BACK TO
TOP
Διεθνή

Με έσοδα από δασμούς, 15 δις σε αγρότες υπόσχεται ο Τραμπ

Το ποσό των 15 δις δολαρίων ετοιμάζεται να διαθέσει ο Λευκός Οίκος στους Αμερικανούς αγρότες, σε μορφή ενίσχυσης, για την ισοστάθμιση των οικονομικών απωλειών που αναμένεται να υποστούν από την αναβάθμιση των δασμών σε αγροτικά προϊόντα που ετοιμάζει η Κίνα.

χχ

Πέτρος Γκόγκος

24
0

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του έχει υψηλές προσδοκίες από την έκβαση της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα και έκρινε πως εφόσον τα κρατικά ταμεία γεμίσουν από τα έσοδα των δασμών, θα μπορέσει να διαθέσει μέρος των εσόδων αυτών στους Αμερικανούς αγρότες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που τους προκαλεί η κατάσταση αυτή.  Τις παραπάνω δηλώσεις, έκανε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες με λεπτομέρειες για το τι είδους βοήθεια θα είναι αυτή.

Ας σημειωθεί εδώ πως οι αγρότες συνιστούν ένα σημαντικό μερίδιο του εκλογικού σώματος που ψήφισε τον Τραμπ, ενώ παράλληλα βίωσαν τις μεγαλύτερες συνέπειες του εμπορικού πολέμου. Ενδεικτικά, η σόγια, είναι μια από τις πολυτιμότερες αγροτικές εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα και το 2018 μειώθηκαν σε χαμηλό 16 ετών. Οι πωλήσεις σε άλλα κράτη δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την απώλεια της Κίνας. Μάλιστα την προηγούμενη Δευτέρα, η χρηματιστηριακή τιμή της σόγιας βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

Την προηγούμενη Παρασκευή, όταν ξεκίνησε ο νέος δασμολογικός γύρος ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, ο υπουργός γεωργίας των ΗΠΑ, Σόνυ Πέρντου, δήλωσε πως ο πρόεδρος Τραμπ του ζήτησε να εκπονήσει σχέδιο ώστε να βοηθήσει τους αγρότες με τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις θα είχαν τα αντίμετρα της Κίνας.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2018, είχε γίνει η πρώτη κρατική πληρωμή στους αγρότες των ΗΠΑ, όταν ένα ποσό 12 δις δολαρίων περίπου διανεμήθηκε μέσα από τις κρατικές υπηρεσίες, ως ενίσχυση για τις χαμηλές τιμές αγροτικών προϊόντων και τις απώλειες πωλήσεων που προέκυψαν τόσο από τις εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, όσο και με άλλα έθνη.

«Από τα δισεκατομμύρια δολάρια που λαμβάνουμε από τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, ένα μικρό μέρος αυτών θα πηγαίνει στους αγρότες μας, γιατί η Κίνα θα αντιδράσει, πιθανώς σε κάποιο βαθμό, εναντίον των αγροτών μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως οι δασμοί δεν καταβάλλονται από την κινεζική κυβέρνηση, ή απαραίτητα από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Κίνα. Ουσιαστικά τους δασμούς πληρώνουν συνήθως αμερικανικές εταιρείες ή θυγατρικές εταιρείες ξένων επιχειρήσεων με έδρα τις ΗΠΑ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία