Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Επίσημα υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο Γεωργίας ο Πολωνός

Η επίσημη λίστα της νέας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, δημοσιεύτηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, με τον Πολωνό Επίτροπο, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι να προτείνεται πράγματι για το χαρτοφυλάκιο Γεωργίας, επιβεβαιώνοντας όσα γράφονταν το τελευταίο διάστημα. Πλέον αναμένεται η τελική έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου.

πρωτο_2

Πέτρος Γκόγκος

224
0

Η νεοκλεγείσα πρόεδρος της Κομισίον αποκάλυψε το πώς θα μοιραστούν οι αρμοδιότητες στην ομάδα επιτρόπων της Κομισιόν. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τον τελικό λόγο θα έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Φιλικά προσκείµενη στο Βερολίνο η Πολωνία µε βιοµηχανικό µοντέλο παραγωγής και συνάµα πολλές µικρές εκµεταλλεύσεις, παρουσιάζει προοπτικές υπερδύναµης στον πρωτογενή τοµέα και επιθετική ατζέντα για πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ. 

Με µία πρώτη ανάλυση η παραπάνω εξέλιξη, αν τελικά επιβεβαιωθούν τα διεθνή ρεπορτάζ, µόνο ευνοϊκή δεν µοιάζει για τη χώρα µας, εφόσον όπως προαναφέρθηκε οι Πολωνοί βρίσκονται στην πρώτη γραµµή της οµάδας του πρώην ανατολικού µπλοκ που πιέζει για την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων, µε ρητορική για δεύτερης κατηγορίας αγρότες από τον υπουργό Γεωργίας της χώρας, Jan Ardanowski. Μάλιστα η Βαρσοβία είναι εκείνη που θεωρείται εµπνεύστρια αυτού του κινήµατος υπέρ της σύγκλισης, που θα κόψει στο µισό τις άµεσες ενισχύσεις στην Ελλάδα, προβάλλοντας συνεχώς τον άνισο ανταγωνισµό που αντιµετωπίζουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε σχέση µε το δυτικό µπλοκ.  Και επειδή η Πολωνία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως τον άτυπο αρχηγό της Ανατολής στα έδρανα των Βρυξελλών, αυτός είναι ακόµα ένας λόγος που της προσφέρθηκε παραγωγικό χαρτοφυλάκιο στην ΕΕ.


Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση Πολωνού ευρωβουλευτή µετά το άκουσµα της είδησης για την υποψηφιότητα Wojciechowski: «Όταν o Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι ήταν Επίτροπος Βιοµηχανίας, οι ιταλικές εταιρείες ήταν ιδιαιτέρως ευνοηµένες από τις Βρυξέλλες. Αυτό αποτελεί καλή ένδειξη του πατριωτισµού. Είναι προφανές ότι θα αναµένουµε το ίδιο από τον Janusz Wojciechowski.»


Το μομέντουμ βέβεαια είναι αρνητικό για τον κ. Βοϊτσεχόσφκι αφού την περίπτωσή του επιβαρύνει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που κάνει λόγο για λαθροχειρία χρημάτων όσο το διάστημα που ήταν Ευρωβουλευτής.  Η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης απάτης (OLAF) εξετάζει τον Γιανούζ Βοϊτσεχόσφκι για παρατυπίες στην επιστροφή ταξιδιωτικών εξόδων μεταδίδει το γερμανικό Spiegel και το Politico. Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας λίγες μέρες προτού η νέα πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάσει την ομάδα που θα στελεχώσει τα γραφεία των Βρυξελλών και σίγουρα φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πολωνό υποψήφιο ενώπιον της εξέτασής του από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης απάτης εξετάζει τον Πολωνό για την προαναφερθείσα υπόθεση. Απαντώντας στο Spiegel ο ίδιος υποψήφιος επίτροπος, ανέφερε πως πλήρωσε με δική του πρωτοβουλία το ποσό των 11.250 ευρώ για «ανεπαρκώς τεκμηριωμένα έξοδα ταξιδίου» για την περίοδο 2009 έως 2011. Ωστόσο, το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού η έρευνα της OLAF σχετίζεται με πρόσθετες συναλλαγές και οι πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποδηλώνουν ότι τα σχετικά ποσά είναι «πενταψήφια».

Το ΕΚ θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του σε ολόκληρο το Σώμα Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια οι επίτροποι θα περάσουν από ακρόαση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.


Αναλυτικά η επίσημη λίστα της νέας Επιτροπής όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου:
Ms Helena DALLI (Malta) - Επίτροπος Ισότητας
Mr Valdis DOMBROVSKIS (Latvia) Eκτελεστικός Αντιπρόεδρος
Ms Elisa FERREIRA (Portugal) Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων
Ms Mariya GABRIEL (Bulgaria) Επίτροπος Καινοτομίας και Νεολαίας
Mr Paolo GENTILONI (Italy) - Επίτροπος Οικονομίας
Ms Sylvie GOULARD (France) - 
Mr Johannes HAHN (Austria) Επίτροπος Διοικήσεως και Προυπολογισμού
Mr Phil HOGAN (Ireland) 
Ms Ylva JOHANSSON (Sweden) Επίτροπος Ανθρωπιστικών Κρίσεων
Ms Věra JOUROVÁ (Czech Republic) 
Ms Stella KYRIAKIDES (Cyprus) - Επίτροπος Υγείας
Mr Janez LENARČIČ (Slovenia) 
Ms Rovana PLUMB (Romania) 
Mr Didier REYNDERS (Belgium) 
Mr Margaritis SCHINAS (Greece) - Αντιπρόεδρος
Mr Nicolas SCHMIT (Luxembourg) Επίτροπος για Θέσεις Εργασίας
Mr Maroš ŠEFČOVIČ (Slovakia) - Αντιπρόεδρος για θεσμικές θέσεις
Ms Kadri SIMSON (Estonia) 
Mr Virginijus SINKEVIČIUS (Lithuania) 
Ms Dubravka ŠUICA (Croatia) 
Mr Frans TIMMERMANS (Netherlands) - Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος
Mr László TRÓCSÁNYI (Hungary) 
Ms Jutta URPILAINEN (Finland) 
Ms Margrethe VESTAGER (Denmark) - Εκτελεστική Αντιπρόεδρος
Mr Janusz WOJCIECHOWSKI (Poland) 
Mr Josep BORRELL FONTELLES (Spain)  - Αντιπρόεδρος

Σε αυτή την τελική πλέον κατανομή, ο Μ. Σχοινάς, για τον οποίον η Πρόεδρος τόνισε ότι ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του πραγματικό πιστό του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αναλαμβάνει αντιπρόεδρος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Κατά την νέα οργανωτική δομή θα υπάρχουν επίτροποι, αντιπρόεδροι και εκτελεστικοί αντιπρόεδροι με διπλό ρόλο. Αναλυτικά, θα εκτελούν χρέη επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Κάτω Χώρες) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.

Η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης. Η συμφωνία αυτή πηγάζει από τη δέσμευσή μας να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. Υπαγορεύεται επίσης από μια μακροπρόθεσμη οικονομική επιταγή: όσοι ενεργούν πρώτοι και ταχύτερα, θα είναι εκείνοι που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες από την οικολογική μετάβαση. Επιθυμώ η Ευρώπη να είναι πρωτοπόρος. Επιθυμώ η Ευρώπη να εξάγει εμπειρογνωμοσύνη, τεχνολογίες και ορθές πρακτικές.»

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ (Δανία) θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση έχει τεράστιες συνέπειες στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Σε ορισμένους τομείς, όπως είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες για καταναλωτές, η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες, ενώ σε άλλους, όπως στις επιχειρηματικές δραστηριότητες για επιχειρήσεις, είμαστε πρωτοπόροι. Πρέπει να ετοιμάσουμε την ενιαία αγορά μας για την ψηφιακή εποχή, να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να εργαστούμε σκληρά για την τεχνολογική μας κυριαρχία.»
 
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Οι άλλοι πέντε αντιπρόεδροι είναι:
ο κ. Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος ΥΕ/ΑΕ, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο·
η κ. Βιέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και διαφάνεια·
ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής·
ο κ. Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις·
η κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία.
 
Η κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα θα ηγείται επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής, των εργασιών σχετικά με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Τέλος η επόμενη Πρόεδρος, ευχαρίστησε στον νυν Πρόεδρο Γιούνκερ για την υποστήριξή του τις τελευταίες εβδομάδες, από τον οποίον όπως είπε έμαθε πολλά.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία