Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Τσεκ απ στο φάκελο υδάτινοι πόροι και γεωργία ξεκίνησε το Ελεγκτικό Συνέδριο ΕΕ

Οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση νερού στη γεωργία σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν προκαλέσει έλεγχο στο θέμα. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ στην αειφόρο χρήση των υδάτων.

irrigation

Μαρία Γιουρουκέλη

112
0

Πριν από τρεις εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην αναθεωρήσει την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα, η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όλα τα υδατικά συστήματα θα είναι σε «καλή κατάσταση» έως το 2027. Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η αξιολόγηση θα είναι «χρήσιμη καθώς η ΕΕ προχωρά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)». Ο έλεγχος, που μόλις ξεκίνησε, εξετάζει πώς οι πιέσεις της οικονομικής δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής καθιστούν το νερό όλο και πιο σπάνιο σε όλη την Ευρώπη.

Στη συνοπτική έκθεση, σκιαγραφείται ότι το ένα τέταρτο του συνόλου των γλυκών υδάτων που αντλούνται στην ΕΕ χρησιμοποιείται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

«Η γεωργική δραστηριότητα δεν επηρεάζει μόνο την ποσότητα και τη διαθεσιμότητα των πόρων γλυκού νερού, αλλά επηρεάζει επίσης την ποιότητα των υδάτων, για παράδειγμα, μέσω της ρύπανσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων», δήλωσε ο Joëlle Elvinger, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Ο έλεγχός μας επιδιώκει να προσδιορίσει εάν η δράση της ΕΕ και των κρατών μελών της στη γεωργία είναι κατάλληλη και αποτελεσματική στην εφαρμογή και επιβολή των αρχών της αειφόρου διαχείρισης αυτού του ζωτικού πόρου».

Η τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ για τη διαχείριση των υδάτων πηγαίνει στην οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα, που θεσπίστηκε το 2000, η οποία εισήγαγε αρχές βιώσιμης χρήσης νερού.

Σημεία από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ

Το γλυκό νερό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης ζωής, της κοινωνίας και της οικονομικής δραστηριότητας, 19% του γλυκού νερού στον κόσμο βρίσκεται στην Ευρώπη, σε σύγκριση με το 10% του πληθυσμό, αν και κατανέμεται άνισα ανά περιοχή.

Η διαθεσιμότητα γλυκού νερού επηρεάζεται από τις πιέσεις και των δύο οικονομικών δραστηριοτήτων και την κλιματική αλλαγή (η οποία αυξάνει τη συχνότητα της ξηρασίας). Μεγάλο μέρος της Ευρώπης υποφέρει είτε σε εποχιακή είτε σε λειψυδρία όλο το χρόνο. Οι πιο ευάλωτες περιοχές είναι της Μεσογείου, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας και της υψηλής ζήτησης, και ορισμένες κατοικημένες λεκάνες απορροής στην περιοχή του Ατλαντικού, λόγω της υψηλής ζήτησης.

Το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) υπολογίζει έναν δείκτη εκμετάλλευσης νερού (WEI) για να δείξει το επίπεδο άντλησης νερού ως ποσοστό των μακροπρόθεσμων αποθεμάτων. Μεταξύ 2013 και 2017, χρησιμοποιώντας την τελευταία βερσιόν του δείκτη WEI, σε πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Μάλτα) ξεπέρασαν το 20% - του ορίου για τον ορισμό της λειψυδρίας – σε τουλάχιστον ένα έτος.

Η γεωργία είναι σημαντικός χρήστης γλυκού νερού, επηρεάζει τόσο την ποσότητα (έως άρδευση) και ποιότητα (π.χ. μέσω λιπασμάτων / φυτοφαρμάκων) του γλυκού νερού. Ταυτόχρονα, η γεωργία είναι ένας από τους πρώτους τομείς που επηρεάζονται σε περιόδους λειψυδρίας.

Τουλάχιστον το ένα τέταρτο όλων των γλυκών υδάτων που αντλούνται στην ΕΕ χρησιμοποιείται σε χωράφια, με ορισμένα δεδομένα να δείχνουν έως και 40%. Αν και τα δύο αυτά ποσοστά είναι πολύ κάτω από το παγκόσμιο ποσοστό 70% , η γεωργία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο του συνόλου στην άντληση γλυκού νερού στην ΕΕ. Το 2016, το 9,7% των ενεργών γεωργικών εκτάσεων της ΕΕ ήταν εξοπλισμένο για άρδευση (άρδευση) και το 6,5% άρδευσε πραγματικά.

 Την 1η Ιουνίου 2018, η Επιτροπή δημοσίευσε νομοθετικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του λειτουργία της ΚΑΠ για τη νέα περίοδο πολιτικής. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει: σειρά αλλαγών που θα έχουν επίδραση στη βιωσιμότητα των υδάτων. Για παράδειγμα, η «υπό όρους» (διάδοχος της πολλαπλής συμμόρφωσης) και το «πρασίνισμα» θα επεκταθούν και θα συμπεριλάβουν τις απαιτήσεις σχετικά με τη διαχείριση των γλυκών υδάτων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία