδιάστηκε κυρίως ως μέσο αποτροπής και, εάν χρειαστεί, ως μέσο αντίδρασης σε σκόπιμες εξαναγκαστικές ενέργειες τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν εμπορικά μέτρα ως μέσο πίεσης στις πολιτικές επιλογές της Ένωσης.
Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει τη χρήση του ACI, αλλά εναπόκειται στα κράτη-μέλη να καθορίσουν εάν υπάρχει περίπτωση εξαναγκασμού και εάν πρέπει να εφαρμοστεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η ΕΕ θα επιδιώξει να διαβουλευθεί με την εξαναγκάζουσα πλευρά προκειμένου να βρεθεί λύση.
Πηγή: newmoney.gr