BACK TO
TOP
Διεθνή

Φτιάξτε απόθεμα από γαλλικά τρόφιμα λέει ο Μπρούνο Λε Μερ

Η εντοπιότητα των προϊόντων αγροδιατροφής αποκτά όλο και µεγαλύτερη βαρύτητα στους Ευρωπαίους καταναλωτές τις τελευταίες εβδοµάδες. Φαίνεται πως πλέον όλο και περισσότερα κράτη κλείνονται εντός των συνόρων τους, όσο η πανδηµία εντείνεται, µε τις ενδείξεις να γίνονται ορατές και σε άλλους τοµείς πέραν της οικονοµίας, όπως στον λεγόµενο «διατροφικό πατριωτισµό» όπως τον χαρακτηρίζει το Politico.

43_3

Πέτρος Γκόγκος

36
1

Την εβδοµάδα που πέρασε, ο Γάλλος υπουργός Οικονοµικών, Μπρούνο ΛεΜερ, κάλεσε τις αλυσίδες λιανικής να γίνουν «οικονοµικά πατριωτικές» και να προτιµούν προϊόντα Γάλλων παραγωγών. «Φτιάξτε απόθεµα µε γαλλικά προϊόντα» δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Η πρόσκληση αυτή έρχεται λίγα 24ωρα µετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να κλείσει τις υπαίθριες λαϊκές αγορές. Η γνωστή αλυσίδα σούπερ µάρκετ, Carrefour δεσµεύτηκε ότι θα σταµατήσει να πουλάει φρούτα και λαχανικά εισαγωγής, όποτε υπάρχει η γαλλική εναλλακτική. Μάλιστα ξεκίνησε ήδη να υλοποιεί τη δέσµευση αυτή, αφού, σύµφωνα µε δελτίο Τύπου της, «οι φράουλες και τα σπαράγγια που πωλήθηκαν στη γαλλική αγορά από το Carrefour ήταν όλα 100% γαλλικής προέλευσης». Το προβληµατικό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο τα άµεσα εµπορικά και πολιτικά αντανακλαστικά σε µια περίοδο κρίσης, αλλά το ενδεχόµενο επέκτασης της λογικής αυτής και τους επόµενους µήνες. 

Πατριώτες, Ιταλοί και Πορτογάλοι

Σε ανάλογες εσωστρεφείς κινήσεις έχουν προβεί και άλλες χώρες, όπως είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε πρόσφατα πως το πρώτο οικονοµικό µέτρο που µπορεί να πάρει το σύνολο των πολιτών της χώρας, είναι η αγορά αποκλειστικά ιταλικών προϊόντων.

Η πορτογαλική εφηµερίδα Publico, καταγράφει αντίστοιχα αιτήµατα και από την πολιτική ηγεσία της Ιβηρικής χώρας. Υπάρχουν ωστόσο και δυτικά κράτη που αντιδρούν σε αυτό, όπως για παράδειγµα το Βέλγιο που διαχρονικά αντιµετώπιζε προβλήµατα µε τη διάθεση αγροτικών προϊόντων στη Γαλλία.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Απριλίου μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-04-2020 10:53Ιωαννης

Ας ελπίσουμε να κρατήσουμε και εμείς την ίδια στάση απέναντι στα ελληνικά προϊόντα οποία και αν είναι αυτά

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία