
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, εντούτοις όπως σημειώθηκε, η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό σχεδιασμό αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη η οποία σε πρώτο χρόνο θα έρθει να απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα και, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, να προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών.
Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως.
Με βάση τα στοιχεία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας. Η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ενδεικτικό είναι πως τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.
Υπό τα δεδομένα αυτά, αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος απέναντι στον κατακερματισμό, μεταξύ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα. Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις.
Σ’ αυτή την προσπάθεια θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, καθώς και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.
Οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδιασμού είναι:
- Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας
- Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις
- Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων
- Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
- Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)
Οι παραπάνω άξονες αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο σχεδιασμός θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 την άρδευση.
Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.
Ωστόσο, είναι προφανής η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων και πιο συντεταγμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, κοινωνικού και εθνικού ζητήματος.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Η Ελλάδα σκοπεύει να συγχωνεύσει εκατοντάδες μικρές εταιρείες ύδρευσης, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη ξηρασία, με τα φράγματα που υδροδοτούν την Αθήνα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.
Περισσότερες από 700 εταιρείες ύδρευσης, οι περισσότερες εκ των οποίων ελέγχονται από δήμους, θα συγχωνευθούν σε τρεις για τη βελτίωση της διαχείρισης αυτού του πολύτιμου πόρου, σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση του σχεδίου. Οι υφιστάμενες εταιρείες για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη — η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ — θα διευρύνουν την κάλυψή τους, ενώ μια τρίτη οντότητα θα αναλάβει την ευθύνη για την υπόλοιπη χώρα, πρόσθεσε το ίδιο πρόσωπο, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμο καθώς το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων που διασφαλίζουν την υδατική επάρκεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Αττική και η Κρήτη θα χαρακτηριστούν περιοχές με υδατικό έλλειμμα, ώστε να επιταχυνθούν νέα έργα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 10:30, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα.
Το πακέτο μέτρων έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα πλήττεται από καύσωνα, με τις θερμοκρασίες στην ηπειρωτική χώρα να φτάνουν έως και τους 43°C αυτή την εβδομάδα. Τα αποθέματα νερού για τους 4,4 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής μειώνονται επί τρία συνεχόμενα έτη, λόγω της ζέστης και των χαμηλών βροχοπτώσεων.
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ενώ οι χώρες της Μεσογείου είναι ανάμεσα στις πιο ευάλωτες στην ξηρασία. Αυτό απειλεί τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα — συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών από ισχυρές καταιγίδες — επιβαρύνουν τις γηρασμένες υποδομές της χώρας.
Επί του παρόντος, στην Ελλάδα υπάρχουν 1.327 έργα ύδρευσης που απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Από το 2019, έχουν υλοποιηθεί 278 έργα διαχείρισης ύδατος συνολικού κόστους 356,4 εκατ. ευρώ.
Οι τρεις νέες εταιρείες ύδρευσης θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, ωστόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές. Θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες προσλήψεων, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να προσελκύσει στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και οι προτάσεις ενδέχεται να τροποποιηθούν.
Αναλυτικά το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας μπορείτε να δείτε εδώ.