BACK TO
TOP
Διεθνή

Για επικεφαλής του ΠΟΕ προαλείφεται ο επίτροπος εμπορίου Φιλ Χόγκαν

Οι φιλοδοξίες του Φιλ Χόγκαν φαίνεται ότι δεν σταματούν στο χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πληροφορίες θέλουν τον πρώην Επίτροπο Γεωργίας να προετοιμάζεται για την διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

hogan

9
0

Όταν ο νυν γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Ρομπέρτο Αζεβέντο, ανακοίνωσε πριν από 15 περίπου ημέρες την πρόθεσή του να παραιτηθεί των καθηκόντων του πρόωρα, αφήνοντας σε μια δύσκολη συγκυρία πρακτικά ακέφαλο τον Οργανισμό, μια σειρά από φιλόδοξους μνηστήρες έσπευσε να διεκδικήσει τη θέση.

Κάπως έτσι, η θέση του ΠΟΕ θα παραμείνει κενή στα τέλη Αυγούστου. Ο επόμενος γενικός διευθυντής θα αντιμετωπίσει την εντατικοποίηση της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας και τον αυξανόμενο προστατευτισμό, που επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο νέος αρχηγός θα πρέπει επίσης να θέσει νέους κανόνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ο Φιλ Χόγκαν, Ευρωπαίος Επίτροπος από το 2014, αρχικά υπεύθυνος για τη γεωργία και από τα τέλη του 2019 για το εμπόριο, δήλωσε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα ήταν «θαυμάσιο» εάν ένας Ευρωπαίος γίνει ο επόμενος επικεφαλής του εμπορικού φορέα με έδρα τη Γενεύη. Δύο άλλοι πιθανοί Ευρωπαίοι υποψήφιοι είναι ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες Λάγια και ο Ολλανδός υπουργός Εμπορίου Σιγκρίν Καάγκ.

Ένα βασικό πλεονέκτημα για τον Χόγκαν σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους διεκδικητές θα μπορούσε να είναι η εμπειρία του στην αντιμετώπιση της αμερικανικής διοίκησης και φιλικών δεσμών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρόμπερτ Λαϊτζάιζερ. Στενοί συνεργάτες του Χόγκαν σχολίασαν στο Politico, sτο ερώτημα αν οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του, πως  «είναι ένα από τα πράγματα που θα εξερευνήσει».

Πάντως ως μια από τις πιο έμπειρες και στιβαρές φυσιογνωμίες  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ενδεχόμενο μιας πρόωρης αποχώρησης του Χόγκαν θα συνεπάγονταν έναν διαρθρωτικό ανασχηματισμό στις Βρυξέλλες - με το εμπορικό χαρτοφυλάκιο να κινείται ενδεχομένως σε άλλη χώρα.

Το ζήτημα θα μπορούσε να αποτελέσει κεντρικό θέμα της συνάντησης των υπουργών εμπορίου της ΕΕ προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα μπουν ο βάσεις για την ευρωπαϊκή πρόταση αναφορικά με τον αντικαταστάτη του επικεφαλής του ΠΟΕ, διαδικασία που λήγει στις 8 Ιουλίου.

Με τρεις από τους έξι προηγούμενους γενικούς διευθυντές να προέρχονται από την Ευρώπη και τους άλλους από την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία, υπάρχει μια πίεση ώστε να επιλεγεί ηγέτης από την Αφρική. Ωστόσο, ορισμένοι στην Ευρώπη λένε ότι υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στον ΠΟΕ ότι η θέση του γενικού διευθυντή πρέπει να εναλλάσσεται μεταξύ του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου και ο Αζεβέντο είναι Βραζιλιάνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία