BACK TO
TOP
Διεθνή

Αναλγητικό κατά των αμερικανικών δασμών ο Χόγκαν στην Ουάσινγκτον

Με σκοπό να χαλαρώσει τους «δασμοδιψείς» Αμερικανούς και να κατευθύνει τη συζήτηση σε ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο για το εμπόριο πήγε ο επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν στην Ουάσινγκτον, μέχρι να λύσει τα του οίκου λόγω Brexit.

phil-hogan-ursula-von-der-leyen-2255770

Πέτρος Γκόγκος

10
0

Νέες βάσεις για τον ΠΟΕ επιχειρούν να βάλουν Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωµένες Πολιτείες και Ιαπωνία, σε ένα κοινό πνεύµα αποφόρτισης της διατλαντικής εµπορικής έντασης αλλά και αναβίωσης της ενιαίας «δυτικής» συµµαχίας σε ό,τι αφορά την παγκόσµια οικονοµία. Αυτό τουλάχιστον ήταν το µήνυµα που επιχείρησαν να επικοινωνήσουν ο νέος επίτροπος Εµπορίου της ΕΕ Φιλ Χόγκαν, ο υπουργός Εµπορίου των ΗΠΑ Ρόµπερ Λαϊτχάιζερ και ο υπουργός Οικονοµίας της Ιαπωνίας Χιρόσι Καχιγιάµα από τη συνάντηση που είχαν την περασµένη εβδοµάδα στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο οι δηλώσεις περί επαναπρογραµµατισµού του ΠΟΕ αλλά και περιορισµού των επιδοτήσεων, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα µπορούσαν να δώσουν λίγους µήνες ηρεµίας στα γραφεία της Κοµισιόν, ώστε να µπορέσει να ασχοληθεί ο Φιλ Χόγκαν µε το επιτακτικό θέµα του Brexit, αλλά και να βάλει σε σωστές βάσεις τις µελλοντικές εµπορικές συµφωνίες των Βρυξελλών µε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Ο έµπειρος Ιρλανδός πολιτικός φαίνεται πως έχει µεγάλο εκτόπισµα και ίσως αυτή τη στιγµή να είναι από τους λίγους που µπορούν να δώσουν µια λύση στις διαφωνίες που έχουν αναφορικά µε το εµπόριο αγροτικών και βιοµηχανικών αγαθών οι δυο όχθες του Ατλαντικού.

Όµως ο βαθµός πολυπλοκότητας της κατάστασης που καλείται να χειριστεί ο Φιλ Χόγκαν είναι υψηλός, όσο οι ανοιχτοί λογαριασµοί ανάµεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ τρέχουν. Οι εντάσεις µεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ µέχρι στιγµής έχουν εξελιχθεί σε µεγάλο βαθµό στη σκιά του εµπορικού πολέµου που ο Τραµπ προκάλεσε µε την Κίνα, και ο οποίος έχει πολύ µεγαλύτερες οικονοµικές επιπτώσεις.

∆εν ήταν όµως µικρές οι επιπτώσεις που είχαν οι δασµοί που επέβαλλαν οι ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2019 στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Παράλληλα έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόµενο για νέους δασµούς µέσα στους επόµενους µήνες, που δεν αποκλείεται να φέρουν 100% επιβάρυνση στο ελληνικό ελαιόλαδο και κρασί, µαζί µε µια άλλη σειρά αγροτικών προϊόντων. Ο Τραµπ πήρε πίσω προς το παρόν την απειλή του να πλήξει τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους µε δασµούς, εξέλιξη που φοβίζει πολύ την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα, οι ΗΠΑ και η Κίνα σχεδιάζουν να αποκλιµακώσουν τη µεταξύ τους ένταση, έχοντας ήδη υπογράψει την πρώτη φάση της µεταξύ τους συµφωνίας. Η συγκυρία κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της Κοµισιόν να προλάβει τα χειρότερα η Ευρώπη, τώρα που µπαίνουν σε µια τάξη τα πράγµατα του άλλου µετώπου.

Ο «αγρότης» Φιλ, όπως τον αποκαλούσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οµολογουµένως είχε δουλευτεί πολύ στα βαθειά νερά των εµπορικών πολιτικών ως Επίτροπος Γεωργίας, κατάφερε να σηµειώσει µια µικρή νίκη φεύγοντας από την Ουάσινγκτον. Άτοµα που τον συναναστράφηκαν σαν επίτροπο Γεωργίας, τον αναγνωρίζουν ως έναν ένθερµο υποστηρικτή της Ελλάδας µε ευαισθησία στα ζητήµατα της φέτας και άλλων εµβληµατικών προϊόντων αγροδιατροφής της χώρας. Προς το παρόν δεν µπορεί να υποστηριχθεί το ίδιο για τον νέο επίτροπο, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σύµφωνα µε τους ίδιους.

«Ο δύστροπος Πολωνός» κρατάει ακόµη σε µεγάλο βαθµό κλειστά τα χαρτιά του, ενώ η συνολική αντίληψή του επί της ΚΑΠ αφήνει αρκετά πίσω τα ζητήµατα της χώρας, δεδοµένου ότι µέχρι τώρα λειτουργεί περισσότερο ως υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας µε γραφείο στις Βρυξέλλες, παρά ως Ευρωπαίος επίτροπος.

Η Κίνα δέχεται άρση επιδοτήσεων στη βιοµηχανία µόνο αν η ∆ύση σταµατήσει τις επιδοτήσεις στη γεωργία

Το Πεκίνο, στον απόηχο των συναντήσεων που έγιναν στην Ουάσιγκτον µε αφορµή την υπογραφή του πρώτου µέρους της εµπορικής συµφωνίας µε τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα είναι πιο έτοιµο να συζητήσει τις βιοµηχανικές επιδοτήσεις σε επίπεδο ΠΟΕ εάν οι συνοµιλίες επεκταθούν και στις αγροτικές επιδοτήσεις στη ∆ύση. Μετά από τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Οικονοµίας της Ιαπωνίας Χιρόσι Καχιγιάµα, ο υπουργός Εµπορίου των ΗΠΑ Ρόµπερτ Λαϊτχάιζερ και ο επίτροπος Εµπορίου της ΕΕ Φιλ Χόγκαν δήλωσαν από κοινού ότι οι υφιστάµενοι κανόνες του ΠΟΕ ήταν ανεπαρκείς για την αντιµετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς από τις επιδοτήσεις. Οι τρεις εταίροι επιθυµούν να προσθέσουν τέσσερις τύπους απαγορευµένων επιδοτήσεων, δηλαδή απεριόριστες εγγυήσεις, επιδοτήσεις σε προβληµατικές επιχειρήσεις χωρίς σχέδιο αναδιάρθρωσης, επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις που δεν µπορούν να λάβουν µακροπρόθεσµη χρηµατοδότηση και ορισµένη συγχώρεση χρέους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία