
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 52 σεντς ή 0,75% στα 68,69 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφωνόταν στα 66,69 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 51 σεντς ή 0,76%. Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα τη Δευτέρα.
Το συμβόλαιο WTI του Αυγούστου λήγει την Τρίτη και το πιο ενεργό συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου σημείωνε πτώση 54 σεντς ή 0,82% στα 65,41 δολάρια το βαρέλι.
«Οι ευρείες ανησυχίες για τη ζήτηση συνεχίζουν να σοβούν εν μέσω της κλιμάκωσης των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων, ιδίως καθώς οι αγορές παρακολουθούν τις τελευταίες απειλές για δασμούς μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και τις πιθανές ανακοινώσεις του Τραμπ πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova.
«Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό αργό», πρόσθεσε η ίδια.
Οι ανησυχίες για την προσφορά έχουν σε μεγάλο βαθμό αμβλυνθεί από τους μεγάλους παραγωγούς που αύξησαν την παραγωγή και από τότε που η κατάπαυση του πυρός στις 24 Ιουνίου τερμάτισε τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την παγκόσμια οικονομία εν μέσω των αλλαγών στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Το ασθενέστερο δολάριο των ΗΠΑ έχει παράσχει κάποια στήριξη στο αργό, καθώς οι αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα πληρώνουν σχετικά λιγότερα.
Οι τιμές έχουν υποχωρήσει «καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο αντισταθμίζουν τη στήριξη από ένα πιο μαλακό (αμερικανικό δολάριο)», έγραψε σε σημείωμά του ο αναλυτής αγοράς της IG Tony Sycamore. Επισήμανε επίσης την πιθανότητα κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για τους δασμούς.
Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, η ΕΕ διερευνά ένα ευρύτερο σύνολο πιθανών αντιμέτρων κατά των ΗΠΑ, καθώς οι προοπτικές για μια αποδεκτή εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον εξασθενούν. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να επιβάλουν δασμό 30% στις εισαγωγές της ΕΕ την 1η Αυγούστου, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου έχει εισέλθει στην αγορά, καθώς ο ΟΠΕΚ+ απεγκλωβίζει τις περικοπές παραγωγής. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Μάιο αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, όπως έδειξαν τη Δευτέρα τα στοιχεία της πρωτοβουλίας Joint Organizations Data Initiative (JODI).
Πηγή: newmoney.gr