Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Χορτοφαγία και αγρότες διαδηλωτές στην Πράσινη Εβδομάδα Βερολίνου

Πάνω από 100.000 προϊόντα, 1.800 εκθετών από 72 χώρες συγκεντρώνονται στην Πράσινη Εβδομάδα στο Βερολίνο που λαμβάνει χώρα από τις 17 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

berlingalamastari

14
0

Η φετινή 94η Πράσινη Εβδομάδα ωστόσο επισκιάστηκε από την μεγαλοπρεπή κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων που παρέλυσαν το Βερολίνο το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, κατά των υπερβολικά χαμηλών τιμών των προϊόντων τους.

Στην έκθεση φέτος, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι η Κροατία, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και η εναλλακτική παραγωγή, με τα προϊόντα που ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής και κάνουν τον γύρο του κόσμου, να είναι ροφήματα από έντομα και βήγκαν αλλαντικά. «Ποτέ στο παρελθόν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο όσο φέτος», δηλώνει ο πρόεδρος της έκθεσης στο Βερολίνου Κρίστιαν Γκέκε.

Μια μέρα αφότου η ετήσια έκθεση άνοιξε τις πύλες της χιλιάδες αγρότες βγήκαν και πάλι με τα τρακτέρ τους στους δρόμους της πόλης. Είναι αν μη τι άλλο οι μεγάλοι χαμένοι του τρόπου με τον οποίο διατίθεται πλέον η παραγωγή τους. Οι ίδιοι, παράλληλα στις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους έχουν να αντιμετωπίσουν το όλο και αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων παραγωγής που θέτουν οι αρμόδιες αρχές. Ενδεικτικό ότι οι κτηνοτρόφοι παίρνουν για ένα λίτρο γάλα από τη βιομηχανία γαλακτοκομικών μόλις 32 λεπτά. Δραματική είναι κατάσταση και για τους γερμανούς αγρότες των οποίων το εισόδημα μειώθηκε το πέρυσι κατά 18%.

Για πολλά χρόνια η παραγωγή τροφίμων κινούνταν μόνο προς μια κατεύθυνση: μεγαλύτερες ποσότητες για ολοένα χαμηλότερες τιμές. «Στη Γερμανία οι καταναλωτές συνήθισαν να πληρώνουν λίγα για τα τρόφιμα» αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle. Άλλωστε μόλις το 10% του εισοδήματός τους δαπανούν οι Γερμανοί για αυτό το σκοπό. «Στο λιανικό εμπόριο ένα κιλό κιμάς ή μπούτι κοτόπουλου κοστίζει 1,99 ευρώ, ένα λίτρο γάλα μόλις 70 λεπτά, μια φρατζόλα ψωμί λιγότερο από ένα ευρώ. Στα γερμανικά εκπτωτικά σουπερμάρκετ οι τιμές αυτές έχουν καθιερωθεί εδώ και καιρό» αναφέρεται.

Πολλοί γερμανοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν πλέον αγώνα επιβίωσης, προειδοποιούν οι εκπρόσωποί τους, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτών Γιόαχιμ Ρούκβιντ. Διότι την ώρα που οι τιμές πώλησης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μειώνονται, αυξάνεται το κόστος παραγωγής λόγω των ολοένα και αυστηρότερων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες. Προφανώς για αυτό το λόγο ολοένα και λιγότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι επενδύουν μεγαλύτερα ποσά στον εκσυγχρονισμό των μονάδων τους.

Το μέλλον των γερμανών αγροτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική για την οποία θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των γερμανών παραγωγών με τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Βοϊτσεχόφσκι. Όπως όμως παραδέχεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτών, στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της ΕΕ καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι πόροι. «Μια πιο πράσινη αγροτική πολιτική είναι εφικτή μόνο αν δεν υπάρξουν μειώσεις στον προϋπολογισμό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική», τονίζει ο πρόεδρος των γερμανών αγροτών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία