BACK TO
TOP
Διεθνή

Από το αγοράστε μεγαλύτερα τρακτέρ, στο περιμένετε για ενισχύσεις

Μπερδεµένα µηνύµατα λαµβάνει ο αγροτικός κόσµος των ΗΠΑ από την ηγεσία του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας και από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ. Ο τελευταίος µε δηµοσίευσή του στο Twitter προανήγγειλε ένα τρίτο πακέτο ενισχύσεων προς τους παραγωγούς, πριν από λίγες µέρες.

NHF-USDA-building_2

27
0

Αυτό το αυθόρµητο µήνυµα µε κεφαλαίους χαρακτήρες έρχεται σε αντίθεση µε τα όσα έλεγε ο ίδιος και ο υπουργός Γεωργίας Σόνυ Περντού όλο το προηγούµενο διάστηµα, όταν καλούσαν τους αγρότες να αγοράσουν µεγαλύτερα τρακτέρ και πιο σύγχρονο εξοπλισµό και να επεκτείνουν τις εκτάσεις τους γιατί η ζήτηση θα είναι τέτοια που δεν θα προλαβαίνουν να πουλάνε την παραγωγή τους. «Ελπίζω οι αγρότες των ΗΠΑ να θυµηθούν τα πακέτα στήριξης που τους εξασφάλισα» έγραφε ο κ. Τραµπ, διευκρινίζοντας πως ετοιµάζεται για τρίτη συνεχόµενη χρονιά να αποζηµιώσει τους παραγωγούς για τις απώλειες που είχαν από την εµπορική διαµάχη της Ουάσιγκτον µε τις ΗΠΑ.

Μια µέρα πριν από αυτό, ο Σόνυ Περντού, επικεφαλής του USDA διαµήνυε πως οι αγρότες θα πρέπει να πορευτούν στις αγορές µε τις δικές τους δυνάµεις πλέον, αφού µπήκε το νερό στο αυλάκι για την αναθέρµανση των εµπορικών σχέσεων µε την Κίνα.

Μέσα στο 2020 επιστρέφει σε κανονικούς ρυθµούς το εµπόριο

Μοιάζει µε deja vu η κίνηση του Τραµπ, εφόσον δεν ειδωθεί ως µια λαϊκιστική προεκλογική κίνηση, αφού πέρυσι, τέτοιες µέρες επίσης προχώρησε στην κατανοµή ενισχύσεων στους Αµερικανούς αγρότες, σε µια περίοδο όµως που η ένταση µε την Κίνα όδευε προς µια καταστροφική για την οικονοµία κλιµάκωση.

«Το tweet του προέδρου µας ξάφνιασε» σχολίασε ο, ο οποίος όµως συµπλήρωσε πως αφού αυτή είναι η γραµµή, έτσι θα κινηθούν.

Την ίδια στιγµή, και άλλες φωνές στη χώρα, όπως ο επικεφαλής οικονοµολόγος του USDA, Ρόµπερτ Τζόχανσον, παραδέχονται πως µέσα στο 2020 το εµπόριο θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς του ρυθµούς, κάτι που συνεπάγεται µε θετικά µηνύµατα γα την αγροτική οικονοµία της χώρας, έπειτα από µια διετία έντονης ύφεσης.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία